Home

Nieuws 4 reacties

‘Wereld kijkt naar Nederland voor voedselvraagstukken’

Zoals iedereen nu naar Nederland kijkt voor het antwoord op de vraag hoe we in 2050 genoeg voedsel kunnen produceren op de wereld, wil het kabinet ook bereiken dat de wereld naar Nederland kijkt voor klimaatoplossingen.

Dat zei minister-president Mark Rutte in de regeringsverklaring, waarin hij de hoogtepunten uit het regeerakkoord benoemde.

Nederlandse boeren kunnen een belangrijke rol spelen in de duurzame voedselvoorziening voor een groeiende wereldbevolking, zei de premier. Hij noemde Wageningen een wereldwijd begrip. “Hier ligt voor Nederland een groot potentieel om te benutten, terwijl we ook de belangen van natuur, milieu en dierenwelzijn scherp in het oog houden”, aldus Rutte.

Het kabinetsbeleid is erop gericht om dat beiden te realiseren. De terugkeer van ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderstreept het grote belang van de agrarische sector, gaf de premier aan.

Klimaat is speerpunt

Klimaat is een speerpunt in het regeerakkoord, en dat was ook de context waarin landbouw werd genoemd tijdens de regeringsverklaring. Het kabinet wil de CO2-uitstoot van Nederland met 49% hebben gereduceerd in 2030, ten opzichte van 1990. Daarnaast wil het dat de Europa-brede doelstelling verder wordt aangescherpt naar 55%.

Na de regeringsverklaring debatteerde de Tweede Kamer over de plannen van het nieuwe kabinet. Marianne Thieme vroeg debuterend VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff nog of de plannen voor warme sanering van de varkenshouderij gepaard zullen gaan met inname van rechten. Dijkhoff zei dat dit een punt was uit het 270 pagina’s grote dossier waarvan het hem nog niet gelukt was dit uit het hoofd te leren. Dijkhoff: “We hebben het gehad over een warme sanering, dan wordt het meestal minder en niet op een andere plek meer”.

'Geld op goede manier inzetten'

Dijkhoff verwijst door naar de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Tussen de coalitiepartijen zijn daarover geen afspraken gemaakt. VVD-woordvoerder Lodders zegt dat het geld dat beschikbaar is ‘op een goede manier moet worden ingezet’. Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft eerder aangegeven dat de productierechten van de markt moeten worden gehaald.

Mede-auteur: Jan Braakman

Laatste reacties

 • ed12345

  Oei dat wordt er niet gemakkelijker op als de regering even aan de wereld wil laten zien hoe je de Co2 uitstoot verminderd Hou je hart maar vast

 • alphons1

  en hij kijkt naar wageningen en die worde gesponserd door grote bedrijven. dan kunne we weer regels verwachten die averechts werken

 • WGeverink

  Het is al lang bekend dat CO2 en opwarming van de aarde niet zijn gecorreleerd. CO2 volgt de temperatuur en niet andersom. Dat is goed nieuws want CO2 is plantevoedsel en als er wat meer van in de lucht zit groeien de planten sneller. Dat betekent dat terwijl we zuinig zijn met onze grondstoffen en zo min mogelijk proberen te vervuilen we ons in ieder geval geen zorgen hoeven te maken over de CO2 die vrij komt. De CO2 hoeft niet gebonden te worden in de grond en is daarmee volledig beschikbaar voor het produceren van het extra voedsel wat een groeiende wereldbevolking nodig heeft.

 • arkova

  Hoe kunnen wij voldoen aan vermindering van de Co2 uitstoot wanneer de ontbossing in Brazillie,Borneo,Sumatra ,en Joost mag weten waar nog meer ,onverdroten doorgaat,een onomkeerbaar proces,waar je in de media weinig of niets van hoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.