Home

Nieuws 17 reactieslaatste update:3 okt 2016

Jan Bakker bouwt megamestvergister in Harderwijk

Mesthandelaar en akkerbouwer Jan Bakker uit Oldebroek, Gelderland, bouwt samen met Waterschap Vallei en Veluwe een mestvergister in Harderwijk, die jaarlijks 12,5 miljoen kuub biogas produceert en 9.000 ton digestaat.

Het is voor het eerst dat Bakker zelf investeert in een vergister.
De bouw van de vergister start in december op het terrein van zijn rioolwaterzuivering in Harderwijk. Aan het einde van de zomer in 2018 moet de installatie, die wordt gebouwd door Host, operationeel zijn. De vergister heeft een capaciteit van 100.000 ton, waarvan 65.000 ton mest, aangevuld met maaisel en restproducten uit de voedingsindustrie en de agrarische sector. Bakker: "De mest zal hoofdzakelijke rundveemest zijn. De helft is dikke fractie, de andere helft drijfmest."

Tot nu toe was Bakker huiverig om zelf mest te verwerken of te vergisten. "We rijden mest naar bijna alle vergisters in Nederland, maar zijn er nooit zelf aan begonnen. In dit project zie ik wel wat", zegt de mesthandelaar annex akkerbouwer.

Gelijkwaardige verdeling vermogen

Bakker is al jaren de vaste transporteur bij Waterschap Vallei en Veluwe. Henk van der Vosse, financieel directeur: "De samenwerking voor de vergister wordt ondergebracht in een aparte bv, Bio-Energiecentrale Harderwijk genaamd. Beide partijen nemen 50% belang in de bv."

Ook de inbreng van het eigen vermogen is gelijkwaardig verdeeld. De bouw kost €15,9 miljoen. 60% van dit bedrag wordt geleend bij Rabobank. De bv ontvangt een SDE+subsidie van €55 miljoen, verspreid over 12 jaar.

Groene stroom voor 5.000 huishoudens

De 12,5 miljoen kuub biogas wordt omgezet naar 8 miljoen kuub groen gas. Jaarlijks nemen 5.000 nabijgelegen huishoudens het groen gas af. Het digestaat wordt geëxporteerd door Bakker. De CO2 wordt geleverd aan een nabijgelegen steenfabriek.

Laatste reacties

 • Koeienboer

  Oldebroek, geen Oldenzaal

 • John*

  dat betekent weer 35.000 * 12 = 420.000 kg + 30.000 * 2 = 480.000 kg fosfaat dat de grens over gaat. Goed voor 12.000 melkkoeien!

 • sjakie

  @ John* Ik lees dat er 65.000 ton mest in de vergister gaat en dat dit aan gelengd wordt met 35.000 ton andere producten. Zo is de 65.000 ton mest met een knip tussen de vingers opeens 100.000 ton mest geworden. Lijkt mij niet handig.

 • mtseshuis

  Niks waard, weer een faillissement op komst.. Zonde van dat hoogwaardige voer en nog meer zonde van die hoogwaardige mest, rijk aan organische stof, na vergisting waardeloos...

 • Arnens

  Ook hier weer gelijk Eshuis. Vernietigen van organische stof is roofbouw op de grond.

 • acschouten

  Ja, en al die SDE en subsidie die is nodig om het aan de gaan te houden? Daar ligt zoveel natuur grond te verpieteren in Nederland daar kunnen ze beter met die mest heen dan levert dat ook nog wat op want dat kost alleen maar geld.

 • deB.


  Weer iets met dollar tekens.....!! natuur cq grond kapot maken, daar zijn ze mee bezig tbv eigen gewin!!
  Grond heeft mest nodig niet dat rottige dure ding!

 • info@bscheperbv.nl

  Heren Eshuis en Arnens,

  Heb een vaste fractie digistaat aan te bieden, een product met een hoog organische stof gehalte, waarvan 85% effectief organische stof (humus) is. N 4,5 telt voor 40% mee, P 2,7 telt voor 100% mee, en K 5,8.

  Met vriendelijke groet,

  Biogas Leeuwarden
  Harm Braams (06-29089091)

 • agpros

  @ koeienboer. Je hebt volkomen gelijk maar er is geen redacteur die ooit nog omkijkt naar zijn/haar artikel.

 • Insp.

  co vergisting in Nederland is failliet en kan niet zonder subsidie.
  Idd. van een hoogwaardig product mest een waardeloos en onveilig product digistaat maken. Vertrouw die troep niet.
  Meer mest creëren dan er was en het heeft niks met verwerken van mest van doen. Het eindproduct is nog steeds mest maar nu vermengt met afval.

 • V

  Dat hij al jaren de vaste transporteur is bij waterschap vallei eem en Veluwe heeft hem waarschijnlijk geen windeieren gelegd.

 • pinkeltje

  subsidie, subsidie, subsidie. Jan Bakker redt zich er wel mee.

 • Esther de Snoo

  Het bericht is inmiddels aangepast en aangevuld.

 • mtseshuis

  @Biogas Leeuwarden: Succes met de verkoop, ik hoef die verwerkte organische stof niet... Het is trouwens digestaat..

 • Hoogeind


  Dat is € 70,- SDE subsidie per ton ingaande mest. Daar komt nog een ophaalbijdrage van minstens € 15,- per ton bij plus nog een mogelijke opbrengst uit de verkoop van VVO's en natuurlijk de groen gasopbrengst van ca. € 1.5 miljoen ofwel ruim € 20,- per ton ingaande mest. Dit maakt een totaal plaatje van € 110,- aan inkomsten per ton ingaande mest nog los van de CO2 verkoop. Ik heb wel minder riante biogas businessplannen gezien.

  Die 35.000 ton co-producten moeten per ton wel heel veel biogas opleveren om aan 12.5 miljoen m3 te komen omdat de gasopbrengst uit rundveedrijfmest tegenvalt.

  Wat moeten de 5000 huishoudens in de zomermaanden met miljoenen m3 gas als het verbruik minimaal is?

  Er zijn nog een paar vraagtekens bij dit plaatje.

 • info519

  dat het waterschap er in trapt......slim v bakker...dom v waterschap.....vergisten is niet duurzaam

 • info389

  @esther de Snoo, wanneer is een vergister een megavergister......
  Is het nodig om hier het woord mega ook gelijk weer bij te betrekken?
  Klinkt direct negatief. jammer.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.