Home

Nieuws

Avantium bouwt in België

Het Nederlandse Avantium bouwt haar eerste grote fabriek voor bioplastics in België.

De fabriek wordt vlakbij Antwerpen gebouwd en samen met het Duitse BASF geëxploiteerd. BASF neemt een belang van 51% in de op te richten joint-venture. Avantium denkt vanaf 2017 een sprong voorwaarts te kunnen maken omdat het suikerquotum vervalt.

De bouw in Antwerpen is een tegenvaller voor de Nederlandse chemiesector, die met name rond Rotterdam, Amsterdam en in West-Brabant probeert een cluster van bedrijven die biologische materialen maken te vormen. Ook voor de Bredase suikerverwerker Royal Cosun is de bouw in Antwerpen minder voordelig, al lijkt de afstand voor de aanvoer van grondstoffen overbrugbaar.

Suikerquotum vervalt

Avantium denkt dat de bouw op het juiste moment valt omdat in 2017 het suikerquotum vervalt. De prijs van suiker zou daarmee kunnen kelderen. Suiker is een belangrijke grondstof voor bioplastics, net als maiszetmeel. Naast de aanwezigheid en prijs van grondstoffen speelt ook de prijs van energie een grote rol. Avantium is van plan een deel van de genodigde energie zelf op te wekken uit biomassa.

Honderden miljoenen

Avantium kondigde eerder aan een nieuwe fabriek te willen bouwen voor €80 tot €100 miljoen. Het initiatief vlakbij Antwerpen krijgt echter een veel grotere schaal en zal daarom zeker honderden miljoenen kosten. Avantium was tot nu toe vooral een kennisbedrijf met slechts een kleine proeffabriek in Geleen. Het bedrijf is een spin-off van Shell, 's werelds grootste oliemaatschappij, en probeerde eerder de biodieselmarkt te bestormen.

Avantium sloot eerder een belangrijke deal met Mitsui. De Japanse onderneming helpt Avantium bij productie-ontwikkeling en het vermarkten van bioplastics. Volgens het Financieele Dagblad is Avantium van plan nog binnen 2016 een beursnotering te krijgen. Voor welke beurs het bedrijf kiest, is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.