Home

Nieuws

Kritiek op overname varkensactiviteiten Cargill

Washington – De aangekondigde overname van Cargills varkensactiviteiten door vleesgigant JBS kan op veel commentaar rekenen in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse boerenorganisatie National Farmers Union (NFU) heeft samen met andere belangenbehartigers een brief gestuurd naar het Amerikaanse ministerie van justitie, met het verzoek de voorgestelde overname te onderzoeken.

Grote machtsconcentratie varkensvleesindustrie

De organisaties vrezen dat er door de overname een nog grotere machtsconcentratie in de Amerikaanse varkensvleesindustrie ontstaat. Met de overname zou de op een na grootste varkensverwerker in de VS ontstaan, na Smithfield. Hierdoor zou de macht van de verwerkende industrie ten opzichte van de primaire varkenshouderij groeien.

Beperkter aanbod en duurder varkensvlees

De NFU stelde de brief op met het American Antitrust Institute, Food & Watch, de Iowa Farmers Union en Missouri Rural Crisis Center. De organisaties voeren verder als bezwaar aan dat door de groeiende machtsconcentraties er beperkter aanbod overblijft voor supermarkten en restaurants. Bovendien de prijzen voor afnemers zullen stijgen.

Na de overname zouden bovendien Amerika's twee grootste varkensverwerkers beide in buitenlandse handen zijn. Smithfield is eigendom van de Chinese Shuanghui Group, JBS is gevestigd in Brazilië.

Marktautoriteit VS moet overname nog goedkeuren

De organisaties vragen de Amerikaanse overheid daarom de aangekondigde overname tegen te houden. Deze moet nog worden geautoriseerd door de Amerikaanse marktautoriteit. Als de overname wordt toegelaten slachten de vier grootste varkensverwerkers in de VS ongeveer 75 procent van het totaal aan vleesvarkens in de Verenigde Staten.

Of registreer je om te kunnen reageren.