Home

Nieuws

Foodwatch eist openheid rondom paardenvleesschandaal

Amsterdam – Foodwatch heeft dinsdag voor de rechter geëist dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de lijst openbaar maakt van bedrijven en eindproducten die betrokken waren bij het paardenvleesschandaal.

Eerder verwierp de NVWA een verzoek hiertoe om vervolgens na bezwaarmaking slechts een deel van de gevraagde informatie vrij te geven. Tijdens een zitting zei Foodwatch dat consumenten, politiek en bedrijfsleven transparantie eisen.

De NVWA verweerde zich met de stelling dat openbaarmaking mogelijk leidt tot reputatieschade voor betrokken bedrijven. De NVWA wees ook op procedurele regels rondom openheid. "Het is bijzonder kwalijk dat de NVWA, die er juist is om de consument te beschermen tegen fraude en gezondheidsrisico's, zo terughoudend is in het bieden van de noodzakelijke transparantie", aldus Ilse Griek, directeur Foodwatch Nederland. "Bovendien is het argument dat de industrie hiermee beschermd wordt simpelweg niet langer vol te houden."

In april 2013 werd bij vleeshandelaar Willy Selten een partij van 50 miljoen kilo rundvlees van de markt teruggeroepen, omdat de NVWA het vlees niet geschikt achtte voor menselijke consumptie. Het vlees van vleesverwerker Willy Selten was mogelijk vermengd met paardenvlees, waarvan de herkomst onduidelijk was.

Of registreer je om te kunnen reageren.