Premium
Johnny van Raak schuift het voer in de stal aan. De Angussen vreten 5 à 7 kilo per dag minder dan Belgisch Witblauwen. - Foto's: Bert Jansen RundveeErvaring

Afzetgarantie en meer marge met keuze voor Angus

Van Raak heeft een regionale infrastructuur en werkt binnen een straal van 30 kilometer samen met negen melkveehouders twee opfokkers.

Een overzicht van het erf van de familie Van Raak. De twee oudste stallen zijn van 1983 en 1998. De andere twee stallen zijn in 2010 en in 2022 gebouwd. Er is in totaal plek voor 360 stuks vleesvee.

Van Raak mest nog altijd gemiddeld twee Belgisch Witblauwen per week af. De dieren zijn tussen de drie en zes jaar oud als ze op het bedrijf komen en worden na drie maanden afgemest.

Het Angus-vlees van Van Raak wordt vooral in Brabant en Noord-Limburg gegeten. Hij laat ook dieren slachten voor verkoop in de eigen boerderijwinkel. Dit gaat nu nog om tien dieren per jaar.

De Blondes d’Aquitaine komen rechtstreeks uit Frankrijk en komen met een leeftijd van 8 tot 10 maanden op het bedrijf. Met 19 à 20 maanden worden ze afgemest en gaan ze de handel in. Ook hier is afzet in toenemende mate een aandachtspunt, maar veel minder dan bij Belgisch Witblauw. Als grootste nadeel van de Blondes d’Aquitaine noemt van Raak het temperament en de rangordeproblematiek die hierdoor kan ontstaan. De Angus is een rustiger dier.

Het bedrijf van familie Van Raak bestaat uit meerdere takken. Naast het vleesveebedrijf en de boerderijwinkel is er ook een glamping.

Van Raak mest op dit moment vijf á zes Angussen per week af. Qua marktvraag kan hij echter wel verdubbelen.

Voordat Van Raak zich bij de keten aansloot, ging hij eerst bij een Angus-mester in Noord-Nederland kijken. Vooral het karakter en de sterke gezondheid van de dieren spraken hem aan.

De hokken worden vanaf een strozolder ingestrooid. Alle stallen zijn zeer ruim opgezet.

Beheer
WP Admin