Home

Nieuws

Agco ziet verkopen ver terugvallen

Duluth – Machinebouwer Agco heeft de verkoopverwachtingen omlaag bijgesteld. Het bedrijf achter onder meer Massey Ferguson, Fendt, en Valtra verwacht 19 tot 21 procent minder te verkopen in 2015 dan een jaar eerder. Eerder werd uitgegaan van een daling van 15 tot 17 procent. Het bedrijf snijdt fors in de kosten en houdt haar winstverwachting wel op peil.

Het bedrijf voorziet voor Europa nu een verkoopdaling van 15 procent, waar eerder van 10 procent werd uitgegaan. CEO Martin Richenhagen wijt de mindere verkopen aan 'uitdagende economische omstandigheden op de boerderij.' "De toegenomen graanvoorraden en oogstramingen blijven druk zetten op gewasprijzen en het boereninkomen in alle agrarische sleutelmarkten", aldus de Duitser.

In Europa speelt een lagere graanprijs maar ook druk op de melkprijs een grote rol. De markten waar Agco de grootste terugval ziet, zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Finland, de thuishaven van dochterbedrijf Valtra. In Brazilië wordt de markt voor trekkers en combines ondermijnd door fors gedaalde suikeropbrengsten. In de VS staat de verkoop van vooral zware trekkers onder druk door de lage maisprijs.

Agco onderstreept dat het fors snijdt in kosten. Zo heeft het bedrijf het aantal draaiuren in fabrieken met 21 procent teruggebracht en zijn voorraden verminderd. Ook wijst de onderneming uit de Amerikaanse staat Georgia erop dat verkopen met zo'n 11 procentpunt zullen worden gedrukt door wisselkoersen. Veel munteenheden waaronder de euro verloren terrein ten opzichte van de dollars waarin Agco rapporteert.

De onderneming maakte dit bekend bij zwakke kwartaalcijfers. De verkopen daalden in januari tot en met maart met 27 procent ten opzichte van een jaar eerder, tot $1,70 miljard (€1,54 miljard). Ongunstige wisselkoerseffecten drukten het cijfer met 15 procent. De winst daalde 70 procent tot omgerekend €27,2 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.