Home

Nieuws 4 reacties

Agrarisch handelsoverschot 2013 naar boven bijgesteld

Den Haag – Het Nederlands agrarisch handelsoverschot van 2013 is naar boven bijgesteld naar €27,4 miljard.

Dat blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). In januari werd het agrarisch handelsoverschot nog berekend op €26,3 miljard, een stijging van 12,8 procent ten opzichte van vorig jaar.

Het agrarische handelsoverschot komt tot stand uit de handel met EU-landen. Met de niet-EU-landen heeft Nederland een handelstekort voor agrarische producten. De importen uit de niet-EU-landen bestaan vooral uit oliezaden, veevoedergrondstoffen, (tropisch) fruit, koffie- en cacaobonen. Bij de export naar niet-EU-landen betreft het hoofdzakelijk bewerkte producten zoals zuivel, dranken, koffie, thee, cacao(-producten) en  sierteeltproducten.

Naast Duitsland zijn België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de belangrijkste agrarische handelspartners. Bijna 80 procent van de Nederlandse agrarische export gaat naar landen in de EU.

Van de landen buiten de EU is China de belangrijkste exportmarkt, gevolgd door de VS en Rusland. Deze drie landen hebben een aandeel van 20 procent van de Nederlandse agrarische export buiten de EU.

Laatste reacties

 • wim4

  Zou interessant zijn om ook de cijfers van import en export te noemen. Verder vraag ik me af wat wordt bedoelt met: china, VS en rusland hebben een aandeel 20% van de export buiten de EU. Is dat elk 20% of samen 20%?

 • maatje 1904

  en de boertjes het maar zo moeilijk mogelijk maken..

 • info460

  En nog steeds NIEMAND die het ziet...?? Ieder jaar stijgt het bedrag aan handelsoverschot maar het percentage zakt!! In 2013 was het totale Nederlandse handelsoverschot 61 miljard. Daarvan is 27 miljard te danken aan de agrarische sector. Dat is ruim 44 procent. In 2009 was dit nog 65%.

  In 2009 waren we, de boeren, nog 'kostwinner' voor Nederland. Dat is al niet meer zo. Straks, als het te laat is, komt de gemiddelde Nederlander er pas achter dat de kostwinner zijn gereedschap is afgenomen. Maar achteraf is te laat.

  Wie staat er nu eens op, om de mensen wakker te schudden? Vijf voor twaalf is het al geweest! Misschien kan mevrouw Jansen van de varkensvakbond iets betekenen, maar eigenlijk moet er iemand staan namens heel agrarisch Nederland. Helaas zijn ook wij te verdeeld, en zie ik het nog niet gebeuren. Met als gevolg dat het handelsoverschot in miljarden misschien wel toeneemt, maar het belang van de agrarische sector steeds verder afneemt. Een kwalijke zaak!

 • info48

  Info 460 goed gezien, het is TRIEST dat de: vee/varkens en kippenhouders, akkerbouwers, tuinbouw, transport en handel schijnbaar niet over hun eigen schaduw kunnen komen om gezamenlijk de promotie in Nederland te verzorgen en op PROFESSIONELE WIJZE de feiten presenteren aan het grote publiek.
  We hebben zo'n goed en sterk verhaal; daar krijg je de publieke opinie( en daarmee de politiek want die laat zich alleen daardoor leiden) mee aan je zijde!

Of registreer je om te kunnen reageren.