Home

Nieuws 15 reacties

Rabobank: haal product van markt

Utrecht – Rabobank vindt dat de overheid op diverse agrarische markten product van de markt moet helpen halen, omdat een Russische boycot prijzen bederft.

Volgens directeur Food & Agri Ruud Huirne zou de overheid mogelijk tevens middelen beschikbaar moeten stellen om bedrijven te helpen nieuwe afzetmarkten aan te boren. Elke oplossing moet door de EU gedragen worden, aldus Huirne, omdat sprake is van een Europese markt.
In het geval van groente en fruit kan mogelijk product worden vernietigd om het volume te verkleinen. Bij zuivel, vlees en aardappelen ligt het volgens Huirne meer voor de hand het invriezen of opslaan deels te vergoeden. Huirne vindt ook dat in de kern gezonde bedrijven die over de kop dreigen te gaan door de crisis, ook met hulp vanuit de staat overeind gehouden moeten worden.
Huirne vindt het binnenlands promoten van Nederlands product sympathiek, maar geen oplossing. Wanneer andere landen hetzelfde doen, snijdt Nederland zich in de vingers. Nederland exporteert meer dan driekwart van de agrarische producten die het produceert, aldus Huirne. De politiek heeft tijd nodig en Rabobank zegt daarom bedrijven met een goed perspectief voor de langere termijn in sommige gevallen al extra ruimte te bieden, bijvoorbeeld met overbruggingskrediet.
Huirne doet de uitspraken nadat de bank een volgens hem grondige analyse losliet op haar klantenbestand van 58.000 bedrijven. Slechts 10 bedrijven bleken voor meer dan 50 procent van hun omzet direct afhankelijk te zijn van de export naar Rusland, wat volgens Huirne weer onderstreept dat het niet gaat om een grote groep ondernemers die bewust het risico nam vooral met Rusland zaken te doen. Rabobank rapporteerde eerder een financieringsvolume in de agrarische sector van €30 miljard en is daarmee in de sector marktleider
ABN Amro schaart zich niet direct achter de roep om steun van Huirne. Directeur agrarische bedrijven Pierre Berntsen vindt dat de effecten van de Russische boycot eerst goed in kaart moeten worden gebracht. Datzelfde vindt  ING-sectormanager agrarisch Cor Bruns, die verwacht dat de impact op de zuivel- en vleesmarkt beperkt zal zijn. De impact in de tuinbouw kan volgens Bruns wel groot zijn maar hij vind het belangrijk dat uitgezocht wordt in hoeverre al sprake was van een crisis. Indien "Rusland" een grote rol blijkt te spelen, steunt Bruns compensatie.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Indirect is er veel meer schade door de boycot. Er moet rekening mee gehouden worden met een devaluatie van de roebel, wat inhoud dat alle export producten naar rusland, moeilijker verkoopbaar zullen worden. Dit treft alle sectoren dus ook de sierteelt en andere sectoren die buiten de boycot vielen. Daar komt nog bij het risico van lange wachttijden bij de grens en de mogelijkheid teruggestuurd te worden.

 • agratax2

  Rabo heeft geen banklicentie in Rusland en investeert niet in Rusland. Dit moeten wij geloven, nu we weten dat er heel veel Russische bedrijven in Amsterdam zijn gevestigd. Dus ieder krediet aan deze bedrijven wordt gegeven aan in Nederland gevestigde ondernemingen, die in Russsiche handen zijn en in Rusland hun geld moeten verdienen en daarmee onderhavig zijn aan de inflatie van de roebel en de politieke grollen van Moskou. Hoezo geen last van deze politieke crisis??

 • Joseph,de man

  Indien de RABO de agrarische sector niet gek gemaakt had en in alle sectoren een overproductie teweeg heeft gebracht was er nu niets aan de hand geweest,
  DENK DAAR MAAR EENS OVER NA

 • Sjarlie

  Goed gesproken en helemaal mee eens ,Joseph.
  ze hebben het allemaal goed naar de kloten geholpen met groeien, groter en groots worden !!

 • Tienda

  Hoezo is de Rabobank schuldig, Joseph en Sjarlie.
  Zijn het niet de ondernemers zelf die de beslissingen nemen en hun
  handtekening onder de hypotheekakte zetten. Ik heb van enige dwang
  door de bank nog nooit last gehad.

 • bert bert

  Eigenlijk moeten de boeren het oplossen ,ze telen en produceren maar daarna moeten ze er vanaf al is het gratis meegeven ,maar eigenlijk is er nu even iets te veel ,15% .dus boeren los dat op met je organisatie in plaats van functie te hebben voor eigen belang .We hebben enkele jaren gehad met net iets te min en dat waren de goede jaren .En indien we niet zelf ingrijpen krijgen we weer andere regeltjes opgelegd .

 • Elevage

  de politiek heeft tijd nodig zegt Huirne,
  fijn dat het bedrijfsleven die tijd dan mag betalen!!

 • g.g

  helemaal eens met Tienda

 • koestal

  alles wat niet verkocht kan worden,doordraaien,gratis weggeven maakt de hele markt kapot

 • Joseph,de man

  VEEL VERSTANDIGER IS HET OM DE RABOBANK VAN DE MARKT TE HALEN DOOR AL ONZE TEGOEDEN CASH OP TE EISEN

 • Sjarlie

  100% helemaal mee eens, Joseph van Maria.. dan hoeven wij niet meer te Zwoegen voor een paar Rotcenten en kunnen wij ook is lui en volgevreten met een dikke Sigaar achterover leunen in onze nieuwe Mercedes bijgestaan door 2 wulpse Secretaresses met al onze zakken uitpuilend van het geld !!

 • joannes

  Tijd nodig betekent dat ze het nog niet weten. Deze ontwikkeling hadden ze niet in hun Draaiboeken staan. Wie gaat er nu uit van een Boycot, met als reden een Burgeroorlog in de Ukraine? In zulke senarios houdt geen enkele industrie! Die agrarische producten is het begin, dankzij Putin die er even op wijst dat een blokkade van Westerse producten uit de overgefinancierde westerse productiecapaciteiten, grote gevolgen kan hebben. Vanzelfsprekend dat de banken nog moeten rekenen; ze kunnen hun ogen niet geloven met de eerste uitkomsten. Stel je voor dat het waar is dat de overcapaciteit moet terugschakelen om prijzen weer in balans met de kosten te brengen. Wat zal alles goedkoop worden! Want ze zullen vechten voor de laatste cash die nog onder het volk is om hun misrekeningen te verdoezelen. De Politiek incluis.

 • John*

  tot nu is er mondiaal nergens voedsel vernietigd.. het is nu alleen even herschikken waar alles naar toe moet en dat heeft tijd nodig. met de varkens is het ook gelukt.

 • dorus

  De Rabo is grooooooot geworden door de agragriers.
  Als de Rabo nu de helf van de netto winst over 2013 ( 2 miljard !) even beschikbaar stel om de gevolgen te beperken zijn we al een hele stap verder.
  Maar dat zal wel niet gaan, eerst de eigen zakken vullen daarna pas kijken of we nog iets kunnen betekenen voor onze klanten.
  ( wel tegen een woeker tarief natuurlijk anders komen de bonussen voor volgend jaar weer in gevaar )

 • Sjarlie

  2 MILJARD.......dat kan helemaal niet in de zakken..dan heb je nog een nieuwe grote kruiwagen nodig ook !

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.