AlgemeenNieuws

Rabobank: haal product van markt

Utrecht – Rabobank vindt dat de overheid op diverse agrarische markten product van de markt moet helpen halen, omdat een Russische boycot prijzen bederft.

Volgens directeur Food & Agri Ruud Huirne zou de overheid mogelijk tevens middelen beschikbaar moeten stellen om bedrijven te helpen nieuwe afzetmarkten aan te boren. Elke oplossing moet door de EU gedragen worden, aldus Huirne, omdat sprake is van een Europese markt.

In het geval van groente en fruit kan mogelijk product worden vernietigd om het volume te verkleinen. Bij zuivel, vlees en aardappelen ligt het volgens Huirne meer voor de hand het invriezen of opslaan deels te vergoeden. Huirne vindt ook dat in de kern gezonde bedrijven die over de kop dreigen te gaan door de crisis, ook met hulp vanuit de staat overeind gehouden moeten worden.

Huirne vindt het binnenlands promoten van Nederlands product sympathiek, maar geen oplossing. Wanneer andere landen hetzelfde doen, snijdt Nederland zich in de vingers. Nederland exporteert meer dan driekwart van de agrarische producten die het produceert, aldus Huirne. De politiek heeft tijd nodig en Rabobank zegt daarom bedrijven met een goed perspectief voor de langere termijn in sommige gevallen al extra ruimte te bieden, bijvoorbeeld met overbruggingskrediet.

Huirne doet de uitspraken nadat de bank een volgens hem grondige analyse losliet op haar klantenbestand van 58.000 bedrijven. Slechts 10 bedrijven bleken voor meer dan 50 procent van hun omzet direct afhankelijk te zijn van de export naar Rusland, wat volgens Huirne weer onderstreept dat het niet gaat om een grote groep ondernemers die bewust het risico nam vooral met Rusland zaken te doen. Rabobank rapporteerde eerder een financieringsvolume in de agrarische sector van €30 miljard en is daarmee in de sector marktleider

ABN Amro schaart zich niet direct achter de roep om steun van Huirne. Directeur agrarische bedrijven Pierre Berntsen vindt dat de effecten van de Russische boycot eerst goed in kaart moeten worden gebracht. Datzelfde vindt  ING-sectormanager agrarisch Cor Bruns, die verwacht dat de impact op de zuivel- en vleesmarkt beperkt zal zijn. De impact in de tuinbouw kan volgens Bruns wel groot zijn maar hij vind het belangrijk dat uitgezocht wordt in hoeverre al sprake was van een crisis. Indien “Rusland” een grote rol blijkt te spelen, steunt Bruns compensatie.

Beheer
WP Admin