Home

Nieuws 1723 x bekeken

Hoop opening varkensvleesmarkt grond in geboord

Zoetermeer – De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is niet geschokt maar wel teleurgesteld dat de Russische markt door sancties voorlopig gesloten blijft.

"De export van varkensvlees naar Rusland lag al stil, omdat in de EU Afrikaanse varkenspest heerst, maar onze goede hoop op een snelle oplossing is nu verdwenen", aldus COV-woordvoerder Dé van der Riet.
Vorig jaar exporteerde Nederland 55.000 ton varkensvlees naar Rusland, met een totale waarde van circa €150 miljoen. Nog eens 10.000 tot 15.000 ton ging naar Wit-Rusland en Kazachstan, landen die als lid van een douane-unie met Rusland ook de grens hebben gesloten om veterinaire redenen. Rusland is de grootste afzetmarkt voor Nederlands varkensvlees buiten de EU.
Van der Riet: "Het is niet mijn taak om me uit te laten over hoe groot die druk zal zijn, maar het feit dat het COV tegen haar gewoonte zich over de markt uitlaat, zegt al veel."

De export van Nederlands pluimveevlees naar Rusland kwam vorig jaar uit op een kleine 10.000 ton. Het betreft vooral mechanisch uitgebeend vlees en volgens voorzitter Jan Odink van brancheorganisatie Nepluvi lijken grote prijseffecten uitgesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.