Home

Nieuws 1025 x bekeken

Nederlander in bestuur Efsa

Wageningen - Robert van Gorcom, directeur van Rikilt Wageningen UR, is vandaag benoemd als lid van de Management Board van de European Food Safety Authority (Efsa). Hij is de enige Nederlander in de Board.

De Efsa is een belangrijk onafhankelijk adviesorgaan op het gebied van voedselveiligheid voor de Europese commissie, het Europees Parlement en de individuele lidstaten. De Efsa beoordeelt risico's voor de voedselketen en geeft een wetenschappelijke beoordeling over zaken die voor de voedselveiligheid in Europa van invloed kunnen zijn.

Robert van Gorcom (1956) is in Wageningen opgeleid als moleculair wetenschapper en gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam. Na een carrière van 20 jaar bij TNO in de moleculaire microbiologie werkt hij sinds 2000 bij Wageningen UR. Eerst als manager van het tuinbouw praktijkonderzoek en sinds 2002 bij het voedselveiligheidsinstituut Rikilt Wageningen UR. Sinds 2010 is hij algemeen directeur van het Rikilt.

De Management Board van de Efsa bestaat uit 15 leden die allemaal veel kennis van en ervaring hebben met de voedselketen. Zij worden benoemd door de raad van Europese ministers van landbouw die hierover advies heeft gevraagd aan het Europees Parlement. De benoemde leden zijn onafhankelijk en vertegenwoordigen geen overheid, organisatie of sector. Zij werken in het belang van de consument. De activiteiten van Efsa bestrijken het hele voedselproductieproces: 'van boer tot bord'.

Of registreer je om te kunnen reageren.