Home

Nieuws

Meer onderzoek naar bio-based materialen

Wageningen - Voor de komende vier jaar is in Nederland een bedrag van zo'n €3 miljoen tot €6 miljoen beschikbaar voor onderzoek naar en ontwikkeling van bio-based performance materialen (BPM), zoals bioplastics voor verpakkingen, bio-based bouwmaterialen, harsen, textiel en tapijt. Deze materialen vormen een duurzaam alternatief voor kunststoffen gemaakt van fossiele grondstoffen.

De eerste projecten binnen het BPM-programma lopen dit jaar af. In het BPM-programma werkt Wageningen UR Food & Bio-based Research momenteel samen met meer dan dertig industriële partners en vijf kennisinstellingen. Lag in de huidige projecten de nadruk op materialen uit bio-based bouwstenen, in het vervolg zal het programma zich ook richten op ontwikkeling van materialen op basis van natuurlijke polymeren zoals zetmeel, cellulose en chitine.

De belangstelling voor bio-based materialen vanuit het bedrijfsleven neemt snel toe. Een recente studie van het Nova-instituut uit Duitsland toont aan dat een wereldwijde groei in biobased materialen met een factor 3,5 verwacht wordt tot 2020, ten opzichte van nu. De productie van belangrijke basisgrondstoffen zoals bio-PET, bio-PE/PP, PLA en PHA vindt wereldwijd plaats. Voor de productie en verwerking van deze grondstoffen tot bio-kunststoffen heeft Nederland een sterke positie met aanwezige bedrijven als Synbra, Avantium, Rodenburg, Cosun en multinationals als Croda, Corbion-Purac en DSM. Daarbij beschikt Nederland over specialistische kennis bij diverse kennisinstellingen. Bij afnemers van kunststoffen zoals Océ en Heinz neemt de belangstelling in bio-based materialen snel toe. De materialen kunnen toegepast worden in de verpakkings-, elektronica- en automobielindustrie en daarmee zorgen voor flinke verduurzaming van deze sectoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.