Home

Nieuws 500 x bekeken

'Meelfusie bijna een feit'

Minneapolis - De fusie van de meelactiviteiten van ConAgra, Cargill en CHS zal over vier tot zes weken doorgang vinden.

De nieuwe onderneming, Ardent Mills, zal de grootste producent van meel in de Verenigde Staten worden. De fusie had volgens planning al eind 2013 moeten plaatsvinden en miste ook een nieuwe deadline in het eerste kwartaal van 2014.
De fusie is deels vertraagd door een onderzoek van mededingingsautoriteiten. Cargill en CHS, een telerscoöperatie, brachten al eerder hun meelactiviteiten onder in de joint-venture Horizon Milling. De combinatie van ConAgra en Horizon Milling controleert straks bijna een derde van de meelmarkt van de VS. Concurrenten als het Mexicaanse Grupo Bimbo en Flower Foods zijn ook actief met overnames.
Marges zijn dun, dus zoeken bedrijven winst in fusies en samenwerkingen. ConAgra verkoopt 4 van haar 44 meelfabrieken aan Miller Milling, een Amerikaans dochterbedrijf van Nisshin Seifun. De Japanse onderneming is onder meer hofleverancier is van de grootste producent van noedels wereldwijd, het eveneens Japanse Nissin Foods.
Nisschin Seifun betaalt 215 miljoen dollar en groeit door de overname van de vier fabrieken uit tot vierde grootste "molenaar" in de VS. Amerikaanse boerenorganisaties hebben zich niet sterk verzet tegen de creatie van Ardent Mills. Wel heeft de National Association of Wheat Growers gezegd dat concentratie bij verwerkers niet mag leiden tot prijsdruk op tarwe. CHS heeft haar leden juist voorgespiegeld dat zij straks ervan profiteren hofleverancier te zijn van de grootste meelproducent ter wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.