Home

Nieuws 3 reacties

Waterschap bezuinigt door minder maaien

Houten - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat deze zomer uitproberen wat er gebeurt als de sloten en watergangen in het gebied minder vaak worden schoongemaakt door de kanten en bodems te maaien.

Het schap hoopt daardoor flink te kunnen bezuinigen, want ruim 10 procent van het totale budget moet ingeleverd worden, onder andere omdat alle waterschappen fors moeten bijdragen aan het landelijke programma voor dijkversterking.

Minder maaien betekent dat er meer waterplanten in sloten en plassen zullen groeien. Dat is goed voor het leven in de sloot, maar het waterpeil zal daardoor sneller stijgen bij hevige regenval. Ook blijft het water langer hoog staan. Gebieden die nu al te kampen hebben met wateroverlast worden ontzien, aldus het schap woensdag.

Het schap neemt zich ook voor om afgemaaid groen in de buitengebieden gewoon op de slootkanten te laten liggen. Op andere plekken wil het schap de gemaaide waterplanten laten afdrijven naar centrale inzamelplekken. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering op akkers langs de sloten en riviertjes. Ook schippers en vissers kunnen last hebben van overmatige plantengroei in het water.

Na afloop van het maaiseizoen besluit het schap na een evaluatie of er definitief minder schoongemaakt gaat worden.

Laatste reacties

  • geen boer

    vraag het even aan de Engelse boeren in Somerset, die hebben begin dit jaar ervaren wat er dan gebeurt!

  • pinkeltje

    Weer opnieuw allerlei bochten in de waterafvoer maken helpt ook enorm. Dat kun je mooi combineren met natuurlijke oevers. En vooral niet teveel tegelijk afvoeren dan kun je tenminste weer eens een poldertje onder laten lopen.

  • groot7731

    En nadien de walkanten maar weer doodspuiten! De waterschappen vragen om moeilijkheden

Of registreer je om te kunnen reageren.