Home

Nieuws

Schultz: Trekkerrijbewijs draagt bij aan veiligheid

Den Haag – Minister Melanie Schultz Van Haegen van Infrastructuur en Milieu verwacht dat er minder ongevallen zullen gebeuren met landbouwvoertuigen als het trekkerrijbewijs wordt ingevoerd. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. "Uit onderzoek blijkt dat bestuurders van trekkers vaker dan gemiddeld veroorzakers zijn van ongevallen. Bestuurders realiseren zich onvoldoende welke risico's de machines voor andere verkeersdeelnemers vormen. In Duitsland leidde de invoering van bestuurdersondersteunende maatregelen tot 23 procent minder ongelukken en 21 procent minder doden en gewonden", aldus Schultz in reactie op vragen van Kamerleden.

Bij het theorie- en praktijkexamen voor het T-rijbewijs zal onder andere aandacht zijn voor gevaarherkenning. "Door de invoering van het T-rijbewijs zullen meer bestuurders worden getoetst dan nu het geval is bij het trekkercertificaat", aldus Schultz.

De Tweede Kamer zal binnenkort debatteren over het T-rijbewijs. PvdA, SP en ChristenUnie hebben zich al positief uitgelaten over het T-rijbewijs. VVD zegt dat het kan bijdragen aan de verkeersveiligheid.

Chauffeurs van trekkers met alleen een trekkercertificaat hoeven niet opnieuw een examen af te leggen voor het T-rijbewijs. Schultz gaat ervan uit dat ongeveer 1 procent van de 250.000 bestuurders van landbouwvoertuigen over alleen een trekkercertificaat beschikt. Daarnaast verwacht Schultz dat er 2.500 mensen zijn die helemaal geen certificaat of rijbewijs hebben, maar wel al jaren op trekkers rijden. "Deze bestuurders zullen vanuit de sector worden geadviseerd te bezien of het wenselijk is om voor inwerkingtreding van de wet alsnog het trekkercertificaat te halen", schrijft Schultz. De verwachting is dat ongeveer de helft van de mensen dit alsnog zal doen.

Het nieuwe rijbewijs wordt per 2015 verplicht. Mensen met een B-rijbewijs kunnen tijdens de overgangstermijn een T-rijbewijs krijgen zonder opnieuw examen te doen. De kosten voor een theorie-examen bedragen naar verwachting 40 euro, voor een praktijkexamen zal het rond de 230 euro liggen.

Minister Schultz verwacht dit voorjaar ook met een voorstel te komen voor de invoering van kentekens voor trekkers. Als deze ingevoerd zijn wil de minister ook snel kijken naar het verhogen van de snelheid van trekkers, zodat ze over rondwegen kunnen rijden in plaats van dat ze door de dorpskernen moeten rijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.