Home

Nieuws

Nederlandse export iets toegenomen

Den Haag - Nederland heeft in januari 0,6 procent meer goederen geëxporteerd dan een jaar eerder. Ook in december vorig jaar groeide de uitvoer licht, met 0,2 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Het aantal ingevoerde goederen nam in januari met 0,3 procent toe, na een groei van 1,3 procent in december.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 36,1 miljard euro, 1,2 procent minder dan een jaar eerder. De invoerwaarde daalde met 2 procent en kwam uit op 31,8 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 4,3 miljard euro.

Exportgoederen kostten gemiddeld 1,8 procent minder dan in januari 2013, terwijl de import gemiddeld 2,3 procent goedkoper werd. De ruilvoet (de verhouding tussen de waarde van de export en de import) van de buitenlandse handel is daarmee ten opzichte van een jaar eerder verbeterd.

Volgens het statistiekbureau was er in januari een forse daling te zien van de waarde van grondstoffen en minerale brandstoffen, zowel bij de invoer als bij de uitvoer. De waarde van de export naar EU-landen was iets hoger dan in januari 2013. De export naar landen buiten de EU was daarentegen duidelijk lager.

Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is blij met de cijfers. "De stijgende export en de positieve vooruitzichten zijn goed nieuws voor de Nederlandse economie. Vooral de handel met Europa is toegenomen. Dat laat zien hoe belangrijk Europese samenwerking en export zijn voor ons internationale verdienvermogen. De groei van de export kan wat mij betreft zeker nog hoger, dus we moeten blijven werken aan markttoegang voor onze export zowel in als buiten Europa", aldus de minister. ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.