Home

Nieuws 459 x bekeken

FAO en EU pakken oude pesticiden aan

Rome – Wereldvoedselorganisatie FAO en de Europese Unie (EU) gaan Wit-Rusland helpen oude en onbruikbare voorraden pesticiden op te ruimen en de kans op vervuiling door pesticiden in de toekomst te verkleinen door trainingsprogramma's op te zetten voor boeren en loonwerkers.

De FAO is verantwoordelijk voor de uitvoering en draagt 1 miljoen euro bij, terwijl de EU 6 miljoen euro financieel bijdraagt.
Het hulpprogramma zal de komende 2,5 jaar plaatsvinden. Het is onderdeel van een partnerschap van de FAO en de EU dat in 2012 is aangegaan om tot 2016 in oude lidstaten van de Sovjet-Unie goed management van pesticiden, zoals fungiciden of insecticiden, te promoten. Samen met de regering van Wit-Rusland gaat de FAO in eerste aanleg in kaart brengen welke opslagplaatsen de grootste risico's herbergen. 
Volgens schattingen van de FAO ligt in 12 oude Sovjetstaten circa  200.000 ton onbruikbare pesticiden, oftewel 40 procent van het totaal wereldwijd. Oekraïne rekende al eerder af met haar totale verzameling onbruikbare pesticiden, maar in onder meer naast Wit-Rusland moeten ook onder meer Rusland, Kazachstan, Armenië en Georgië volgens de FAO nog veel werk verzetten.
"Het is een belangrijk project voor de FAO", aldus Vladimir Rakhmanin van de FAO, die ook denkt dat de FAO op dit terrein over unieke expertise beschikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.