Home

Nieuws 3 reacties

EU-landen hanteren verschillende regels voor biologisch

Brussel - Europese lidstaten gaan verschillend om met overtredingen voor de regels voor biologische productie. Dat constateert het Duitse Thúnen Institut für Betriebswirtschaft in Braunschweig in een studie naar de Europese regelgeving voor biologische productie.

Het rapport is betaald door de Europese Commissie.

De onderzoekers zeggen dat bij de controles op biologische productie nog te weinig risicogericht wordt gecontroleerd. Bovendien worden verschillende testmethodes gebruikt. Het komt zelfs voor dat binnen één lidstaat verschillende testmethodes worden gebruikt. Daarbij komt ook nog dat dezelfde overtredingen in de verschillende lidstaten op verschillende manieren worden bestraft.

De onderzoekers zeggen dat er een grote variatie is in de manieren waarop getest wordt op niet-geoorloofde residuen in biologische producten.

Toch is de Europese wetgeving voor biologische productie in het algemeen wel voor elkaar, zeggen de onderzoekers. Er zijn echter lacunes, bij voorbeeld op het gebied van de biologische kuikenopfok en broederij. Verder moet de interpretatie van de Europese regels in de lidstaten beter op elkaar worden afgestemd, dat geldt niet alleen voor de overheden, maar ook voor de controle-autoriteiten.

Verder bevelen de onderzoekers aan om in de regels ook meer vast te leggen over het gebruik van water en energie.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.