Home

Nieuws 2 reacties

Agrifirm: meer focus op kern

Apeldoorn – Agrifirm Group wil zich toenemend richten op de kernactiviteiten: de voerbedrijven en Agrifirm Plant, die de akkerbouw en tuinbouw bedienen. . Ook de premix- en specialiteitentak Nuscience en de co-producten behoren tot de kernactiviteiten. Als er mogelijkheden zijn de niet-kernactiviteiten te versterken door verkoop, is de kans reëel dat deze de groep zullen verlaten. Dat zegt topman Ton Loman in een interview met weekblad Boerderij.

Agrifirm is buiten de genoemde kernactiviteiten eigenaar van retailgroothandel Agri Retail en de Welkoop-winkels. Daarnaast is Agrifirm samen met het Duitse handelsconcern BayWa eigenaar van mechanisatiebedrijf Abemec en deelt het eigendom van mouterij Holland Malt met Bavaria.
Loman zegt in Nederland in marktaandeel te willen groeien en in het buitenland ook absoluut. Om deze posities te bereiken moet Agrifirm de beste zijn in alles wat het doet. De hele onderneming moet van deze mentaliteit worden doordrongen. Het lopende jaar verloopt volgens Loman wat betreft het voerbedrijf goed, al komt de groep als totaal wel op een lagere winst uit dan in 2013.
De directievoorzitter ziet in Nederland niet snel een fusie of grote overname voor het voerbedrijf, maar ziet wel acquisitiemogelijkheden in het buitenland, zeker ook voor de goed draaiende premixendochter Nuscience. Wat betreft het onderdeel dat co-producten maakt en verhandelt kiest Agrifirm voor een pas op de plaats. Deze markt is uiterst moeizaam.
Agrifirm wil zich met advertenties in algemene media en op bulkwagens meer profileren en leden ondersteunen in het versterken van het imago van de agrarische sector, waarin te vaak negatieve sentimenten over de sector overheersen. De campagne draagt de term 'Mede mogelijk maken' en is het gevolg van gegroeid besef dat Agrifirm als marktleider een bijzondere verantwoordelijkheid draagt, aldus Loman.
Loman wil in het interview niet diep ingaan op het recente ontslag van de algemeen directeur en de financieel directeur van Agrifirm Feed, dat in Nederland verantwoordelijk is voor de afzet van mengvoer. Het is de grootste werkmaatschappij en één die volgens Loman financieel volgens plan presteert.

Laatste reacties

  • Spb

    Eerst de kernactiviteiten en dan naar de beurs.

  • Spb

    Eerst de kernactiviteiten en dan naar de beurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.