Home

Nieuws 1489 x bekeken 4 reacties

Platform Varkensketen rekent op steun Dijksma

Zoetermeer - Het Platform Varkensketen, het ketensamenwerkingsverband van NVV, LTO, COV en Nevedi, gaat ervan uit dat staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken de varkensvleesketen zo veel mogelijk wil steunen bij het ontwikkelen van nieuwe afzetmarkten en de promotie van het Nederlandse varkensvlees. Dat meldt het Platform naar aanleiding van een gesprek dat het donderdag heeft gehad met de staatssecretaris over de situatie in de varkenshouderij.

COV lanceerde vorige week de website www.porkfromholland.com, een website met allerlei informatie over Nederlands varkensvlees. COV wil dit platform verder uitbouwen en ook in andere talen brengen. Op die manier moet het een basis gaan vormen om nieuwe markten te ontwikkelen.

Ook wil het Platform volgend jaar januari met een Hollandse stand aanwezig zijn op de consumentenbeurs Grüne Woche in Berlijn. De staatssecretaris heeft alle medewerking voor dit initiatief toegezegd, zo meldt het Platform.

Verder wil het Platform Varkensketen in Brussel op korte termijn een meerjarenplan voor de promotie van varkensvlees indienen. Om in aanmerking te komen voor EU-gelden moet dat plan al op korte termijn klaar zijn. De Brusselse subsidie komt beschikbaar op basis van cofinanciering. Dat betekent dat de helft van het benodigde geld moet worden opgebracht door de sector zelf, waarna Brussel de andere helft betaalt. In de nieuwe situatie zonder productschap als instantie en platform die dit soort zaken regelt, kost dat extra tijd moeite en inspanning om het allemaal te regelen, zo meldt woordvoerder Dé van de Riet van de COV.

NVV en LTO hebben de staatssecretaris er op geattendeerd dat voor een goede organisatie van de marktkracht van de Producentenorganisatie Varkenshouderij die in de steigers staat, het nodig is dat er goede mogelijkheden komen voor Algemeen Verbindend Verklaring van bepaalde zaken. "We hebben meer nodig dan alleen een bevoegdheid op dat punt voor onderzoek en innovatie", aldus Eric Douma, vicevoorzitter vakgroep varkenshouderij van LTO.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Nou, nou, een inernet site is opgericht door de keten?
  Dat is echt geweldig!

 • Gullef

  Hoe zou jij dat aanpakken Ishtar? Misschien kunnen de mensen van COV hier nog wat van leren

 • aarthamstra1

  Varkensboeren bonden rekenen op Dijskma???? Zoiets als roodkapje en de wolf, Je inkomsten overlaten aan handel /slachthuizen en de supermarkten (multinationals) zal nooit nooit stand houden. Boeren kun je altijd wijsmaken meer ,meer voor minder.
  De beste zal het winnen denkt de boer groter,groter, Het maakt je alleen maar kwetsbaarder en over 30 jaar een afgedankt bedrijf. Helaas.

 • gerjan slingenbergh

  Alleen minder produceren leidt tot betere prijzen. De rest is verspilde energie.

Of registreer je om te kunnen reageren.