Commentaar

1 reactie

‘Bedrijf ruimen is uiterst middel

Binnenkort beginnen de ruimingen op nertsenhouderijen waar het coronavirus heerst. Voor de betrokken ondernemers een drama, een schrikbeeld.

Het feit dat deze sector nog maar enkele jaren te gaan heeft, doet daar niks aan af. Ook het feit dat pelsdieren aan het eind van het jaar worden gedood op de bedrijven zelf maakt het niet minder ingrijpend.

Abrupt einde aan levenswerk ondernemer

Een bedrijf ruimen betekent een abrupt einde aan het levenswerk van een ondernemer. Tot aan het einde verzorg je je dieren zo goed mogelijk, ook in deze business.

Er zit een dubbelheid in die voor buitenstaanders moeilijk te rijmen is, maar waar veehouders mee dealen. Je kunt liefde voor je vak en voor je dieren hebben, ook al weet je dat je die voor de dood houdt. En ook al weet je dat er mensen zijn die het totaal niet eens zijn met wat je doet en hoe.

Lees ook: Ruiming nertsen uitgesteld wegens rechtszitting

Veehouderij kijkt met argusogen naar situatie pelsdierhouderij

Dat is veehouderij. In die zin verschilt de nertsenhouderij niet wezenlijk van andere takken. En juist daarom kijkt de rest van de (intensieve) veehouderij met argusogen naar wat er met de pelsdierhouderij gebeurt. Is die corona niet een smoes om de sector aan te pakken? En wat daarna?

Die angst lijkt niet terecht. Bij de eerste besmetting gingen weliswaar stemmen op om deze houderij nu versneld te beëindigen. Maar zo werkt het niet. Het gaat alleen om besmette bedrijven, en mede vanwege een aangetoond risico voor de volksgezondheid. Voor andere soorten vee is dat risico niet aangetoond. Laten we hopen dat dat zo blijft.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Eén reactie

  • Mbmb

    Johan, kijk eens naar het grotere plaatje. De ijskoude sanering van de nertsenhouderij in 2024 is democratisch besloten. Dus het gedwongen beëindigen van een hele tak, zonder geld wel te verstaan. Dat alles wordt verplaatst naar het buitenland deert niemand wat. Niet voor niets stonden de nertsenhouders op het podium in Den Haag om ons allemaal te waarschuwen; zo gaan ze met je om als ze je kwijt willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.