De plant- en diergeneeskundige dienst APHA heeft deze week drie nieuwe gevallen van vogelgriep vastgesteld. - Foto: Canva/Getty Images PluimveeNieuws

Britse waarschuwingen voor ‘menselijke’ vogelgriep

In Britse media duiken berichten op over het risico dat een variant van hoogpathogene vogelgriep kan overslaan van pluimvee op mensen. Dat kan dan leiden tot een nieuwe pandemie die mogelijk ernstiger is dan corona.

De toenemende ongerustheid houdt verband met het feit dat de huidige H5N1-variant nog altijd tot nieuwe besmettingen leidt en nu niet meer alleen in de winter maar het hele jaar aanwezig is. De plant- en diergeneeskundige dienst APHA heeft alleen deze week al drie nieuwe gevallen in professionele pluimveebedrijven moeten melden.

De invloedrijke Financial Times had vorige week een lang verhaal onder de titel: ‘’Een nieuwe variant van vogelgriep decimeert wilde vogels. Mensen moeten zich zorgen gaan maken.” Zo zijn in het noorden van Schotland hele populaties zeldzame vogels weggevaagd nadat er een besmetting met AI ontstond. De krant wijst er op dat volgens gegevens van de World Health Organisation de laatste 20 jaar 456 mensen zijn overleden aan eerdere varianten van vogelgriep. Bovendien stelt de organisatie dat 75% van nieuwe infectieziekten die in de laatste drie decennia zijn ontdekt, oorspronkelijk afkomstig zijn van dieren.

‘Immuunsysteem mensen verzwakt door lockdowns’

De Daily Mail, een sensatiekrant met vaak een serieuze ondertoon, pakte deze week het stokje over onder de kop: ‘Is vogelgriep de volgende pandemie, experts zeggen dat een menselijke uitbraak aan de horizon opdoemt’. Deze krant meldt dat zich ook onder de grote vogelkolonies aan de Engelse zuidkust rampzalige toestanden voordoen. De Cornwall Wildlife Trust heeft wandelaars aangeraden weg te blijven van dode vogels en die in geen geval aan te raken. Keith Neal, emeritus professor in epidemische ziekten, zegt: “Onze immuunsystemen zijn sterk verzwakt door lockdowns en beperkte sociale contacten. Normaal ongevaarlijke bugs kunnen daardoor zwaar toeslaan. We krijgen deze winter een grote uitbraak van normale griep maar vogelgriep is aan de horizon. Des te meer vogelgriep en gewone griep tegelijk circuleren, des te groter is het risico dat een virus overspringt.”

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Reacties

  1. Je ziet nog steeds mensen alleen rond rijden in een auto met een lapjes voor hun mond. Dat zijn hele labiele en overbezorgde mensen die daardoor ook vaker tijd doorbrengen bij de dokter en de psychiater. De democraten zullen de schade die hun tijdens de midterm verkiezingen zal worden toegebracht proberen te beperken door Trump de schuld in de schoenen te schuiven van de vaccinatie catastrofe. Covid was als ziekte een storm in een glas water. Er gingen mensen aan dood maar meestal mee dood. Nu we weten welke medicijnen werken zou er niemand meer aan mogen sterven… Het corrona vaccine is 0.84% effectief. Om 1 corrona geval te voorkomen moet men dus 119 mensen enten met vaccines waarvan 1 op de honderd zware bijwerkingen te verduren krijgen. Dat niet alleen. Bij ons in de provincie is SADS (Sudden Adult Death Syndrome) nu de grootste doods oorzaak. Mensen waar niks mee aan de hand is sterven plotseling zonder dat er een reden aan te wijzen is! 330000 Pfizer pagina’s worden dit jaar geopenbaard. Met wat er in de dusver geopenbaarde pagina’s staat is het geen wonder dat ze deze voor de komende 75 jaar geheim wilden houden. Er is geen reden om de mensen nu al de stuipen op het lijf te jagen met wat er in de natuur rond gaat Ruud. Net als met corona zwakt het virus met iedere nieuwe variant af. Over de laboratoria die de Amerikanen opereerden in Ukraine en financierden bij de Chinezen gaat men echter ieder gesprek uit de weg…

Beheer
WP Admin