Nertsen op een Deense fokkerij in Naestved, voor het verbod op het fokken van nertsen in het land. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Nertsen fokken in Denemarken weer toegestaan in 2023

Denen mogen met ingang van 2023 weer nertsen fokken, dit heeft de Deense premier Mette Frederiksen bekendgemaakt.

Nadat in 2020 de hele nertsenstapel werd geruimd vanwege gezondheidsrisico’s in verband met de coronapandemie, vindt het staatsgezondheidsinstituut nu dat er geen gevaar meer is.

15 tot 17 miljoen nertsen geruimd

Voor de coronapandemie had Denemarken de grootste bontindustrie van de Europese Unie. De regering besloot om een tijdelijk verbod in te voeren, doordat er gevreesd werd voor een verspreiding van het gemuteerde coronavirus. In november 2020 werden 15 tot 17 miljoen nertsen geruimd.

Het besluit veroorzaakte een controverse, nadat uit een parlementair onderzoek bleek dat er geen wettelijke basis was om de dieren massaal te ruimen. De toenmalige minister van landbouw nam in de nasleep hiervan ontslag. Uiteindelijk werd geoordeeld dat er van opzet of kwaadwilligheid geen sprake was.

€ 2,5 miljard voor Deense nertsenhouders

Dit was niet het enige probleem. De nertsen werden begraven in de buurt van een meer, omdat de verbrandingsoven ze niet aan kon. De dieren dreigde daar het drink- en oppervlaktewater te vervuilen en moesten weer opgegraven worden. Premier Frederiksen heeft zich daarna verontschuldigd bij de circa 1.000 nertsenhouders. De Deense nertsenhouders ontvingen een vergoeding die opliep tot in totaal € 2,5 miljard.

“Het zal moeilijk zijn om een nertsenfokker te zijn, maar dat is de prijs”, zegt Tage Pedersen, voorzitter van de Deense vereniging van nertsenhouders. Hij verwacht dat er weinig fokkerijen opnieuw beginnen, nu het verbod op wordt geheven.

60 monsters per week

Alle nertsenbedrijven worden gemonitord overeenkomstig het standaard monitoringsprogramma van de parlementaire commissie. “Dit betekent dat er ongeveer 60 monsters per week van nertsen moeten worden genomen. De Deense veterinaire en voedseladministratie is verantwoordelijk voor de bemonstering”, laat het ministerie van voedsel, landbouw en visserij van Denemarken weten.

Verbod op fokken van nertsen in Nederland

In Nederland is het sinds januari 2021 verboden om nertsen te fokken. Dat verbod zou er al komen om andere redenen, maar werd vanwege de coronacrisis vervroegd met drie jaar. Doordat het virus bleef rondgaan in de pelshouderijen, leverde dit mogelijk gevaar op voor de volksgezondheid.

Beheer
WP Admin