Commentaar

13 reacties

‘Slachterijen vitaal maar uitgebeend’

De landbouw was natuurlijk al flink getroffen door de coronacrisis. Maar door de problemen met nertsen en slachterijen komen we in een nieuw hoofdstuk.

Eerst de nertsen. Nu deze dieren het onderling door kunnen geven en hoogstwaarschijnlijk ook mensen kunnen besmetten, is dat voor de hele veehouderij slecht nieuws. Ook varkens liggen onder de onderzoeksloep – niet dat die verdacht zijn, maar om die mogelijkheid echt uit te sluiten. Tot nu toe had de veehouderij het grootste gelijk met te zeggen dat ze niks met deze zoönose te maken heeft. Maar dat wordt nu toch iets lastiger vol te houden. Covid-19 is nu zelfs officieel een besmettelijke dierziekte.

Vitale sector

Koren op de molen van mensen die de vee- en vleessector wel wat kleiner willen. Helaas geldt dat ook voor de problemen in de slachterijen. De verspreiding van het virus onder het personeel – veel uit Oost-Europa – vestigt op een negatieve manier de maatschappelijke aandacht op die sector. Mede doordat de vleeswereld tot de vitale sectoren hoort, waardoor er doorgewerkt kon worden tijdens de lockdown, grijpt juist hier de ziekte om zich heen.

‘Amerikaanse toestanden’

Dit speelt niet alleen in Nederland, maar ook elders in West-Europa. Het is niet te hopen dat het tot ‘Amerikaanse toestanden’ leidt. Daar zijn boeren ten einde raad. Doordat slachterijen geen dieren afnemen, worden de varkens op de bedrijven zelf afgemaakt. Een horrorscenario. Terecht wijst de POV varkenshouders hier op het verplichte noodplan voor huisvesting. Je moet een paar weken vooruit kunnen. Die verplichting komt voort uit dierziektebeleid, denk aan AVP. Daarover is trouwens goed nieuws te melden, Britse onderzoekers hebben een vaccin gevonden.

Verspreiding van corona in slachterijen bevestigt de juistheid van het coronabeleid: afstand houden

Dat juist slachterijen getroffen worden door corona, heeft overigens niets te maken met het slachten van dieren op zichzelf. Er werken en wonen gewoon veel mensen op een kluitje. De verspreiding in deze branche is daarmee indirect een bevestiging van de juistheid van het coronabeleid: afstand houden.

Ander verdienmodel?

Op korte termijn staan slachterijen voor de moeilijke opgave de productie ondanks alles op de been te houden. Voor langere termijn is de uitdaging niet minder. De coronacrisis krijgt blijvende gevolgen voor de manier waarop er gewerkt kan worden. Aanpassing zal grote investeringen vragen. Het is de vraag of deze uitgebeende business daar kapitaalkrachtig genoeg voor is. Waarmee we aankomen bij de vraag der vragen: is een ander verdienmodel mogelijk?

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Er werken en wonen gewoon veel mensen op een kluitje. Geldt dit alleen voor slachthuizen? Ik denk het niet, want de grootste klappen door Covid-19 zijn gevallen in zeer dichtbevolkte gebieden op de wereld met ook nog eens luchtvervuiling. Moeten we niet eens gaan erkennen, dat de aardbol (over) vol is en het aantal mensen ver boven het maximaal toelaatbare is gestegen? Voedselzekerheid is vermoedelijk niet het referentie kader, maar mogelijke dodelijke infectie ziektes.

 • Alco

  Natuurlijk moet het virus dat fretten en nertsen zich kan verspreiden goed in de gaten gehouden worden.
  Maar bij slachterijen heb ik zo mijn twijfels.
  Ik geloof dat veel mensen op een kluitje wonen de oorzaak is.
  Net als met carnaval en zitten in cafe's en kerken.

 • W.H.P. van Bree

  Waarom niet in kassen en wel op slachterijen. Kijk een naar de temperatuur waarin gewerkt wordt en hoe die fijne waterdruppeltjes blijven hangen.

 • Bennie Stevelink

  Er zijn andere sectoren, zoals de champignonteelt, waar evenveel arbeidsmigranten werken die ook dicht op elkaar werken, terwijl daar geen verhoogt percentage besmettingen is. Er is dus een andere oorzaak dan de woonsituatie.

 • Alco

  Wie zegt dat daar geen besmetting ligt.
  Het ligt in ieder geval niet onder het vergrootglas.
  Dus mag men de woonsituatie niet bij voorbaat uitsluiten.

 • krulsaart

  In die andere sectoren wordt niet getest dus je kunt niet concluderen dat daar geen besmettingen zijn. Veruit het grootste deel van de positief geteste mensen heeft géén ziekteverschijnselen. In de slachterij zijn overheidsmedewerkers die getest worden waardoor alles onder een vergrootglas komt.

 • agratax(1)

  Laten we ons ervan bewust zijn, dat de Midden Europese arbeidsmigranten hier heen komen om te verdienen, om hun gezinnen te laten overleven. De kans is dus groot dat zij ook afreizen als ze zich even iets minder gezond voelen. Plicht roept!! Ze zijn niet uit op dure woonruimte, gaat van het toch al lage inkomen af. Dit is vragen om dit soort excessen en dan geven we de werkgever de schuld. Nee de hoofdschuldige zijn wij consumenten, die een fooi wensen te betalen voor een goede maaltijd. Betaalden de consumenten meer, dan konden de productie omstandigheden beter zijn en dit soort excessen vermeden worden. Helaas Nederland kiest ervoor om dit soort excessen via bedrijfssluiting te voorkomen en daarna zijn voedsel te importeren uit landen waar de president (politiek) zich niet druk maakt over dit soort productie omstandigheden of een Pandemie. Maar erger de Nederlandse consument ook niet, hij/zij kijkt weg. Wat je niet ziet, is er niet.

 • bankivahoen

  Het heeft maar met 1 ding te maken en dat is: vlees! Alles met vlees wordt in een negatief daglicht geplaatst zodat het volk misleid wordt. Doel: veehouderij weg, zgn vermomde promotie veganisme.

 • Henk 1

  Precies agratax.
  Alles draait om geld .
  Als de consument altijd maar voor de laagste prijs gaat en de fabrikant voor het hoogste saldo betaald de zwakste groep de tol.
  En uiteindelijk komt de ellende vanzelf weer op het bord van de consument.
  Oplossing :een minimum prijs voor vlees waarin kosten voor dierwelzijn,saldo boer,arbeidsomomstandigheden,saldo fabrikant en retail is verwerkt.
  Een open en eerlijke prijs.
  Whisfull thinking.

 • Henkjan7

  Goed verwoord agratax, de Nederlander wil dit werk niet meer doen maar misschien wordt dit door deze crisis wel anders.

 • agratax(1)

  Henkjan7. Ik hoop het met je, maar de vorige crisis dacht ik "Nu wordt het wel anders en kiezen de Nederlanders voor werk en inkomen. Nee dus geen werk en uitkering blijkt leuker en beter te zijn voor de klagende Nederlander. Als de landbouw niet oppast gaat de Anti boer lobby winnen en bestaat Nederland uit steden wegen en Natura 2000 met daar tussen nog enkele kassen, koetjes en tulpenvelden. Eten kopen we wel in het verbrande oerwoud van Brazilie of in Afrika.

 • Vhouder

  Nederlanders willen feesten vakantie en genieten en de rest is bijzaak

 • l coumans

  Alco in de kerk valt het wel mee

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.