Redactieblog

27 reacties

‘Onder de knoet van Barbara Baarsma’

We voelen de coronacrisis, het stikstofprobleem hangt als een donkere wolk boven ons en nu laat de Rabo ons ook nog vallen. Men wil ons onder de knoet brengen.

Vrij vertaald staat dat gelijk aan de rol van man of vrouw in een huwelijk, waar de één de baas is over de ander. Die rol eist Rabo voor zich op.

Dat doen ze via Barbara Baarsma, econoom, medeauteur van het verkiezingsprogramma van D66 voor het EU beleid. Ze is ook directeur van de Rabobank in Amsterdam. In die hoedanigheid bond ze de kat de bel aan. “Onze bank voelt een verantwoordelijkheid om zich te bemoeien met de toekomst van de agrarische sector.”

Van de totale omzet in de landbouw wordt 75% geëxporteerd. Daarmee gaan we volgens Baarsma over de grenzen van onze gebruiksruimte heen. En dwars door de ecologische grenzen die we hebben. We moeten dus een stap terugdoen volgens haar en dat betekent krimp.

Baarsma is gevaarlijker dan D66‘er Tjeerd de Groot

Halvering veestapel

“En dat zegt een directeur van de Rabobank”, smaalt Hanna. “Typisch een D66-kloon. Van hetzelfde soort als Tjeerd de Groot. Het enige doel is de veestapel te halveren. Baarsma is echter gevaarlijker. Ze wil het doel bereiken door met de rente te gaan spelen. De boer die een betere bodemkwaliteit realiseert kan lenen voor een lagere rente. En een gangbaar bedrijf met een productieve grasmat betaalt een hogere rente.”

Bemoeienis bedrijfsvoering

Een gevaarlijke manier om zo je eigen doelstellingen te bereiken. Via de beurs de boer dwingen een bepaalde richting op te gaan. Daarmee komen we dus onder de knoet van Barbara. De bank gaat zich rechtstreeks bemoeien met onze bedrijfsvoering. Ik vraag me af of ze daar ook de consequenties van aanvaarden als het mis gaat.

Afschaffing melkquotering

Dat deden ze niet toen de melkquotering werd afgeschaft. Toen de problemen kwamen bij boeren die te laat en teveel hadden geïnvesteerd, gaven ze niet thuis. Nu wel? Rabo bemoeit zich dus wel degelijk met de bedrijfsvoering. Hoop voor de procederende boeren uit de polder?

Raiffeisen stichtte vroeger zijn bank om de armoede van de boeren te lijf te gaan. De Rabo is wel ver afgedwaald van de basis.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • .....

  Als je lef had vergaderboer dan was je advies om als boeren massaal de Rabobank de rug toe te keren. Dat is ons enige wapen tegen dit D66 tuig

 • Zuperboer

  NM Bij Friesland Campina, D66 bij de RABO.... het net sluit zich.....

 • nvanrooij1

  Toch wel een gevaarlijke ontwikkeling als een medewerker van een bank haar politieke idealen via deze bank probeert te realiseren. Deze bank is er voor bedrijfseconomische financiering en niet voor politieke idealen. Gaan ze dit in andere sectoren ook doen?
  Dezelfde partij (D66) die allerlei onhaalbare idealen en kreten uitslaat( kringlooplandbouw, duurzaamheid etc.) zonder een verdienmodel te hebben. Tegelijkertijd steunt deze partij allerlei handelsverdragen (Ceta,Mercosur) hoe hypocriet kun je zijn.
  Het politieke niveau van deze partij vind ik toch niet zo hoog op een enkele uitzondering na. Intussen vallen de beoogde politieke leiders bij bosjes af Ollongren ( geen gemis) Kaag (WHO) en blijven we zitten met Jetten .

 • trekker123

  DDR nieuwe stijl.

 • Koen Franken

  Dit mag een rabo NOOIT pikken van zo iemand , ingrijpen van bovenaf .

 • varken23

  Ik denk dat de producten die bijvoorbeeld philips exporteerd een grotere afstand afleggen dan landbouwproducten die in nl geproduceerd en vervolgens geëxporteerd worden.

  Maar dit zal wel bij de EU-visie van D66 horen. Landbouw en eenvoudige maakindustrie naar oost en zuid Europa verplaatsen. En in Nederland proberen de high tech en dienstverlenende bedrijven die per arbeidsplaats meer geld opleveren te behouden/aantrekken.
  Door de agro sector af te breken komen er meer werknemers vrij voor andere sectoren.

 • Willem 1962

  Zorg dat je uit de handen blijft van de bank, kunnen ze er zich ook niet mee bemoeien.

 • RIEN65

  Er zijn nog meer banken.

 • ENDE902

  In de samenleving en met name in de politiek ontwaar ik altijd angst voor sterke mannen. Ik houd het erop, dat dit een gevolg is van de Europese geschiedenis. Des te opmerkelijker is het, dat er geen aversie is tegen sterke vrouwen.

 • gjh

  gelukkig zijn we niet afhankelijk van de rabo.

 • fietskip

  Misschien moet je als boer die weg gepest word niet meer gaan werken?
  Laat dan de Nederlandse staat jouw maar uitbetalen in het vervolg.

 • Alco

  Heel veel politici en hooggeplaatsten denken wel oprecht dat ze goed bezig zijn.
  Echter is hun kennis van zaken zo onnoemelijk slecht, waardoor ze zoooo gemakkelijk te beïnvloeden zijn, daarbij willen ze ook nog eens graag in de picture staan.
  Ons de taak dus niet intern te gaan bekvechten, maar podia's te bemachtigen waar de goede uitleg gegeven wordt.

 • Maas1

  De ecologische grenzen waar naar verwezen wordt is niet zo zwart wit als gesteld wordt. De bedrijven werken onder vergunningen en licence en die zijn vaak en veel afgegeven met het inachtneming van de Natuur Bescherming. Het frappante is dat dergelijke NBW vergunningen juist minder of vaak niet zijn afgegeven aan de industrie of de luchtvaart. Als je het helderder wilt stellen, welke sectoren gaan er nu door de ecologische grenzen heen?
  Jammer om te moeten zien dat ook de Rabobank geen antwoord heeft op een eerlijke boterham voor de producent voor een eerlijk product, ik begrijp wel dat dat niet hun taak is maar ze trekken nu de lijn ook niet door.
  Het enige antwoord is het schuiven met rente van de ene naar de andere boer, het gelag van een sigaar uit eigen doos. Als men meer duurzaamheid wil zal dat voor de een wel wat wezen en voor de ander niet. Maar om vele zover te krijgen zal de meerwaarde van het product voor een groot gedeelte bij de producent terecht moeten komen anders gaat het nooit werken. Rente is bovendien vaak meer bijzaak het is maar waar je je geld koopt. Naar welke bank je ook gaat daar werken alleen mensen die op een of andere manier geld verkopen niets meer en niets minder.

 • wruiten

  zij is toch niet alleen baas

 • Attie

  Puntje lager voor Barbara...

 • Bennie Stevelink

  Het zoveelste wensenlijstje. Het begint vroeg dit jaar, Sinterklaas duurt nog 7 maanden.
  Veel van de ideeën als die van Barbara Baarsma hebben de kenmerken van een wensenlijstje voor Sinterklaas. Je schrijft op wat je wenst zonder na te denken hoe Sinterklaas en Zwarte Piet dit realiseren. Je denkt er niet over na hoe Piet er in slaagt door een schoorsteenpijp te kruipen met 15 cm doorsnee. Of hoe Sinterklaas er in slaagt met een paard over een dak te rijden.
  Als Piet niet levert wat je wenst ga je hem afranselen met de roe of je dreigt hem terug te sturen naar Suriname waar hij als slaaf moet werken. Dan zal Piet wel door de schoorsteenpijp kruipen? Nee, ook dan niet want de pijp is te klein. Dan laat je Piet en Sinterklaas een hogere rente betalen. Dan gaat Piet wel door de schoorsteen? Nee, nog steeds niet want de pijp is te klein.

  Wat wij nodig hebben zijn mensen die niet het zoveelste wensenlijstje uitdenken en de zoveelste pressiemethode, maar mensen die serieus nadenken over de vraag wat er nodig is om het voor de boer mogelijk te maken.

 • j.verstraten1

  De 'bemoeienis' van de Rabobank is bepalend voor de situatie waar we ons nu in bevinden. Met maar 2 wensen op het lijstje: zekerheid en rendement.

 • Mts. Zantinge

  Madam Baarsma mag dan Hoogleraar zijn en directeur Kennisontwikkeling bij de Rabobank, ze is niet slim genoeg om voorbij haar eigen politieke schaduw te kijken. Al zou ze een heel jaar meelopen op een boerderij dan zou ze nog steeds niet wíllen zien, dat een landbouw zoals zij voor ogen heeft niet haalbaar is voor alle boeren in Nederland. Wéér typisch geval van iemand die ziende blind en horende doof is. Ze ziet zichzelf waarschijnlijk al helemaal in het torentje zitten, over het paard getild typ. BAH!

 • Fozzy Bear 60+

  ze is toch directeur van rabo amsterdam. zal weinig boeren als klant hebben.

 • jan4072

  Ik dacht dat de rabobank z'n lesje geleerd had met de rentederivaten. Nu gaan ze dus bewust bepaald typen bedrijfsvoering voortrekken met lagere rente. Ik denk dat als je dit volgt en het gaat mis dat je dan weer een goede case hebt tegen de rabobank. Maar let wel, de anderen die er niet aan meedoen draaien er wel 2x voorop: ten eerste omdat ze niet de lagere rente krijgen en als het fout gaat krijgen de blijvers wel de kosten voor hun kiezen.

 • janjacobgootjes

  Als rode kool teler telen wij 95% voor de export (binnen Europa).
  Hierdoor hebben zij in het buitenland een prachtige natuur. Als Nederland niet zoveel agrarische producten exporteert, zullen zij dit in het buitenland zelf moeten gaan telen (vaak geen deltagebied met lagere opbrengsten). Hierdoor zal er veel meer natuur in het buitenland opgeofferd worden als wij in Nederland de productie halveren.

 • Attie

  Zou me overigens niet laten ontmoedigen om te investeren in extra 'Groene punten' (landbouwgrond). Met het openzetten van de geldkraan kan geldontwaarding wel eens hard gaan komende jaren...

 • agratax(1)

  Ik vrees dat Rabo in de nabije toekomst totaal andere zorgen heeft, dan de toekomst van mevr. Baarsma. Voor mij is het een raadsel "Hoe een wel denkend mens (dat zijn professoren toch?) lid van een Warrige partij als D66 kunnen zijn". Maar terug naar wat komt na de Covid-19, de wederopbouw van de Wereld en daarmee Nederland. Deze wederopbouw zal niet gaan als we alle verlangen van D66, PvdA en andere linkse partijen -een totale reconstructie van ons economische en sociale leven-, op hun tempo moeten volbrengen. Hun kringloop ideaal voor alles en iedereen zal leiden tot een nog grotere tweedeling van de bevolking en daarmee is de voedselzekerheid voor de armen ver te zoeken. D66 leden behoren tot de groep, die zich geen zorgen behoeft te maken in dezen.

 • famboenink@hetnet.nl

  barbabara raarsmaar de prinses van de grachtengordel elite
  verbaas me ook al een paar maanden wat ze allemaal
  voor nonsens zegt

 • melkveehouder .

  We kunnen met zijn allen lekker kankeren op de Rabo, RFC, de landbouworganisaties en ‘boerenpartijen’ etcetera etcetera. Maar de kern is dat onze voorvaderen op enig moment een vuist maakten, zich verenigden en op de winkel pasten. De opvolgers hebben verzaakt. Wij waren te veel bezig op het eigen bedrijf en trokken externe bestuurders aan omdat ‘de gewone boer dit niet kon’.

  En dan wordt het welbekende spreekwoord van toepassing: ‘als de kat van huis is dansen de muizen op tafel’. Als we de vinger aan de pols hadden gehouden, en zélf op de winkel waren blijven passen, dan was dit nooit gebeurd. Een onvergeeflijke fout die herstelt moet worden! Dát hoort onze missie naar de toekomst toe te zijn: trek de macht terug naar de primaire sector!!

  Bart Kemp heeft met agractie hiervoor een lans gebroken waarvoor heel veel dank! Ook FDF heeft haar bijdrage geleverd. Ondanks de huidige perikelen. ook hiervoor dank! Jammer genoeg heeft het Landbouw Collectief springende kikkers gehad. Vervelend, maar geen man overboord!
  Het is nu is het de kunst om het Landbouw Collectief in een nieuw jasje te gieten en de oorspronkelijk gedachte van onze voorouders (wederom) na te streven. Dát is de basis voor een gezonde toekomst!

  Er zijn genoeg verstandige mensen die dat kunnen: Elbert Dijkgraaf, Herman Vreugdenhil, Jan Huitema, Bart Kemp, Jeroen van Maanen, Linda Janssen, Jan Cees Vogelaar, John Spithoven etc. etc. Mensen met ruggengraat die onverkort voor de sector gaan!

  Kom op, maak Barbara Baarsma kansloos!

 • wwesselink1

  Ierland exporteert 80% van de agrarische productie , dat percentage wil de regering met haar beleid daar verhogen.
  Waar is de Amsterdamse elite toch mee bezig??

 • Maas1

  @ wwesselink1
  De Rabobank zal daar wel weer een bank filiaal openen.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.