Redactieblog

45 reacties

‘Hoe zien jullie de toekomst, beste critici?’

Ik ben nieuwsgierig naar de toekomstvisie van de kritische reageerders.

Het nieuwe jaar ben ik begonnen met mijn gedachten op te schrijven over hoe we in de toekomst boer kunnen zijn en blijven. De reacties vielen me tegen. Er waren maar een paar meedenkers, vooral de zwartkijkers reageerden. Wat schieten we daar mee op? Waarom niet positief en opbouwend meedenken, Alco, Farmerbn, Veldzicht, XW, Gat, f.degroot1 en meer? Bijvoorbeeld over mijn blog over grondgebonden boeren en als bedrijf toch groeien.

Landbouw Collectief

Hetzelfde beeld van de reageerders zag ik vorige week met het opgeschorte overleg tussen het Landbouw Collectief en de regering. Alles was verkeerd aan de overheid en deze keer speciaal Schouten en Rutte. Alle oud zeer kwam weer op tafel en Farmers Defence Force (FDF) werd bijna heilig verklaard. Terwijl ieder weldenkende boer toch moet toegeven dat het persbericht bij de start van het overleg de zaak frustreerde. Anders denk je echt dat alleen actie en door(d)rammen resultaat oplevert. Vergeet het maar.

Oplossingen

Beter is het met oplossingen te komen, geachte reageerders. Geef eens aan hoe jullie die zien. Waar je in de toekomst heil van verwacht. En wat je zelf gaat doen om in die toekomst een plek te krijgen. En vergeet niet om aan het verleden terug te denken.

In 1980 was iemand met 50 koeien een stevige boer. In 2000 behoorde je met 80 koeien tot de bovengemiddelde boer. En nu? In 2020? Ben je met 80 koeien één van de kleinere bedrijven. Het gemiddelde ligt al boven de 100 en stijgt ieder jaar.

Overheid weet vaak niet wat de gevolgen zijn van maatregelen

Betrouwbaarheid overheid

Denk ik dan dat alles wel meevalt? Natuurlijk niet. De regelgeving is onverantwoord drukkend. De overheid is niet betrouwbaar en weet vaak niet wat de gevolgen zijn van de maatregels die ze neemt. Dat is kwalijk en het is terecht dat we daartegen protesteren. Ook met trekkers.

Het effect daarvan moeten we niet overdrijven. Wat is er voor tastbaar resultaat van de demonstraties eind vorig jaar? Ja, we mogen aan tafel zitten. Dat deden LTO en de andere organisaties ook. Die verwijten we dat ze niets bereiken. Maar wat hebben de acties meer opgeleverd?

Boerenprotest

Acties zijn goed om de eisen van het Collectief te ondersteunen. Anders wordt dat ook een nieuwe praatclub. Gelukkig zijn er bij Farmers Defence Force tekenen dat ze dat begrijpen. Ze geven toe dat ze actievoerders zijn, geen vergaderaars. Dat zei Jeroen van Maanen voor de televisie. Prima. De acties van FDF kunnen de vergaderaars van het Landbouw Collectief mooi ondersteunen. Ieder doet dan waar hij of zij goed in is.

Daarom, kritische Alco’s ,Farmerbn, et cetera. Kom eens met jullie visie

Toekomstvisie landbouw

Blijft het feit dat ik denk dat we voor forse veranderingen staan, die hoe dan ook doorgaan. Het blijft niet zoals het is. Zoals in het verleden het ook nooit bleef, zoals het was. Het is naïef om te denken dat dit nu wel het geval zal zijn. Daarom, kritische Alco’s ,Farmerbn, et cetera. Kom eens met jullie visie op de toekomst. Gewoon zeggen hoe je je wapent als ondernemer. Daar is iedereen benieuwd naar. En ik in het bijzonder.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • wilhelmus01

  De toekomst is......
  Steeds meer eisen vanuit greenpeace, natuurmonumenten, wnf waar de boer via de handel en retail aan moet voldoen. Dit zijn dan ook de toekomst plannen van mevr. Schouten met haar kringlooplandbouw.
  We zijn hier al volop mee bezig gezien de kringloopwijzer, duurzaamheidseisen, koemonitor, on the way to planet proof enz.
  De ngo zijn pas tevreden als er bijna geen dieren en boeren meer zijn. Wil je niet betalen voor, of meedoen aan, de klimaatgekte dan vertrekken naar een land buiten de EU.

 • trekker123

  Zoiets als in de vroegere DDR? Dat de overheid bepaalt wat, waar, wanneer en hoeveel je zaait of produceert en tegen welke prijs en voorwaarden. Meneer Klaver toetert te gaan regelen dat boeren een eerlijk inkomen krijgen. Die zal vast wel weten hoe hoog dat inkomen dan moet zijn. Wat overblijft kan dan direct naar de staatskas, want tenslotte zorgt de staat toch voor je bestaansrecht?

 • Renate

  Wat is dit weer een fantastisch slecht stuk. Helemaal weer libelle waardig. Afgeven op mensen die realistisch kijken? Bah.
  Waarom moeten wij als boeren meegaan in de haagse theorie van stikstof, milieu en natuur? Heb je nu nog steeds niet door dat er een vies spelletje word gespeeld? En nog vals ook! LTO heeft alleen maar aan tafel gezeten om handtekeningen te zetten. Dat is: kuilen voor de boeren graven. Ja, wie een gat graaft voor een ander....
  De FDF is precies op tijd opgestaan. Natuurlijk is er veel met de acties bereikt, maar dat wil jij natuurlijk niet zien.
  Maar waar het om ging... de toekomst... laten we 20 februari maar ff afwachten...

 • a van Gerwen

  De toekomst bestaat heel simpel uit minder boeren met een lager totaal productievolume dan nu het geval is.

 • Henk.visscher

  De reacties vielen me tegen. Er waren maar een paar meedenkers, vooral de zwartkijkers reageerden, dat betekent dus als mensen een toekomstvisie hebben, die realistisch kan zijn maar die voor de landbouw zal betekenen dat het moeilijke tijden worden, door als die regels en beperkingen van mensen achter een bureau, dan ben je een zwartdenker, je kunt ook een moeilijke tijd verwachten, en daar juist op inspelenom op die manier het hoofd boven water te houden, mijn toekomstbeeld is dat er voor een groot aantal boeren een zware tijd aanbreekt maar dat over een jaar of 10 de rust weer terug keert, omdat velen zijn gestopt en oor een economische crises velen weer met beide benen op de grond staan, en ik weet zeker dat het nieuwe belied , het voor een aantal zelfs beter gaat worden maar voor een aantal het einde oefening zal betekenen, want al die subsidie,s , als je daar een beetje geluk bij hebt en het past bij jou bedrijf dan word je er beter van maar val je overal tussen wal en schip, en jke hebt nu al een bedrijf dat het net kan redden, dan zul je het heel moeilijk krijgen

 • Kelholt

  Nou Vergader'boer' we wapenen ons ten eerste met het beste wapen dat er is: De waarheid. Keer op keer werden we voorgelogen door politici en instanties maar nu hebben ze met het gemaakte stikstofprobleem hun hand overspeelt. Boeren en burgers organiseren zich en blijken erg veel kennis in huis te hebben om de leugenaars uit Den Haag te ontmaskeren.
  Ten tweede hebben we een overvloed aan GBV. GezondBoerenVerstand. We laten ons niet gek maken door beterweters in driedelig pak met een dikke lease bak die ons komen vertellen hoe we moeten boeren. Boer dat ben je van generatie op generatie en de kennis die je hebt gekregen van je voorgangers gaat automatisch over naar de opvolgers. Zorg dat je bij bent met alle mogelijkheden maar doe er zelf mee wat je goed lijkt.

 • Kelholt

  Ten derde onze arbeidsmoraal. Boer zijn was/is het mooiste wat er is en fluitend worden er werkweken van 70 uur gemaakt. Tel je de inzet van vrouw en kinderen mee dan maak er maar 140 uur van. Deze uren worden zeer slecht betaald maar als je schik hebt in het werk en je kunt je redden dan maakt dat niet uit.
  De slecht betaalde uren maken ook dat de Nederlandse boer nog steeds op kan tegen de lagekosten landen op de wereldmarkt. In Polen kan misschien melk geproduceerd worden voor een lagere kostprijs dan hier in Nederland maar in Polen moet er ook iemand melken, voeren en stront scheppen. Wie gaat dat daar doen als je als Pool in Nederland in de bouw het driedubbele kunt verdienen met minder smerig werk? De Nederlandse boer doet het zonder mokken. Of moet ik zeggen deed. De laatste jaren is het ongelooflijk wat voor een bagger er niet alleen vanuit Den Haag en Brussel over ons wordt uitgestort maar ook vanuit de eigen hoek, Vakblad Boerderij. Wel artikelen over natuurinclusief, agroforestry, en andere blablabla maar kritische artikelen over maatregelen en rapporten uit Den Haag, Brussel of optredens van RVO en NVWA zijn niet te vinden. Hoe kan dat?

 • Akkerbouwster

  100% eens met Vergaderboer.
  We moeten ons niet verbeelden dat we de dienst kunnen uitmaken in NL. Dat is helaas de trieste realiteit- we zijn gewoon met een te klein aantal ondernemers/stemmers.
  Iedereen die weer laaiend met de trekker de weg op gaat en moord en brand schreeuwt als er cijfers worden gepubliceerd die ontkend worden omdat ze toevallig niet zo handig uitkomen- krab jezelf eens goed achter de oren. Past verdere schaalvergroting en intensivering bij klein-Nederland waar we met z'n allen wonen? Nee.
  We moeten weer de sector worden waar men trots op is. Niet waar we respect afdwingen door te dwepen met extreem-rechts of met dreigementen of dikke 200 pk+ trekkers.
  Als we echte ondernemers zijn, kunnen we ons aanpassen aan omstandigheden. In NL: meer bio, meer circulair, meer energie opwekking, meer CO2 vastlegging, en ja, ook minder dieren.
  De rest van Europa en de wereld zullen wellicht ooit eens volgen(?), maar de NLse overheid is kortzichtig genoeg om te denken dat milieu- en klimaatproblematiek stopt bij landsgrenzen en dat het dus goed zou zijn om minder dieren te houden in Nederland. Qua maatschappelijk draagvlak en natuurbeheer kan ik dat nog wel begrijpen, qua duurzaamheid absoluut niet.

 • veldzicht

  20 Februari de dag van de omslag.Dan komen de milieu en natuurorganisatisch nederig om excuus vragen om het leed dat ze de boeren hebben aangedaan .(maar niet heus)Toch geloof ik wel dat er een omslag komt,de mensen worden die klimaat gekte ook wel weer eens zat en zien ze ook wel dat er een hoop onzin wordt verteld wat ze bovendien bakken met geld(gaat)kosten.De linker partijen groeien niets en als FVD nu eens doorgroeit moeten ze wel een stap terug doen.Zo kan het in ieder geval niet verder doorgaan, worden we een 3e wereld land terwijl de zeespiegel stijging door gaat en het geld op is om de dijken te verhogen.Dus zo negatief zie ik de toekomst nu ook weer niet,de mensen worden van zelf wel wijzer.

 • Zuperboer

  Beste akkerbouwster, ik ben zelf melkveehouder en doe al jaren aan allerlei door overheid en afnemers verplicht gestelde registratiesystemen. Zoals MINAS, Kringloopwijzer, Bep-pilot, Bemestingsplannen, Hinderwetvergunning, Milieuvergunning, NB-beschikking. Geen enkel probleem. Echter als de achterliggende cijfers niet wetenschappelijk onderbouwd zijn en we dus worden behandeld op basis van willekeur, dan PÁS ik......... Ook de akkerbouw komt meer en meer aan de beurt o.a. door het uit de handel nemen van hulpstoffen op basis van ...... wetenschappelijke inzichten.... nee puur op basis van op emoties gebaseerde willekeur aangejaagd door 1% van de bevolking. Dit is een gevaarlijke ontwikkeling. Dat heeft niets met Rutte en of Schouten te maken Boerderij-redactie. Dit is de EU die ons land regeert. Daarvoor hoef je geen zwartkijker te zijn (fijn trouwens 500 Euro abonnements-geld betalen en je voor zwartkijker laten uitmaken) maar ben je misschien gewoon één van de weinige realisten in Europa. Of zijn er toch meer wakkere mensen #BREXIT

 • Maas1

  Ik denk dat een zone langs de N-2000 gebieden de veehouders meer extensief zullen gaan boeren op vrij komende gronden van de stoppers en ( gedeeltelijk) zullen integreren met de Natuur gronden.
  De verder afgelegen bedrijven zullen wellicht wat intensiever zijn waar de focus wellicht meer ligt op lagere emmissie door o.a. technologie.
  Het aantal dieren zal afnemen ware het enkel al dat de blijvers de restanten dieren van de stoppers niet geplaatst kunnen krijgen vanwege milieu redenen.
  Voor de stoppers is dit een kans en voor de blijvers wellicht meer lucht ook in ruimte.
  Het worden zware tijden!
  De overheden hebben hierin een zorgplicht in de breedste zin van het woord.

 • Gat

  Vergaderboer de eerste 2 reageerders hierboven hebben al getypt wat ik dacht.
  Al die extra eisen halen gewoon niet hun toegevoegde waarde uit de markt. Kunt wel popi jopie op tv als boer komen ik ben kringloopboer en ben goed bezig. Jah je bent de goedkoopste knecht op de loonlijst bij de natuurorganisaties.
  Ga ergens werken verdiende veel meer mee, dan brandnetels en distels zaaien op je eigen grond met die rommel van hun.

 • farmerbn

  De toekomst van de Nederlandse boer ligt in handen van de Nederlandse politiek. Politici bepalen of er plaats blijft voor de boer of niet. Daarnaast is het inkomen van de boer bepalend of hij kan blijven. De opbrengstprijs is bijna niet te beinvloeden en wordt bepaald door de (internationale)marktprijs maar aan de kostprijs kan de boer zelf iets doen. Als ook omzetgroei door de politiek niet meer mogelijk is, moet de boer zuiniger boeren door lagere kosten. Dus geen fendt maar een zetor, geen melkrobot maar een visgraat, geen duur rietje maar één van 6 euro, geen melkcontrole, geen duur krachtvoerbrokje maar graan kopen bij de akkerbouwer, enz.

 • Henk.visscher

  Veldzicht, vergaderboer noemt jou een zwartkijker, maar je bent een rasechtte optimist, jij denkt dat 20 februari de dag van de waarheid word, ik ben pas een zwartkijker, wat er ook uitkomt, ze draaien zich er weer met leugens onderuit, of ze zeggen de landbouw is nog steeds wel de grootste vervuiler, of ze bedenken iets anders waar wij het grootste aandeel in hebben, of ze laten een paar wetenschappers opdraven, die een verhaal gaan houden wat niemand snapt en zij zelf ook niet, maar waar links weer achteraanloopt.

 • Henk.visscher

  akkerbouwster ik ben een kleine boer, grondgebonden, maar ik heb de waarheid lief, belachelijk dat jij zegt als veel getallen niet kloppen, dat we dat maar gewoon moeten accepteren, waar ligt dan de grens. Je moet altijd opkomen voor het recht en de waarheid, al is het niet voor jezelf, dan heb je een rein geweten en daar wordt je gelukkig van

 • Kaiser

  Over de toekomst van boeren ben ik niet zo bezorgd, ik maak mij meer zorgen over de toekomst van vakblad boerderij.

 • Axl

  De toekomst is na mijn mening terug gaan van maximaal denken naar optimal denken.
  Wat leverd de laatste koe liter melk ei big aardappelen etc op?
  Wat kost de laatste kg krachtvoer en kunstmest en arbeidsbesparende investeringen en wat brengt die op?
  Is het gebied waarin ik woon en boer geschikt voor grootschalig en intensieve landbouw hoeveel boeren in mijn buurt hebben opvolger en of willen verder groeien?
  Hoeveel stres en winst hebben de laatste ontwikkeling van het bedrijf mij opgeleverd?
  Vinden mij vrouw en of opvolger of ik zelf het erg of juist verrijkend om een paar jaar of partime erbij te gaan werken?
  Mijn toekomst visie bedrijf heeft balans in omvang van dieren grond omgeving arbeidsdruk en financiering. Als je dat hebt ben je ook minder vatbaar voor negative invloeden van buitenaf

 • Sjefo

  Vergaderboer, als een select groepje mensen constateert dat er teveel stikstof zweeft over ons land en dat, dat “goedje” schadelijk is voor een heel klein gedeelte van de Nederlandse natuur en dat de Nederlandse landbouw daarvan de grootste veroorzaker is “wil ik dat eerst zeker weten”
  Als onomwonden vaststaat dat de landbouw de grootste veroorzaker is kun je zaken doen met boeren.
  Ik vind het nogal wat om een hele sector in diskrediet te brengen “en dat dagelijks door vooral links Nederland op basis van idiologische ideeën .
  Vergaderboer, het gaat om echte feiten en nog eens feiten en niet om middels één grote leugenachtige campagne/ praktijken
  je gelijk te halen.
  Boeren treden op tegen dit onrecht “dat is een plicht meneer de vergaderboer “
  Ik had van jou ook wel een iets meer opbouwende ondersteuning verwacht,
  Ja en ik weet ook wel “iets kapot schrijven heeft journalistiek gezien een grotere meerwaarde .
  “Succes meneer de vergaderboer “

 • massy

  Veranderen is niets mis mee maar de manier waarop wij zeggen weleens je kunt niet bij houden met kijken. het 1 is er nog niet en dan moet het andere alweer anders dus je verwacht eigenlijk het onmogelijke dan kan je niet in de toekomst kijken dan ben je alleen bezig met het heden.en in de toekomst kijken met een hele hoop gekken die dat voor jou moeten regelen begin er maar aan.

 • poelsgtr

  De geest is uit de fles beste vergaderboer. Als de overheid na 20-2 doorgaat met de zaak te besodemieteren moet je eens zien wat er gaat gebeuren. Daar gaan jij, Dirk strijker, Esther de Sneu, Johan Oppewal, Willem Bruil, Bennie Stevelink en Bertus Buizer helemaal niks aan veranderen. Met jullie anticampagne terwijl we aant winnen zijn dankzij FDF Mesdag en STAF. Waarom lees ik dat hier niet? Je zou bijna geld moeten krijgen om Boerderij nog te ontvangen, zo doorzichtig is t.

 • Henk.visscher

  Ook een punt waar ik mij dood aan erger is, dat alle voorkomende landbouwgewassen ook CO2 opnemen en zuurstof terugleveren? Een hectare landbouwgewas neemt zelfs meer CO2 op dan een hectare bos. Een hectare natuurgebied is CO2 neutraal, want een natuurgebied neemt net zo veel CO2 op dan dat het uitstoot.Met name oudere bossen nemen niet eens zoveel CO2 op, dus er zijn minsten 3 redenen om landbouwgrond niet in te leveren voor natuur,
  1 het neemt meer CO2 op[
  2 het kost klauwen met geld om grond op te kopen en om te zetten naar natuur
  3 het kost veel geld om het te onderhouden
  Komt nog bij dat veel natuurgebieden slecht onderhouden worden, en dat boeren moeten wijken voor de natuur, soms mooie bedrijven , op de mooiste plekken van Nederland, al generatie,s lang opgebouwd, wordt met dit beleid, van de ene op de andere dag om zeep geholpen/.

 • vaumbeeck

  Voor boeren zoals ik -die op hun eigen grond hun eigen teelten verbouwen en dan ook nog eens beslissen aan wie ze dat gaan verkopen-is er geen toekomst meer.
  In Vlaanderen zijn we nu nog met een 25000, en we gaan binnen 15-20 jaar naar 5000 boeren. Boeren? tis te zeggen ,landbouwaannemers zou ik ze noemen , die voor de voedingsindustrie werken. en dat zeer efficient gaan doen .Nu al doen!
  Van die 5000 boeren zullen er een 1000-tal bio zijn. Nu zijn er 400 in Vlaanderen.
  Die 1000 bio boeren (20%) gaan ongeveer 1% van de voedselkilo's produceren.
  De kleinschaligen onder hen , die rechtstreeks aan de consument kunnen verkopen, zullen de enigen zijn die nog 'zelfstandig ' werken. De grootschaligen zullen ook met handen en voeten aan de voedingsindustrie gebonden zijn.
  Er zal door de schaalvergroting grond vrijkomen voor natuur.
  En voedselgrondstof zal nog goedkoper worden.
  positief toch?!

 • Bennie Stevelink

  Deze column van Vergaderboer geeft precies weer hoe ik erin sta. Hoe vullen wij de toekomst in? Veel boeren hebben geen opvolger. Alleen daardoor al komt er de komende twintig jaar veel grond vrij. Er stoppen meer boeren dan de blijvers kunnen uitbreiden. Dit is een kans om de melkveehouderij meer grondgebonden te maken. Het heeft wel tijd nodig én we moeten de grondhonger van natuurorganisaties bedwingen.

  De regering moet zich bewust zijn dat er voldoende eigen voedselproductie blijft. De wereldbevolking groeit, over de hele wereld verlaten jongeren de landbouw en er is toenemende kans op natuurrampen waardoor de voedselzekerheid in Nederland onder druk staat. Die eigen voedselproductie moet zo weinig mogelijk afhankelijk zijn van import omdat deze in toenemende mate onzeker is. Dus een veehouderij die zoveel mogelijk van Nederlandse grond en reststromen gevoerd kan worden. Kringlooplandbouw, grondgebondenheid en zoveel mogelijk eiwit van eigen land passen in deze lijn.

  De bevolking zoekt recreatieve ruimte op het platteland, die vanwege de hoge bevolkingsdichtheid, al volledig wordt gebruikt voor landbouw. De landbouw zal dus zodanig moeten worden vormgegeven dat die geïntegreerd wordt met de recreatieve functie van het platteland. Hier zou uit collectieve middelen voor betaald moeten worden.

 • ENDE902

  Hoe zien jullie de toekomst, beste critici.
  Ik vraag mij af, of er op dit moment veel mensen in de sector zijn die een vooruitblik over de toekomst durven te geven. Op dit moment is er een conflict met de overheid over ongeveer alles waar beleid over gemaakt dient te worden. Dit mondde uit in grote protestacties van de boeren met zeker ook verschuivingen in de verhoudingen in de samenleving tot gevolg.
  Deze week hebben we gezien dat de heer Rutte onder druk van de motie Moorlag, meende het FDF en als gevolg ook het Landbouwcollectief tot de orde te kunnen roepen. Hiervoor gebruikte hij als camouflage het persbericht van FDF betreffende de periferie, maar het plan lag er waarschijnlijk al. Hiermee deed Rutte een poging om de agrarische sector terug te zetten naar de situatie van voor 1-10-2019. De verhoudingen zijn ondertussen zoverre zijn veranderd, dat dit niet lukte. Het gevaar van een nieuwe poging door de heer Rutte blijft zeker aanwezig.

 • Renate

  Bennie jij wil dus dat er op jouw recreatieve tak in de agrarische sector subsidie komt.

  Verdwaald van het padje?

 • Bennie Stevelink

  @Renate, ik had had het misschien anders moeten verwoorden: recreatieve waarde betekent in de bovenstaande reactie landschappelijke waarde en daaraan gekoppeld ook ecologische waarde.

  Ik vind het in ieder geval positief dat de minister, in de vorige week bekend gemaakte plannen, heeft aangegeven dat grond van uitgekochte boeren weer beschikbaar komt voor de landbouw. Daar moet het collectief ook bovenop zitten.

 • Sjefo

  Bennie Stevelink wat jou voorstaat is nog en nog meer afhankelijk worden van de overheid, ik en vele met mij willen op basis van volstrekt eerlijke argumenten onze positieve bijdrage leveren aan de door de overheid gecreëerde stikstof problematiek,
  De overheid heeft een hopeloos en niet op te lossen stikstof overschot/tekort gecreëerd door het simpele feit dat +/- 80% van de industrie, verkeer en bouw helemaal nooit van stikstof gehoord hebben .
  En nu wil Bennie Stevelink en consorten dat dat even opgehaald kan worden bij de boeren (toekomst gericht denken)
  Bennie, boeren zijn verplicht in actie te komen, de onderste steen moet boven komen vooraleer de hele sector geëlimineerd word.
  Eerlijkheid Bennie en nog eens eerlijkheid wordt van de boertjes verwacht “en daar maar mogen we jou en de overheid ook aan houden .

 • Bennie Stevelink

  @Sjefo, mijn voorgaande reacties gaan helemaal niet over stikstof. Het gaat over veranderingen in de landbouw (geen opvolgers), veranderingen in Nederland en veranderingen in de wereld en hoe daar mee om te gaan.

 • Firma Vellenga

  Hoe ik de toekomst zie...Ik zie in Nederland de boer verdwijnen, de landerijen zullen ingevuld worden met recreatie, bossen, natuurgronden, creatieve woningbouw. Hier en daar zal je een "hobbyboer" aantreffen maar het woord boer zal ook verdwijnen. Het eet patroon van de mens veranderd en zal net zo goed uit gebieden kunnen komen waar nog veel ruimte is. Nederland is te klein voor een boeren toekomst. Ze kunnen weer veel emigranten binnen halen omdat er weer ruimte is en er komt een dag dat ook de landerijen van de huidige boeren vol zijn. Er komen nieuwe Beta beroepen en aan deze mensen kan Nederland ook goed verdienen. Daarnaast denk ik dat we ook niet meer op het land zelf zitten maar meer in de lucht voor het hoge water. Ze laten nu ons boeren nog wat razen en land onderhouden omdat daar nu nog niet genoeg capaciteit voor is vanuit de groenen maar tegen de jeugd zou ik zeggen zoek het in een ander, groter land.

 • agratax(1)

  Zolang we worden aangestuurd door mensen, die Nederland als eiland zien aangaande de voedselvoorziening en natuur zullen we het niet redden. Hiermee bedoel ik dat de idealen van onze min. van Landbouw prachtig zijn en zeker kunnen werken als we bereid zijn Nederland los te koppelen van alle Handelsovereenkomsten aangaande landbouw, zodat we ongehinderd ons eigen eisen en prijzen kunnen bepalen in Nederland. Of dit positief uitpakt voor onze economie is de grote vraag. Een andere vraag is Zijn we dan als landbouwland nog interessant voor de rest van de wereld?
  Maar wensen we als land de FAO wens "Voedselzekerheid voor alle mensen" te ondersteunen dan hebben we weinig andere keus dan doorgaan met productie op hoog niveau om zoveel mogelijk land vrij te laten voor mondiale biodiversiteit zonder de kans op ondervoeding te vergroten.
  Mijn vrees is nl. dat we de wereld bevolking helaas niet kunnen voeden als we terug gaan naar de tijd van WO II met zo weinig mogelijk kunstmest, chemie en gestuurd door de kringloop gedachte, waarbij veevoer en voedselgrondstoffen van elders Not Done is.

 • agratax(1)

  vervolg.
  Waarbij we weer de populatie boerenland vogels, hazen, konijnen etc. ook het niveau van 1950 benaderen en de landbouw zonder alle steun van buitenaf met dezelfde opbrengsten van nu het ideaal beeld zijn, dan leven we in een Utopie een Droom. Alle wilde dieren en percelen natuur die we hier bij de nieuwe landbouw productie in Nederland winnen zal de mensheid op de wereld dubbel en dwars verliezen vanwege de lagere hectare opbrengsten elders. De Nederlandse bevolking zal niet van honger omkomen, zolang de inkomsten uit andere sectoren maar hoog genoeg zijn, maar de echte armen zullen in nog grotere getale op drift raken,op zoek naar eten en betaalde arbeid. Zij zullen in hun thuisland hun eigen eten niet kunnen maken omdat wij, de rijken China. Arabie etc. , zich deze gronden en watervoorraden hebben toegeeigend om hun voedsel te verbouwen via gemechaniseerde landbouw, waarbij de kringloop niet leidend is, maar massa en prijs leidend is. Voor mij is de Voedselzekerheid een mondiaal uitgangspunt voor gezonde mensen, vrede en een stop op ongecontroleerde migratie. Laten we deze niet te grabbel gooien omdat we ons milieu probleem niet weten of wensen op te lossen op een wijze waar we niet te veel uitgaan van een gewenste ideaal van beleidsmakers gestuurd door idealisten. Ik hoop dat onze bestuurders tot een tussen oplossing komen, waarbij de FAO idealen en de GL milieu idealen tot hun recht komen.

 • Akkerbouwster

  @Henk.visscher
  akkerbouwster ik ben een kleine boer, grondgebonden, maar ik heb de waarheid lief, belachelijk dat jij zegt als veel getallen niet kloppen, dat we dat maar gewoon moeten accepteren, waar ligt dan de grens. Je moet altijd opkomen voor het recht en de waarheid, al is het niet voor jezelf, dan heb je een rein geweten en daar wordt je gelukkig van

  - nee, onwaarheden hoeven we niet te pikken, dat zou nergens op slaan. maar voor mij lijkt het er verdraaid veel op dat omdat het een ongemakkelijke waarheid is dat de Nederlandse landbouw stikstof uitstoot, we het als boeren maar gewoon ontkennen en zeggen dat het 1 grote leugen is. Dit is natuurlijk zo makkelijk, omdat wij als landbouw niet willen inleveren!
  ik wacht met smart op 20 feb, maar laten we ons niet rijk rekenen! we blijven in een klein land wonen, met ook andere behoeften dan landbouw.
  en laten we niet vergeten... voor we onszelf maar weer eens op de borst kloppen- zolang we 80% exporteren hebben we nog lang geen honger in NL ;)

 • Attie

  De toekomst? heel simpel: balans in grond/koeien en voer/mest.., en zuinig op derogatie!

 • Alco

  Hoe ik de toekomst zie.
  Dat als we niet oppassen als schoothondjes behandeld zullen worden, omdat we afhankelijk gemaakt worden van subsidies.
  Ik heb al zo vaak gezegd: De klant is koning.
  Maar alleen lege schappen in de super hebben waarde, desnoods melken we de koeien op de kop.
  Dan nog een uitspraak van mij:
  Er moet verdiend worden on sociaal te KUNNEN zijn.
  Onze regering heeft nu een zienswijze waarmee al zoveel gezinnen in de privésfeer in de problemen zijn gekomen.
  Wij willen inleveren als daardoor problemen mee kunnen voorkomen, maar niet op slinkse wijze de vernieling in geholpen worden.

 • Mbmb

  Haha, die vergaderboer zet kritische boeren neer als zwartkijkers en mensen die niet naar de toekomst willen kijken. Nou vergaderboer, nu hebben generaties voor mij naar de toekomst gekeken, en ik dus ook, geïnvesteerd en voldaan aan het enorme pakket eisen wat over mijn keurige bedrijf en dat van anderen is neergedaald. Rechten, grond, energieneutraal, je zegt het maar. Wat nou niet naar de toekomst kijken? k ben echter in de loop van de jaren steeds bozer geworden om de leugens, de onzinnige regels die je bewust willen treffen, de stemmingmakerij van NPO, de afmattende controles , de minachting van vele bewindslieden, de algemene tendens om boeren gewoon te pakken te nemen en niet te vergeten de tweelingfraude. Als je jarenlang getergd bent en kritisch wordt, je niet meer als het lam naar de slachtbank laat leiden, dan ben je in de ogen van vergaderboer (wie is dat eigenlijk) een zwartkijker zonder visie. Wat ik wil voor de toekomst? Eerlijke regels gebaseerd op waarheid, een overheid die ons niet bestrijdt maar waardeert en faciliteert, eerlijke prijzen, stoppen met het steeds maar ophogen van de lasten die elk verdienmodel aantasten, eerlijke publiciteit, respect niet alleen in woorden maar ook in daden. Niet alle grond afpakken voor natuur en alle geldverslindende doelen maar in voedselproductie houden. Dan redden wij ons wel, vergaderboer!

 • Bennie Stevelink

  @agratax en ik zitten geloof ik wel aardig op één lijn: voedselzekerheid is belangrijk. Dit verkrijg je niet met intensieve veehouderij die afhankelijk is van import van veevoer. Voedselzekerheid betekent dat je voldoende voedsel produceert met zo weinig mogelijk import. Productie van eigen grond en hergebruik van reststromen.

  Als blijvende boer kun je volgens mij het beste inzetten op vergroting van oppervlakte. Ik zou er nog wel even mee wachten omdat ik verwacht dat in de toekomst grond veel goedkoper wordt. Er zijn immers meer stoppers dan de blijvers kunnen uitbreiden.

 • Axl

  Als je gewoon simpel boert kun je dik geld verdienen.
  We moeten van deense systeem terug naar iers systeem zakt kostprijs 10 cent per Liter dan produceer je naar maatschappelijke wens low input dierwelzijn biodiversiteit geen geimporteerd krachtvoer daardoor hogere melkprijs bv AH melk.
  Dus je krijgt met low input high output.
  Je ziet melkprijs verschillen al op lopen naar 6 tussen standaard melk en speciale melkstroom melk en ik denk dat je die ook nog goedkoper kunt produceren.
  Minder f rechten nodig door lagere produktie en minder mestproduktie dus geen mestafzet kosten en melkfabriek hoeft geen onrendabele melk te verwerken. Minder afhankelijk van 'experts ' omdat het Management niveau simpeler is.
  En minder stres omdat je minder tegen grenzen aanloopt.

 • famboenink@hetnet.nl

  de toekomst is niet veel anders dan het verleden
  de toekomst herhaalt zich steeds en word
  beïnvloed door weersomstandigheden en de opkomst en ondergang van beschavingen iedereen kan zien dat Azië de komende 20 jaar de opkomende macht is Europa en Amerika probeert de macht vast te houden
  door bankballansen op te blazen of een klimaatreligie te verspreiden
  probeert men de controle te houden
  toekomst simpel Argentijns scenario
  de Europese munt gaat in waarde dalen ten op zichtte van amerika Afrika zuid Amerika het midden oosten en azie hierdoor wordt agro export nog belangrijker
  en de import van producten duurder dus zal er gestreefd worden naar een hogere en efficiëntere productie van grond doordat euro in waarde daalt
  trekken investeerders weg waardoor rente stijgen dus gaan we tegenovergestelde beweging zien
  gaan zien van de afgelopen 30 jaar onroerend goed daalt in Europa dus grond gebouwen woningen e.t.c grondstoffen graan melk ijzer e.t.c stijgen in prijs in euro's
  dus hoe verder we van 2020 verwijderd hoe belangrijker de boer voor de economie van Europa denk dat 2012-2016 het dieptepunt was voor de landbouw
  dit volgens mij een logische scenario in mijn hoofd voor de komende 20 jaar


 • famboenink@hetnet.nl

  weer
  wordt naar alle waarschijnlijkheid kouder en droger
  de komende dertig jaar over de helle wereld

  hier hang ik meer de wetenschap van
  van Martin Armstrong aan over historische weer data analyse en voedselprijzen
  zeestromingen zonnestraling e.t.c

 • Sjefo

  Stevelink en consorten, ik ben absoluut niet tegen minder produceren en een hoger saldo integendeel zelfs, waar ik meer dan grote moeite heb is middels leugens, list en bedrog boeren aan de kant schuiven “dat is voor veel boeren het probleem”
  voor jullie blijkbaar niet !
  Het is een plicht van de boeren om op te komen voor hun bestaansrecht .

 • Bennie Stevelink

  @Sjefo, wat denk jij in hemelsnaam toch te lezen? Lees mijn reacties nog eens en probeer eens te begrijpen wat er staat.

 • farmer135

  Ben blij dat ik de zaak verkocht heb en deze stikstof en fosfaatsoap niet meer mee hoef te maken.
  Ook de regelgeving vanuit de melkfabriek mis ik als kiespijn.
  Alles bij elkaar was het veel stress.
  En er zit nog veel meer regelgeving aan te komen,
  denk aan methaan e.d.

 • 306lsa

  Farmer135@ dat hangt ook van de verkiezingen af

 • Mfb

  Gewoon in je zelf blijven geloven en er voor blijven zorgen dat je financiële tegenvallers kunt opvangen. Dan kun je heel lang door, wat ze ook bedenken.
  Voedselzekerheid is één van de meest belangrijke dingen waar de politiek voor moet zorgen. Door de groeiende wereldbevolking wordt dit alleen maar belangrijker. In de grondstoffenhandel zie je nu al eens gebeuren dat er tekorten zijn. Dit gaat de komende jaren veel meer gebeuren dus ik zie de toekomst als boer wel zitten. Gaat weer een vraagmarkt worden.

 • eenvoudige boer

  Gewoon rustig blijven, hard werken, lange dagen maken en sober leven.
  Geen luxe investeringen doen en hopen dat deze absurde doldwaze regelgeving weer een beetje overwaait.

Laad alle reacties (41)

Of registreer je om te kunnen reageren.