Redactieblog

3 reacties

‘Het jaar van de waarheid voor Rutte III’

Na een aantal weken van rust met tijd voor bezinning, familie en gezin, maakt de Haagse politiek zich op voor een enerverend jaar: het jaar van de waarheid voor kabinet Rutte III.

De laatste week van het reces komt er langzaam weer een beetje leven in de brouwerij rond het Haagse Binnenhof. Kabinet Rutte III begint aan het laatste jaar van deze regeerperiode. Als alles gaat zoals het hoort, zijn de volgende verkiezingen in maart 2021. Dat betekent dat het kabinet na jaren van inwerken, voorbereiden en wetsvoorstellen indienen, nu moet gaan oogsten: het regeerakkoord moet worden uitgevoerd. Een flinke uitdaging nu er zowel in de Tweede als de Eerste Kamer geen meerderheid meer is en de stikstofcrisis als een molensteen om de nek hangt.

Op veel fronten is het aan de politiek om duidelijkheid te scheppen

Premier Rutte en landbouwminister Carola Schouten tijdens het gesprek in december met het Landbouw Collectief over stikstof. Ook dit jaar zal het stikstofdossier op landbouwgebied de grootste impact hebben. - Foto: ANP
Premier Rutte en landbouwminister Carola Schouten tijdens het gesprek in december met het Landbouw Collectief over stikstof. Ook dit jaar zal het stikstofdossier op landbouwgebied de grootste impact hebben. - Foto: ANP

Grote stap voor landbouw moet nog komen

Op landbouwgebied zal het stikstofdossier de grootste impact hebben komend jaar. Hoewel al heel wat maatregelen genomen zijn, moet de invulling hiervan nog concreet worden gemaakt. De grote stap voor de landbouw moet nog komen: komt er een regeling voor het opkopen of verplaatsen van bedrijven in de omgeving van natuurgebieden?

Ook moet ingevuld worden of en hoe bedrijven die door willen, geholpen kunnen worden om hun bedrijf aan te passen. Het onderwerp is niet alleen technisch (wat is effectief), maar ook juridisch (wat houdt stand bij de rechter) en politiek (waar is een meerderheid voor te vinden) een enorme uitdaging.

Volle landbouwagenda

Tegelijkertijd staat een reeks andere onderwerpen op de landbouwagenda. Zo trapt de Kamer volgende week al af met de behandeling van de Plantgezondheidswet en wordt het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren voor een verbod op onverdoofde slacht behandeld. Ook zit het wetsvoorstel voor zwaardere straffen voor dierverwaarlozing in het vat, al is dit een van de wetsvoorstellen die nog naar de Raad van State moeten waardoor het maar de vraag is of deze wet nog dit jaar behandeld kan worden door beide Kamers. Het is niet voor niets dat dierenrechtenorganisaties deze week al aan de bel trokken.

Trekkerkenteken en APK-plicht

De komende maanden wordt naar verwachting het wetsvoorstel voor de invoering van de trekkerkenteken en de APK-plicht voor snelle trekkers behandeld door beide Kamers. Het dossier is door actualiteiten, waaronder de stikstofproblematiek, meermaals op de lange baan geschoven. Vanwege een ingebrekestellingsprocedure van de Europese Commissie kan de politiek de behandeling niet blijven uitstellen. Hoewel er over het wetsvoorstel een akkoord is met de betrokken sectoren, moet de goedkeuring door het parlement nog wel ‘even’ gebeuren. Bij het vorige voorstel op dit punt verslikte toenmalig verkeersminister Melanie Schultz van Haegen zich flink: de Tweede Kamer stuurde haar terug naar de tekentafel.

Krijgt Nederland weer derogatie?

Vanuit Brussel is ook het een en ander te verwachten: krijgt Nederland weer derogatie, welk budget is er voor het landbouwbeleid en hoe ziet het vergroeningsplan van Eurocommissaris Timmermans er straks uit?
Kortom: op veel fronten is het aan de politiek om duidelijkheid te scheppen. Tegelijkertijd zullen de politici in hun achterhoofd ook hun persoonlijke positie in de gaten houden: willen en mogen ze nog een periode door als politicus? Het moet het jaar van de waarheid worden voor Rutte III.

Laatste reacties

 • DJM

  Het laatste jaar Rutte-III zit het kabinet met samengeknepen billetjes om de boel maar bij elkaar te houden, ze willen dolgraag de kabinetsperiode uitzitten.

 • René de jong

  Let maar op Syp Wynia krijgt gelijk, het wordt het jaar vóór de verkiezingen.
  Ze gaan weer van alles beloven en toezeggen.

  Maar de boeren bedonderen gaat niet meer op, het is tijd voor de waarheid.
  FVD gaat met grote overmacht de verkiezingen winnen enkel om de reden dat ze met kennis willen besturen en met democratie want die is er niet meer.
  Vrgr René

 • René,als de media een eerlijk spel speelt zou het best kunnen ,maar de belangen van het partijkartel (bilderbergclub) zijn zo gigantisch dat er geen eerlijk democratisch spel wordt gespeeld, de media is voor 80% in hun zak en één vreemde opmerking en je wordt gelijk neergesabeld en de meute trapt er weer in.
  <>

Of registreer je om te kunnen reageren.