ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Redactieblog

18 reacties

‘Tijd voor actie’

Wie me een beetje volgt, weet dat ik kies voor het overlegmodel en niet voor actie. Soms wijst voortschrijdend inzicht je een andere weg. Dat is nu het geval. Ik vind dat LTO zich moet scharen achter de organisaties die op 1 oktober in Den Haag actie gaan voeren. Dat is nodig door de recente ontwikkelingen.

Eerst het kanonschot van Tjeerd de Groot van D66. Hij wil de veestapel met de helft verminderen. De linkse oppositie was juichend over dit voorstel. De regeringspartijen reageerden te lauw op deze bom onder de sector.

Evenwicht tussen landbouw en natuur betekent inkrimpen

Een teken aan de wand. Als het over pensioenen of aardgas was gegaan, waren ze bovenop de afvallige regeringspartij gesprongen. Nu maakten ze zich een beetje druk over een coalitiepartner die zich niet aan de afspraken in het regeerakkoord hield. Ze stelden zich niet achter de boer op.

Dan minister Schouten. Die slaagde er niet in de landbouw positief – voor de boeren bedoel ik – in de troonrede te krijgen. Alleen de overgang naar duurzame landbouw en kringloop werd benadrukt. In haar eigen begroting deed mevrouw Schouten er nog een schepje bovenop: ze wil sneller naar een evenwicht tussen landbouw en natuur. Dat betekent inkrimpen.

De landbouw levert veel werk. Als die verdwijnt, lopen de dorpen verder leeg.

Dat past niet bij de opmerking in de troonrede dat de leefbaarheid op het platteland gestimuleerd moet worden. Dat kan niet met krimp van het aantal boeren. Naast elke boer werkt een behoorlijk aantal mensen in de aanverwante beroepen. Hoe gaat het met Vion en de kuikenslachterijen als de helft van de aanvoer verdwijnt?

De landbouw levert veel werkgelegenheid op. Als die verdwijnt, lopen de dorpen verder leeg. Industrie of andere werkgelegenheid is er weinig op het platteland. Als je daar de boer ook nog vandaan haalt, verpaupert het. Kijk naar Frankrijk.

De stormbal kan worden gehesen. Dan geldt het overlegmodel van LTO niet meer.

Blijft over dat er een fikse aanval op de boeren is ingezet. De actiegroepen waren er al. De linkse partijen zijn van hetzelfde laken een pak. Nu ook de boervriendelijke partijen als CDA en VVD murmelen in plaats van roepen dat ze gevoel hebben voor de boer, staan we er alleen voor. Kennelijk voelt minister Schouten dit aan en gaat ze beleid voeren naar de koers van een nieuwe meerderheid.

Voeg daarbij de commissie Remkes, die woensdag adviseert dat de veestapel moet krimpen en de snelheid op de wegen lager kan. Wat denkt u waar de Tweede Kamer voor kiest?

LTO moet alle overleg staken

Daarom, de stormbal kan worden gehesen. Dan geldt het overlegmodel van de LTO niet meer. De praktijk van nu is het resultaat van al dat overleg. Daarom moet ook de LTO de actie ondersteunen. En niet, zoals vorige week, aarzelen en tegen de krant zeggen dat ze alles nog tegen elkaar moeten afwegen. Dat geeft de krimppartijen extra voer.

Nee, de LTO moet voorop lopen in de actie en alle overleg staken. Dat is de enige manier om indruk te maken in Den Haag. Als ze het niet doen, zijn ze geen knip voor de neus waard.

Laatste reacties

 • Schrauwen Landbouw

  En zo is het

 • J.W. de Kloet

  idd

 • Gerd

  Wie zelf aan de onderhandelingstafel zit, moet oppassen dat hij niet buitengegooid wordt......
  LTO zat daar ook met de onderhandelingen PAS?

 • Henk.visscher

  exact de eerster keer moet het ordelijk verlopen als er dan nog niets mee wordt gedaan dan alles uit de kast

 • Henk.visscher

  En inderdaad we staan er nu alleen voor, alleen de SGP komt nog echt voor de boeren op, maar samen zijn we sterk collega,s

 • Henk.visscher

  Ben tegen actie,s heb nog nooit ergens aan mee gedaan, maar nu is de maat vol

 • veldzicht

  De boeren hebben nog maar weinig vrienden,de hetze tegen de boeren heeft zijn doel niet gemist van alles werd,bijna altijd, de boeren in de schoenen geschoven. Nou Mevr. Thieme je hebt gewonnen,straks kan je jouw partij opheffen dan zijn er hier geen boeren meer om tegen aan te schoppen.Je gelooft toch niet dat een veehouder of akkerbouwer dat overleeft als de helft van de veestapel weg moet.

 • farmerbn

  Volgens mij zou het beter zijn dat LTO niet meedoet en dat de actiedag een schimmig einde krijgt. LTO houdt schone handen en kan de overheid helpen om te voorkomen dat er meer actiedagen komen mits de overheid natuurlijk wat meewerkt. Doet de LTO wel mee dan gaat deze vlieger niet op en zijn ze schuldig aan die schimmige actiedag.

 • Het lijkt erop, dat met de keuzes van de natura 2000 gebieden en de keuze van de leden van de commissie Remkes, de uitslag allang vast staat zie <>

 • Alco

  Vergaderboer weet dus ook al dat de LTO positief tegenover de demonstratie staat.
  Eigenlijk wel jammer. Nu worden zij weer de woordvoerder en dan weten we het wel weer.

 • agratax(1)

  Het lijkt erop dat de intensieve veehouderij zich laat aansmeren dat hun dieren worden gevoerd met soja en niet met afval uit de voedingsmiddelen industrie. Ik heb ze niet verder horen praten dan "We voeren ook bijproducten." Ze hadden volgens mij moeten vertellen hoe weinig soja bonen ze voeren, maar dat hun soja schroot bijproduct is van de soja olie voor menselijke consumptie en biobrandstof.
  De melkveehouderij zou de mensen wakker kunnen maken met het eindeloos grote water gebruik bij de productie van Amandelen voor de amandel melk. Zou de veehouderij wel eens in een totaal ander perspectief kunnen komen te staan.
  Mij is altijd geleerd "De aanval is de beste verdediging en (ver)sla de vijand met zijn eigen wapens".

 • wmeulemanjr1

 • Broer

  Eens met vergaderboer en Calon moet voorop !

 • mts_kuijpers

  Er zijn al zoveel regelingen in gang gezet waardoor er de komende jaren heel wat boeren gaan stoppen. Denk aan de stoppersregeling (2020), de versnelde transitie in Brabant, warme sanering intensieve veehouderij (2020) en de fosfaatrechten. Enigste aandachtspunt bij deze regelingen is dat er geen dierrechten worden opgekocht door de overheid, dan zouden deze regelingen ook baat hebben voor de blijvers.

 • koestal

  LTO is scheitbenauwd dat ze eventuele schadeclaims aan de broek krijgen van bv. het wegverkeer door vertragingen op de weg. Wat hebben we aan zo,n organisatie met handen op de rug?

 • H93

  VVD boervriendelijk??? Je vergeet dat VVD een van de hardste roepers/voorstemmers was voor het afbraakbeleid in Brabant! CDA was wel fel tegen. Zelfs PvdD was tegen. Maarja, VVD de grootste, dan die uberburgertjes van de SP nog en natuurlijk partijen als Groenlinks, dan haal je je meerderheid uiteindelijk wel.

  FvD had er 1 verkiezing eerder bij moeten zitten. Dan was het niet doorgegaan.

  Verder helemaal met je eens Vergaderboer

 • koestal

  De tijd van leuteren is voorbij

 • <>

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.