Commentaar

22 reacties

‘Gevaarlijke hetze rond stalbranden’

De discussie over stalbranden zwelt weer aan en neemt een gevaarlijke wending.

Dit jaar zijn er al meer dieren gestorven dan in heel 2018: ruim 176.000 kippen, varkens en runderen bij 13 stalbranden. Deze getallen afkomstig van Wakker Dier zingen nu overal rond in de landelijke media, maar vragen wel enige nuance. In 2018 waren er in totaal 20 stalbranden volgens dezelfde dierenorganisatie, waarbij 122.000 dieren omkwamen. Ofwel, het aantal stalbranden is vooralsnog niet schrikbarend toegenomen.

Het probleem bij stalbranden is dat er direct steeds meer dieren omkomen door schaalvergroting

Dat komt overeen met een recent rapport van het EIB (Economisch Instituut van de Bouw). Dat vermeldt dat in de periode van 2014-2017 jaarlijks gemiddeld 30 van ruim 24.000 bedrijven met vee werden getroffen door stalbranden. Volgens deze statistieken worden woningen gemiddeld bijna 15 keer vaker door branden getroffen dan stallen. Het probleem bij stalbranden is wel dat er direct steeds meer dieren omkomen door schaalvergroting.

Brand aangestoken

Begin 2019 ging het dus eigenlijk best wel goed, maar nu zijn er enkele branden kort na elkaar waardoor de landelijke discussie weer hevig oplaait. D66 gebruikt de stalbranden nu zelfs om te pleiten voor het einde aan de intensieve veehouderij. Een zeer zorgelijke ontwikkeling. Bij boeren heerst al genoeg angst dat brandstichting door actievoerders wordt ingezet om de discussie over de veehouderij te beïnvloeden. Dit nadat de schuurbrand in het Groningse Kiel-Windeweer van juli blijkt aangestoken.

Actieplan aanscherpen

Juist in deze precaire kwestie moeten politici het hoofd koel houden. En LTO moet samen met de veehouders laten zien dat ze wel degelijk open staan voor actie om zo nodig het nieuwe Actieplan Stalbranden 2018-2022 aan te scherpen met maatregelen die werkelijk bijdragen aan de brandveiligheid en leiden tot minder dode dieren. Helemaal als de overheid hier financiële vergoedingen voor veehouders tegenover zet.

Laatste reacties

 • Organisaties zoals een Wakker dier en Animal Rights scheppen een voedingsbodem waardoor individuen tot brandstichting over zouden kunnen gaan!
  Dat een zichzelf respecterende politieke partij als D’66 nu pleiten voor beëindiging van de intensieve veehouderij is alleen maar koren op de molen voor dat soort lieden! Om van die terroristen van die andere partij maar niet te spreken

 • Maas1

  Geen een boer wil dat zijn dieren verbranden integendeel zelfs je moet er niet aan denken.
  Naast brandveiligheid moeten we ook goed kijken naar de ongedierte bestrijding. Maar het beveiligen van het buitenterrein moeten we dan gelijk meenemen..

 • Zuperboer

  Het beproefde recept. Zie de koffieshophouders die bij elkaar handgranaten voor het pand (laten) leggen. De (geschrokken) gemeente - ambtenaar legt gedwongen sluiting op aan de getroffene en de dader is koopman. Zo gaat het ook in de materie van de stalbranden. Activisten hebben de lange adem (uitkering zorgt voor de inkomsten) en chanteren terwijl ze op gemeenschapsgeld staan.

 • De activisten gaan over (dieren) lijken.

 • V

  Hoeveel bloedluizen zijn er wel niet verbrand? daar hoor je niemand over.

 • Firma Vellenga

  Wat ook zorgelijk is is de omslag in de politiek. Jonge partij leiders zoals o.a. Rob Jetten van D66 die in een hele andere tijd zijn opgegroeid. Wij zijn nog tussen boeren opgegroeid en je wist niet beter het hoorde er allemaal bij. Oude stallen, "stank", arbeid, dieren, klompen, mopperende boeren etc.

 • dhvanmeerveld

  Aantallen worden natuurlijk erg beinvloed door 1 of 2 extra stalbranden bij pluimveehouders.

 • Gat

  Schaalvergroting is het aantal slachtoffers flink te reduceren, door de afstanden tussen gebouwen minimaal 8 of 10 meter te laten zijn. Vroeger was dit ook, tegenwoordig is het op mekaar gepropt want bouwblok is niet groter.
  Snap uberhaupt niet dat verzekeringsmaatschappijen daar niet over nadenken.
  Voordeel is voor varkensboer dat ie in de winter ook nog keer daglicht ziet.

 • Alco

  Ik heb nog nooit gehoord van een brand in ligboxen stallen.
  Of zal dat ook komen als we daar ook lucht kanalen moeten aanleggen.

 • Bennie Stevelink

  Als je bouwt met niet-brandbare materialen kan een stal niet in brand geraken, niet door kortsluiting en niet door brandstichters.

 • veldzicht

  Bij mijn neef die een glastuinbouw bedrijf heeft ,heeft mijn neef,z,n vrouw en vaste medewerker allemaal een alarm op zijn mobieltje als er wat mis is kunnen ze gelijk ingrijpen ,dat moet toch ook kunnen op varkens of kippenbedrijven als met een storing de temperatuur oploopt of het zuurstof gehalte te laag is of weet ik wat er mis kan gaan dat je gelijk aan de slag kan met noodaggregaten en/of brandblussers zodat je zoveel als mogelijk schade en dierenleed kan voorkomen.

 • Tuig

  Bennie, jij hebt duidelijk geen idee hoe een moderne leghennenstal er uit ziet.
  Honderden meters mestband, wil je dat van roestvrij staal maken of zo?
  Verder schijnen kippen zelf ook goed te branden. Een brandende kip die in paniek rond rent, word de situatie niet beter van.

 • agratax.1

  Bij Stalbranden denken politici meteen aan dode dieren. Bij hun nieuwste plannen om hoge tot zeer hoge woontorens te bouwen in de binnen steden, liefst boven spoor en auto wegen denken ze gemakshalve niet aan de waarschuwingen van de brandweercommandanten. Deze laatste zien in hun stoute dromen de zaak in de fik gaan en kunnen dan niets anders dan afwachten, hun ladders gaan zo hoog en de druk op het water is te weinig om in de bovenste etages nog werkende sprinklers te hebben. Hier gaat het voor de beleidsmakers kennelijk "maar" over (oude) mensen die hadden kunnen kiezen deze woontoren of dakloos. Waren het stallen dan lag de veiligheidseisen zeker hoger.

 • de-boer-

  Leven er ook beesten in het regenwoud ?daar hebben ze ook last van .....?

 • peters

  Alco, bij ons in de buurt zijn ook echt wel ligboxenstallen in vlammen opgegaan, incl. De koeien

 • peters

  Werkzaamheden en stro

 • er zijn vaker branden in rundveestallen dan in kippen- en varkensstallen bij elkaar, alleen gaat de media daar anders mee om.

 • xw

  19.14 kom dan eens met feiten, want ik ken ze niet.
  Dat de media met evt koeienstal-branden anders zouden omgaan, geloof ik helemaal niets van.

 • HeinCarien

  @ Veldzicht, waar jij over spreekt dat heeft vrijwel elke veehouder al. Maar als de zaak in de fik vliegt dan ben je bij voorbaat meestal al te laat

 • Cvdo

  Vanaf welke grote is een dier een dier en dierenleed dierenleed??

  Heb dit jaar vele mensen op tv met een brede glimlach eikenprocessierupsen zien fakkelen....

 • peters

  Xw, als je even googeld op brand en koeienstal krijg je je feiten

 • Oké dan

  Bennie Stevelink, jij hebt je dak zeker niet geisoleerd hebt geen houten gordingen of zolder, maakt geen gebruik van stro hebt geen hooi of kuilvoer dat kan broeien en je gebruikt natuurlijk ook geen zaagsel. Onder de stal heb je zeker geen mest opgeslagen waar brandbare gassen kunnen ontstaan en van elektrische apparaten maak je ook geen gebruik stof en spinnenwebben heb je zeker ook niet in de stal. Je trekker staat altijd 50 meter van de stal af om er zeker van te zijn dat de stal niet afbrand als die uitbrand. Maak eens een foto dan kunnen wij even zien hoe goed jij het voor elkaar hebt.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.