Redactieblog

7 reacties

‘BoerBurgerBeweging kan doel halen zonder zetel’

BoerBurgerBeweging wil in Den Haag het thema voedsel nadrukkelijker op de politieke agenda zetten.

De BoerBurgerBeweging, het sociale-mediaplatform voor boeren en burgers, wil de Tweede Kamer in. De belangrijkste reden: voedsel moet nadrukkelijker op de politieke agenda komen. Hoewel de Kamer er met regelmaat over spreekt – alle landbouwdebatten draaien om voedselproductie – vindt de BoerenBurgerBeweging dit niet genoeg.

De traditionele landbouwpartijen verschillen qua standpunten op het gebied van landbouw en voedsel niet heel sterk van de wensen van de BoerBurgerBeweging. - foto: Koos Groenewold
De traditionele landbouwpartijen verschillen qua standpunten op het gebied van landbouw en voedsel niet heel sterk van de wensen van de BoerBurgerBeweging. - foto: Koos Groenewold

Het gaat de de intiatiefnemers ook om het belang van het behoud van de voedselproductie in Nederland – voor de werkgelegenheid, de leefbaarheid van het platteland en het landschap

De initiatiefnemers zijn er juist trots op dat ze een ‘one issue‘-partij zijn

Al bekijken sommigen ‘one issue‘-partijen in de politiek met enige minachting, de initiatiefnemers zijn er juist trots op. Het doel is ook duidelijk: zoals de Partij voor de Dieren dierenwelzijn op de kaart zet, wil de nieuwe club dat het thema voedsel bij iedere partij uitgebreid aan bod komt in het verkiezingsprogramma.

Nog weinig Europese boerenpartijen over

De plannen van BoerBurgerBeweging doen denken aan de tijd van de Boerenpartij, die in de jaren ’60 in de Tweede Kamer kwam onder leiding van Hendrik Koekoek. De partij was vooral fel tegenstander van de heffingen, die boeren moesten betalen voor het Landbouwschap.

De Boerenpartij telde in de hoogtijdagen 7 zetels in de Kamer. Al ruim honderd jaar geleden, in 1918, kwam de Plattelandersbond (later de Nationale Boeren- Tuinders-, en Middenstandspartij) met 1 zetel in de Kamer. Die partij hield het tot 1937 vol.

In Letland was de partij voor boeren en groenen in 2014 nog de grootste in het parlement

In verschillende Europese landen – vooral in Oost-Europa – zijn nog boerenpartijen actief; al worden ze de laatste decennia steeds kleiner. De Bulgaarse Nationale Agrarische Unie, opgericht in 1899, was ten tijde van het communisme dé partij.

Sinds de jaren 90 werd deze partij fors kleiner en sinds de verkiezingen in 2017 heeft ze geen zetels meer in het Bulgaarse parlement. In Letland zit de Letse partij voor boeren en groenen met 11 zetels in het parlement. De partij was bij de vorige verkiezingen in 2014 zelfs nog de grootste.

Positieve reacties, maar grote uitdaging

De BoerBurgerBeweging zegt overladen te worden met positieve reacties. Toch is het nog een hele uitdaging om daadwerkelijk in de Tweede Kamer terecht te komen.

Er zijn behoorlijk wat eisen voordat een partij kan deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Bij de laatste verkiezingen in 2017 hadden 81 partijen zich geregistreerd voor deelname aan de verkiezingen. Uiteindelijk deden 28 partijen mee.

Voor een zetel zijn zo'n 70.000 stemmen nodig. In een land met 50.000 agrarische bedrijven is het maar zeer de vraag of een one-issuepartij de kiesdrempel haalt. - foto: Ronald Hissink
Voor een zetel zijn zo'n 70.000 stemmen nodig. In een land met 50.000 agrarische bedrijven is het maar zeer de vraag of een one-issuepartij de kiesdrempel haalt. - foto: Ronald Hissink

Daarnaast is het aan de kiezer of die behoefte heeft aan een one-issuepartij voor boeren en plattelanders. Voor een zetel zijn ongeveer 70.000 stemmen nodig. In een land met zo’n 50.000 agrarische bedrijven is het maar zeer de vraag of een one-issuepartij deze kiesdrempel haalt.

Geen echt onderscheidende standpunten

De agrarische sector is bovendien vrij conservatief en vaak rechts georiënteerd. Veel boeren kiezen voor CDA, VVD en SGP. Deze traditionele landbouwpartijen verschillen qua landbouw- en voedselstandpunten niet heel sterk van de BoerBurgerBeweging. En mocht die de kiesdrempel niet halen, dan komen de restzetels bij andere partijen terecht.

Het doel van de BoerenBurgerBeweging is niet alleen met een politieke partij te bereiken. Duidelijke politieke standpunten zijn er bovendien nog niet.

Als een thema meer op de politieke agenda wordt gezet, wordt je daar als betrokkene niet per definitie beter van

Als een thema meer op de politieke agenda wordt gezet, is daarmee nog niet gezegd dat het beleid gunstiger uitpakt voor de betrokkenen. Denk maar aan het mestdossier: hier wordt veel over gesproken, maar het is er voor de boer lang niet altijd beter van geworden.

De politieke partijen gaan gestaag werken aan nieuwe verkiezingsprogramma‘s. Als de BoerBurgerBeweging daarbij stevig op de trom slaat en een goede lobby opzet, zal ze haar doel wellicht al halen voordat ze in de Kamer terechtkomt.

Laatste reacties

 • john***

  de focus hoeft ook niet op de boeren te liggen, maar op goed en betaalbaar voedsel voor iedereen. Boeren hebben oplossingen de burger moet de ruimte geven om ze uit te (blijven) voeren.

 • Hilhorst100

  De linkse ratten lachen hierom, weggegooide stem links word groter

 • Alco

  Hilhorst. Door mensen met jouw opvatting is alles zo geworden.
  Waarschijnlijk ben je een LTO er.

 • gjh

  prachtig verwoord alco.

 • martinklem

  Begint er eens mee, om de consument het échte verhaal te vertellen! Die kent de landbouw alleen maar uit de media, en die is nóóit positief. Wij zijn er al jaren mee bezig, met vorig jaar bijna 10.000 bezoekers. Mensen komen héél sceptisch het erf op, want het is tóch een boer! Maar ze gaan weg met veel waardering voor de sector. Kijk eens op <>

 • koestal

  Hebben we gezien bij de tractordemonstraties in Den Haag,burgers zwaaiden naar boeren ,waren het met de boeren eens.

 • Gat

  @koestal vorige week op de snelweg richting Den Bosch net zo. Allemaal duimpjes van automobilisten. En let wel zonder politie begeleiding!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.