Commentaar

4 reacties

‘Voedsel kan nog veiliger’

Een nieuwe adviesraad voor voedselveiligheid is een goed voornemen.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) breekt een lans voor een nieuw soort adviesraad voor de voedselveiligheid, onder te brengen bij de minister van Volksgezondheid (en niet bij die van Landbouw en Voedselkwaliteit!). In een nieuw rapport legt de raad bloot welke (nieuwe) gevaren er op dit gebied zijn, wat er moet gebeuren om die te managen.

Risicobeheersing

Veiligheid en gezondheid zijn zo’n beetje de meest gevoelige onderwerpen die je kunt bedenken. Er hoeft maar iets mis te zijn of het land staat op de achterste benen. Volgens sommigen gaat de zucht tot risicobeheersing soms te ver. Denk aan asbest en ook aan de fipronil-crisis. Er zijn ook voorbeelden waar het overduidelijk misging, zoals met de Q-koorts. Nu maakt de OVV zich zorgen over de lastig grijpbare hepatitis E bij varkens.

Rauwe groente

Verrassend is de aandacht voor groente en fruit – gezond voedsel maar niet zonder risico‘s. De trend dat mensen steeds meer rauwe groente(-shakes) eten is ingegeven door een ijzersterk gezondheidsimago van groente, maar vergroot juist de kans op darminfecties.

Vertrouwen in voedsel

De samenleving is tegelijk overgevoelig voor voedselveiligheid, veeleisend en vol van vertrouwen. Voor producenten zit er maar één ding op: dat vertrouwen steeds opnieuw waarmaken. Dat kan beter dan tot nu toe. Een meer systematische beoordeling van nieuwe risico‘s, onder aanvoering van een nieuwe ‘eenheid’, zoals de OVV bepleit, is daarom een goed voornemen.

Lees ook: OVV: voedselalarm nodig voor nieuwe gevaren

Laatste reacties

 • ghsmale

  Het kan altijd beter, maar als alle boeren uit dit land zijn weggejaagd,
  komt het voedsel uit het buitenland en daar gelden andere regels.

 • Jan-Zonderland

  Een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest.

 • NABLOK

  Het is een goed idee om een nieuwe onder zoek naar de voedselveiligheid, Maar we moeten oppassen dat we alles wel gescheiden houden, want de landbouw krijgt voor de schuld van de vervuiling en.derg. Maar het waterschap lied in het verleden het laboratorium van de waterleiding bedrijven alles ondezoeken, maar zinds een aantal jaren doet men het zelf Slager die eigen vlees keurt, Want de uitlaat van de zuiveringsinstallatie waar onzettend veel hormonen geloosd worden en
  drugsafval hoor je niets van, maar het komt wel in de sloten terecht!

 • Bolder01

  Nog veiliger dit , nog schoner dat , ten eerste de burger het zelf laten produceren .dan komt men er vanzelf achter.. ten tweede nog schoner, man kijk eens rond ( langs de wegen)) hoeveel rotzooi afval er uit het raam gegooit wordt BEGIN DAAR MAAR AAN🤔

Of registreer je om te kunnen reageren.