Boerenblog

5 reacties

‘Schrap onwaarheden uit schoolboeken’

Eind 2014 richtte Caroline van der Plas het Meldpunt Valse Lesstof op, dat was bedoeld om lesstof te verzamelen waarin feitelijke onwaarheden over de agrarische sector worden weergegeven. De reacties stroomden binnen en sommige materialen waren ronduit schokkend.

Onder toezicht van het ministerie van Onderwijs blijken er tot op de dag van vandaag boeken gedrukt te worden waarin staat dat er té veel kalfjes in té kleine hokken leven en dat mest uit de landbouw het rivierwater ernstig vervuilt. Een juf op de vrije school leerde het zoontje van een kennis van mij dat vlees eten slecht is voor het milieu. Een tijdje geleden vertelde hij me trots dat hij ‘vegetarisch plus’ is geworden. Zijn opmerking raakte mij diep, temeer omdat hij pas 8 jaar oud is.

Handschoen niet daadkrachtig opgepakt

Op 16 december 2014 bood het Meldpunt Valse Lesstof de Tweede Kamer een zwartboek aan. Ondanks de talloze voorbeelden die in korte tijd tot dit zwartboek leidden, werd de handschoen niet daadkrachtig opgepakt. Men dronk een glas, deed een plas en alles bleef zoals het was.

Beeldvorming over de agrarische sector begint bij de juiste voedseleducatie, zowel thuis als op school

Groots basisschoolboekenonderzoek van Staf

Gelukkig pakt Stichting Agri Facts (Staf) de handschoen nu op. Onder leiding van Geesje Rotgers start Staf het grootste basisschoolboekenonderzoek met betrekking tot feiten en fabels over de landbouw en visserij. Het doel is om niet alleen om onwaarheden uit de schoolboeken te laten schrappen, maar om ook de feiten en cijfers over de positieve vooruitgang in de boeken te laten optekenen. Wat mij betreft is dit een enorme stap in de goede richting om burgers en consumenten weer respect te laten krijgen voor de herkomst en productiewijze van ons voedsel.

Eerlijke en volledige informatie

De jeugd heeft de toekomst en de jeugd ís de toekomst. Beeldvorming over de agrarische sector begint bij de juiste voedseleducatie, zowel thuis als op school. Uiteraard is iedereen vrij om de keuzes te maken die bij je passen, maar laat het alsjeblieft gebaseerd zijn op eerlijke en volledige informatie.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  De ambtenaren op het ministerie van Onderwijs zullen er ook wel wat van vinden. Daarmee wil ik natuurlijk niets suggereren. :)

 • Met de Groenlinkse Paul Rosenmoller als voorzitter van het bestuur van de VO raad zal er de komende tijd niet echt veel veranderen.

 • Alco

  100 % mee eens.
  Maar hoe ontstaat dit!
  Ik zeg al vele jaren dat beeldvorming ontstaat door een gebrekkige uitdraging van de werkelijke feiten en daarvoor is een LTO verantwoordelijk.
  Ik heb binnenkort een onderhoud met Calon.
  We zullen proberen hem te activeren.

 • WGeverink

  Canada exporteerd enorme hoeveelheden bonen erwten linzen etc naar landen als India waar heel veel van dat soort dingen gegeten worden. Vergeet niet dat veel van deze producten om tal van redenen het stempel humane consumptie niet halen. Het is heel hip en trendy om vegetarisch te eten. Echter ook bij de productie van vegetarisch voedsel is een robuste veehouderij nodig. De veehouderij verwerkt alles wat de mens niet mag, kan of wil eten of simpelweg niet voor wil betalen. Dan hebben we het nog nirt eens over de enorme bergen van reststromen uit de voedingsindustrie die door de veehouderij verwerkt worden.

 • dhvanmeerveld

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.