Commentaar

5 reacties

‘Herstel van vertrouwen nodig’

Meer dan ooit wordt de landbouw geplaagd door ‘kwesties’, door wrijving tussen boer en burger.

Twee onderwerpen staan nu in de schijnwerpers: gewasbescherming en geur. Bij beide is er gebrek aan vertrouwen: in de overheid en tussen boer en burger onderling. Een RIVM-onderzoek naar mogelijke relaties tussen middelengebruik en gezondheid van omwonenden, is voor de landbouw geruststellend. Er is geen gevaar voor de gezondheid aan het licht gekomen. Maar kritisch gestemde burgers willen dat niet aannemen. “Ik geloof het gewoon niet”, klinkt het. Ze reageren afwijzend op onderzoek dat niet aansluit op de eigen overtuiging.

Vertrouwen terugwinnen van groot belang in (huidige) discussies

Het adviesrapport ‘Geur Bekennen’ over stankoverlast bij varkenshouderijen dat deze week is gepresenteerd, maakt een goede analyse van het hardnekkige probleem geurhinder. Boeren vertrouwen de overheid niet meer nu de werking van luchtwassers naar beneden is bijgesteld, terwijl eerder nog subsidies werden gegeven. Omwonenden vertrouwen overheid en ondernemers niet. Zij zien dat veehouders soms legaal geurnormen kunnen overschrijden, en balen ervan dat de optelsom van de geur van verschillende bronnen niet telt.

Als er geen vertrouwen is, kun je onderzoek doen tot je een ons weegt, maar doen feiten er niet toe. Grote vraag is hoe dat wantrouwen weg te nemen. Wispelturig overheidsbeleid helpt in ieder geval niet. Je verschansen in eigen overtuiging evenmin.

Laatste reacties

 • deB.

  En de burgers maar gewoon doordoen, met alles wat ze willen.....
  Kilometers file op de weg, elke vrije dag erop uit...want ja, je moet wel wat te vertellen hebben.Bestellingen doen in China via luchtvervoer. Tig malen op vakantie met jawel het vliegtuig.....enz enz enz enz!!
  De burger is geen haar beter bezig, integendeel!! Triest land

 • pinkeltje

  Tegenwoordig is iedereen Facebook en Google wetenschapper. En zodra je maar ergens kunt vinden dat iemand beweert dat een stofje mogelijk op termijn een verhoogde kans op dit of op dat oplevert dan zijn de rapen gaar. Vooral als de media dat dan breed gaan uitmeten. Zie de discussie over inenten van kinderen. Volgens een groeiend aantal mensen het domste dat je doen kunt. Ga er maar aan staan als je minderheden gaat laten bepalen wat er allemaal wel of niet moet gaan gebeuren!

 • Alco

  Over de landbouw kan gezegd en geschreven worden dat een lieve lust is.
  Ons belangenbehartiger lult maar een beetje verzachtend mee.

 • agratax.1

  Zou het helpen als we aantonen dat er bij boeren en hun kinderen minder ziekte voorkomt zoals longaandoeningen door stof of geur of concentratie vermindering en andere rugzak kwalen bij kinderen. Alles waar de kinderen in de stad aan lijden wordt veroorzaakt door de voedselproductie lees boeren.

 • Zuperboer

  Juist agratax.1; Als alles wat aangenomen wordt waarheid was dan zou er geen boer meer in staat zijn om te werken onder zulke zwaar vervuilde omstandigheden. Psuedo wetenschap rules. We zullen terug moeten naar de kern van het verhaal. Dat geldt ook voor RVO dat met cijfers goochelt dat het een lieve lust is(fosfaatwetgeving) en het kringloopsprookje dat voor elke boer de dagelijkse praktijk is opnieuw wil uitvinden en het door het toevoegen van een scheutje holly hobby tot dé nieuwe landbouw wil promoveren. Wetenschap is gebaseerd op normaalverdelingen en gedegen onderzoek gebaseerd op goed omschreven onderzoeksstellingen. Klinkt niet sexy en al helemaal niet kringloop, maar de rode getuite lipjes van Carola zullen er genoegen mee moeten nemen. Zoek het uit (letterlijk), onderbouw het en beproef het. Dan is het praktijkrijp en niet eerder. Op dit moment gaan we in een gigantisch tempo achter de waan van de dag aan (PP, Beter Leven * of ***). Wie houdt het hoofd koel en vindt de basis terug waarop de Nederlandse Landbouw goed kan gedijen?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.