Redactieblog

12 reacties

‘Daarom blijft grond duur’

Wij zijn op papier miljonair, maar gedragen ons niet zo. Vermogen in boerenhand heeft wel zo zijn voordelen.

“Een laag inkomen en toch rijk worden”, was de titel van de inleiding van onze spreker op de LTO-vergadering. Er waren nogal wat leden op deze uitdagende titel afgekomen. Wellicht ook wel omdat velen het gevoel hebben dat we te weinig verdienen.

Maar tegelijk worden we ingeschaald bij de miljonairs. Zo voelen we ons niet. Wij zijn op papier miljonair, maar Hanna en ik gedragen ons niet zo en zullen het ook nooit kunnen, omdat ons vermogen geruisloos overgaat naar Hans.

U weet dat ik vind dat boeren zoveel mogelijk grond in bezit moeten zien te krijgen

Dat vermogen in boerenhand heeft wel zo zijn voordelen. Het zit in de grond en u weet dat ik vind dat boeren zoveel mogelijk grond in bezit moeten zien te krijgen. Dat betekent regelmatig grond bijkopen. In feite moet je eigen bezit laten stijgen met de ontwikkeling van de omvang van de bedrijven. Dat adviseerde onze spreker.

Van 30 naar ruim 100 hectare

Dat klopt wel bij ons bedrijf. We begonnen in 1988 met 30 hectare. Rond de eeuwwisseling was het ongeveer 40 hectare en nu royaal boven de 100. Plus nog wat gepachte grond van Natuurmonumenten. Sinds Hans in de maatschap zit, gaat het sneller omdat hij meer gericht is op groeien dan wij waren. Sneller dus dan de gemiddelde groei van de bedrijven.

Grond in de familie hebben en houden is, zolang de boer actief is, aantrekkelijk

Dit alles heeft ook te maken met de voordelen die eigen grond opleveren en die de pachter niet heeft. Zoals de vermogensrendementsheffing in box 3. Grond wordt niet meegeteld, want het staat op de bedrijfsbalans. Dat betekent jaarlijks voordeel door besparing op belasting. Ook de waardestijging is onbelast. Maar de rente van het geleende vermogen is wel aftrekbaar.

Het overdragen van grond naar de opvolger gaat soepel. De zogeheten bedrijfsopvolgingsfaciliteit biedt mogelijkheden om weinig of niets te betalen. Kortom, grond in de familie hebben en houden is, zolang de boer actief is, aantrekkelijk.

Belasting in box 3

Dat verandert als je stopt en je grond verkoopt. Dan ben je plotseling rijk. Dan moet je ook belasting in box 3 betalen. Je bent dan misschien echt miljonair, maar als je tijdens je werkzame leven als boer niet hebt gezorgd voor een pensioenvoorziening, kun je niet rijk leven. Vooral nu niet, met de lage rentes.

Landbouwgrond blijft duur

Blijft dus over dat grond voor boerenfamilies een rijk bezit is en blijft. Mede door de fiscale mogelijkheden rond het eigendom van grond. Daarnaast zal de vraag blijven aanhouden. Er komt niet meer, want natuur, woning- en wegenbouw zullen steeds weer hectares van onze grond afsnoepen. Met als nieuwkomer de exploitant van zonnepanelen. Dus daalt de totale oppervlakte. Daarom zal grond duur blijven.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • Gelukkig voor vergaderboer is Hans enigkind!
  En gelukkig is het een fictief verhaaltje, normaal melkveebedrijf kan zulke groeistuipen zoals u schetst niet maken!

 • Bennie Stevelink

  Vergaderboer zal sinds 1988 ook wel het nodige melkquotum hebben bijgekocht voor 4 gulden of 2 euro per liter.
  Daar bovenop 70 hectare grond voor €6 tot €9 per meter zoals bij ons in Twente?

  Laat de politie het niet lezen want ze doen direct huiszoeking naar een hennepkwekerij.

 • varken23

  Solvabiliteit? Zijn die boeren netto rijk? Daar gaat het om, in dit geval. Zal niet de eerste zijn die zegt in bezittingen ben ik multi-miljonair, maar ik werkelijk staat het bedrijf onder water.

 • farmerbn

  Verhaaltjes verzinnen is niet erg maar nu maakt hij het wel heel onwerkelijk.

 • Attie

  Ben ook wel een beetje beduusd, meen toch echt jaren geleden al eens gelezen te hebben, dat Vergaderboer een huiskavel van 100 ha had? Overigens voor de rest helemaal mee eens.

 • Alco

  Vergaderboer is volgens mij een gewone redacteur zonder grond.
  Met een grote duim.

 • veldzicht

  @alco.Zou het ??geen flauw idee.

 • gerben5

  60 ha bijkopen in krap 20 jaar + een mislukt avontuur in de USA van Hans... de duim word steeds dikker

 • farmer135

  Ik denk niet dat grond duurder wordt ,er komen steeds meer beperkingen in het grondgebruik vanuit de overheid .

 • mariapeel

  Let op 90% van de boeren is 65 plus ! Dus als je logisch nadenkt is er maar een kant waar de prijs naar toe gaat . Mits de zonnepanelen en natuur ( de overheid koopt )en de bank doet alleen mee bij 30% eigen geld en praten de prijs ook omlaag !

 • Tuig

  90% 65+? Lijkt me niet correct.

 • cornelis 22

  In het gewone mkb is de waarde van een bedrijf 5-8 maal de winst . Bij een boerderij is dat 40 keer de winst . De zogenaamde waarde heeft bij een boer niets met redelijkheid.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.