ANP-55527712_web

Boerenprotest

Lees in dit dossier al het nieuws, achtergronden en interviews rondom het boerenprotest.

Terug naar dossier
Commentaar

3 reacties

‘Malieveld asfalteren voor volgende protesten’

Het Malieveld in Den Haag is herstellende. Herstellende van de boerenprotesten op 1 en 16 oktober en de bouwdemonstratie op 30 oktober.

Grond in Verzet, de organisator van het bouwprotest, en ook boeren helpen mee. Naar verwachting is het Malieveld in de zomer volledig hersteld.

De vraag is of de tere grasmat tussentijds niet opnieuw trekkers te verduren krijgt. Misschien is het daarom beter om het Malieveld maar meteen te asfalteren.

Nieuwe Omgevingswet maakt stelsel lastiger en duurder

Kort door de bocht komt hier de waarschuwing van LTO Nederland in de hoorzitting over de nieuwe Omgevingswet op neer. De wet bundelt per 2021 alle wetgeving rondom ruimtelijke ordening en leefomgeving. De wet is bedoeld om de vergunningsverlening eenvoudiger te maken, maar betrokken organisaties, gemeenten en softwareleveranciers vrezen dat het tegenovergestelde weleens het geval zou kunnen zijn. Het stelsel wordt niet gemakkelijker, maar juist lastiger en duurder.

En juist daar zitten boeren niet op te wachten. Een van de grootste grieven van het boerenprotest is onwerkbare, tegenstrijdige regels.

Regel op regel?

Nu is de Omgevingswet weer één aspect. Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde woensdag 11 december in Brussel zijn Green Deal, met ongetwijfeld stringente klimaatmaatregelen. Landbouwminister Carola Schouten werkt nog aan herziening van het mestbeleid, terwijl het stikstofdilemma nog niet is opgelost.

Wordt het regel op regel op regel? Een andere grief om de trekkers in oktober te starten was die van onbetrouwbare overheid.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

  • agratax(1)

    Misschien was het beter geweest als de boeren en de bouwers het Malieveld hadden voorzien van groenstenen of tegels die de draagkracht van de grasmat verhogen maar de uitstraling niet negatief beinvloeden.

  • farmerbn

    Is duurder hè? @agratax: Hoeveel is het jou waard om die groenstenen daar neer te leggen?

  • ENDE902

    Grond, waar geschiedenis is geschreven, asfalteren. Daar gaat geen boer mee akkoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.