Redactieblog

12 reacties

‘Grondeigenaren de klos bij plannen box 3-heffing’

Het kabinet heeft de plannen voor de verfoeide box 3-heffing bekendgemaakt. Spaarders zijn in het nieuwe systeem dat in 2022 in moet gaan een stuk beter af. De eerste € 440.000 per persoon zou zelfs geheel niet belast gaan worden.

Dat is goed nieuws voor die groep. Maar er zit een addertje onder het gras. De wijziging wordt namelijk budgetneutraal ingevoerd. Met andere woorden: de totale belastingopbrengst moet hetzelfde blijven. Als spaarders met een spaarrekening beter af zijn, houdt dat in dat anderen slechter af zijn.

Beleggers en eigenaren van onroerend goed gaan meer betalen dan ze tot nu toe doen. Particuliere grondeigenaren zijn dan ook niet te spreken over de plannen van het kabinet. De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) roept moord en brand. Volgens FPG moeten verpachters en eigenaren van landgoederen straks als gevolg van het nieuwe stelsel geld toeleggen op hun grond.

Waardestijging van grond meenemen

Voor beleggingen en vastgoed wordt het forfaitair rendement in het nieuwe systeem 5,33%. Als je dat afzet tegen het (wettelijk) beoogde rendement van 2% op verpachte grond dan klopt er iets niet. Volgens de ene wet (belastingen) word je geacht 3,33% meer rendement te halen dan je volgens een andere wet (regels rondom reguliere pacht) mag doen.

Natuurlijk kun je stellen dat je ook de waardestijging van de grond mee moet nemen bij het rendement voor de grondeigenaar, maar wie zegt dat er ook winst gemaakt wordt op de verpachte grond?

Het is hoogst onzeker of in de toekomst de grond in waarde blijft stijgen. En als je eigenaar bent van een landgoed dat onder de Natuurschoonwet (NSW) valt, dan is verkopen in principe geen optie. Want deze eigenaren hebben zich verplicht om de natuur en de cultuurhistorische waarde van hun bezit te beheren en te behouden.

Genoeg argumenten voor verbetering

De plannen van het kabinet zijn nog niet definitief en kunnen nog verbeterd worden. En daar zijn argumenten genoeg voor. Zo hecht minister Carola Schouten van landbouw aan langjarige pacht. Zij schreef in maart nog aan de Tweede Kamer dat zeker jonge boeren door te pachten toegang krijgen tot grond en een boerenbedrijf kunnen opbouwen.

Een te hoge belastingheffing voor grondeigenaren mag deze goede doelstellingen niet dwarsbomen. Anders zijn niet alleen de grondeigenaren, maar ook de pachtende boeren de klos.

Lees meer over agrarisch vastgoed in dit dossier. Weten wat de buurman betaalde voor grond? Of bekijk gemiddelde grondprijzen bij je in de buurt. Check: Koopaktes en grondprijzen

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Klinkt een beetje als een verkapte vorm van nationaliseren van eigen grond. Maar verdeeld over een periode van 20 jaar.

 • Gradje 1966

  Hier net Rusland Poetin Hier in Nederland de Linkse Maffia

 • john***

  Grond zal door deze heffing eerder dalen in waarde dan stijgen..

 • andreashoeve

  wat blijft over voor de kringloop landbouw ,als belasting de hele zaak afroomt

 • kanaal

  rovers bende.

 • koestal

  Wie rijk is ,die betaalt en baalt.

 • .....

  Particulier grondbezit wordt dus minder aantrekkelijk

 • Attie

  FPG toontje lager...

 • bankivahoen

  Communisme is wat ons te wachten staat.

 • Het klopt niet dat in dit artikel gewoon gesteld wordt dat 440.000 euro vrijgesteld is van belasting.. Dat is/was niet de "regel" van de nieuwe wet(ten).. Die 440.000 euro vrij is namelijk een teoretisch bedrag bij de huidige extreeemm lage rentestanden in de praktijk.. Echter.. de eigenlijk regel van de nieuwe wet is.. dat de 1e 400 euro rente-opbrengsten van spaargelden.. op bankrekeningen vrij is van belasting. En als voorbeeld omdat dit marketing technisch heel royaal lijkt.. 400 euro rente krijg je bij 400.000 euro spaargeld als je 0,01 % rente krijgt.. En 440.000 euro als je net iets meer krijgt. Als de rente ooit/straks weer 1 % is.. Ga je al belasting betalen als over alles boven de 40.000 euro spaargeld.. Want dan hb je al 400 euro rente ontvangen..

 • Kletskoe

  Hoe kan je als fiscalist nu het zo op schrijven. Pieter zal niet toegeven dat hij verkeerd had begrepen.

 • Harry+

  De waardering van verpachte Grond is afhankelijk van de resterende looptijd. Zie tabel op www. belastingdienst. Voor reguliere of langlopende pacht is er dus al sprake van een korting. De grondprijzen zijn fors gestegen over het afgelopen decennia. Dus per saldo lijkt een heffing ingaande 2022 vanaf 1,055% nog wel mee te vallen, immers blijft de waarde aangroei onbelast. De rente blijft laag, dus een daling van de grondprijs ligt niet voor de hand. Het blijft een veilige belegging, immers is de voorraad grond beperkt. Geld parkeren bij een Bank wordt al beboet + waardedaling spaargeld door inflatie. Een alternatief is de grond inbrengen in een BV tegen uitgifte van aandelen. Dan betaal je belasting over het werkelijk rendement, inclusief waarde aangroei. Het tarief (inclusief Box 2 heffing) ligt op ongeveer 40%. De inbrengwaarde is echter nu een dilemma, met name indien er sprake is van verpachte staat. Bovendien zit je dan met overdrachtsbelasting en extra administratie kosten. Helaas géén landbouwvrijstelling bij verpachte grond. Eindconclusie: het valt allemaal reuze mee. Voor de pachtboeren ligt het natuurlijk veel zuurder. De liberale pachtprijzen zijn amper op te brengen, terwijl ze wel alle risico van de klimaatverandering voor de kiezen krijgen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.