Redactieblog

5 reacties

‘Klimaatpraatjes doen klimaatdebat geen goed’

Wat in ieder geval niet gaat helpen is elke week een Dijkhoff-ballonnetje.

Het wordt me af en toe te gortig in het klimaatdebat. In plaats van de samenwerking te zoeken maken politici een karikatuur van de situatie. GroenLinksers en D66’ers zijn latte macchiato-drinkende hipsterbaarden in een Tesla, de burger is het boze uitgeknepen slachtoffer dat moet betalen voor de linkse hobby’s. Dan heb je ook nog corrupte klimaatexperts die de zaak heel erg overdrijven, alleen maar omdat ze dan meer geld krijgen voor hun onderzoek.

Dat nu heet politiek. Mekaar het kot uitvechten om de stemmers van naburige partijen naar je toe te trekken. Het klinkt allemaal weinig geloofwaardig. Vooral Klaas Dijkhoff is de laatste tijd lekker bezig.

Onbegrijpelijk dat deze man, die grossiert in luchtballonnen en stamtafelpraat, politicus van het jaar is geworden. Hij zou het in ons dorp nooit tot Luttelgeestenaar van het jaar schoppen, veel te polariserend en te populistisch.

Kijk, ik was ook niet zo enthousiast over de klimaatvoorstellen. Ik zie vooral een hele hoop wensdenkerij. Er zou veel klimaatwinst te behalen zijn met precisielandbouw, methaanvangst, mestscheiding en peilgestuurde drainage. Maar er is geen enkele zekerheid of dat gaat werken. Wat echt zou werken, is minder intensieve landbouw, kortere kringlopen. Maar dat druist natuurlijk veel te veel in tegen de gevestigde belangen.

Er zitten boeren bij die worden dan nog liever penningmeester van Dorpsbelangen

Ik kan me voorstellen hoe dat ging daar aan die klimaattafel. Ja maar jongens, Nederland wordt huizenhoog geprezen, we hebben de hoogste productiviteit, we stoten het minste CO2 uit per kilo product, ze komen uit de hele wereld kijken. We kunnen onze boeren daarin niet tegenwerken. Weet je waar ze ook zo goed in zijn? In investeringen, die kun je aftrekken van de belastingen. Ja! We lokken ze met subsidies op die moderne veelbelovende technologieën.

Wat zei je daar? We weten niet of die technologieën wel gaan werken? Maar wat wil je dan? Dat ze allemaal biologisch gaan boeren ... Dan breekt de pleuris uit, er zitten boeren bij die worden dan nog liever penningmeester van Dorpsbelangen.

Twijfel niet nodig bij goede bedoelingen

Zo is het waarschijnlijk gegaan en zo kregen we een akkoord met veel wenselijkheden en vage uitkomsten. Ik verwacht dat er maar matig op zal worden gereageerd (het is allemaal op vrijwillige basis) en dat de klimaatwinst hooguit de helft zal zijn van de beoogde 6,2 megaton CO2. Daar mag u mij op afrekenen.

Maar goed, de intenties zijn goed. Wat nu niet helpt, is het weer allemaal in twijfel trekken zoals Klaas Dijkhoff doet. Suggereren dat het allemaal maar verzinsels zijn van kosmopolitische egotrippers met hun organische vleesvervangers. En dat de burger ervoor opdraait. Nee, we draaien er niet voor op. We betalen terug wat we van de aarde op krediet kregen. Dat zou de boodschap moeten zijn.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Wat een polariserend gezwam is dit weer.

 • J.Rikken

  Rinus, even een avondje besteden aan www.klimaatgek.nl en dan nog eens alle CO2 maatregelen overdenken.. je prijst de nuchterheid van de Noordoostpolder, dan hoort nuchterheid op gebied van CO2 daar toch ook bij?

 • Wat een onnozel gezwam van deze Rinus!

 • Alco

  Als er al klimaatpraatjes zijn, dan is dit vooral door de linkse politiek en Rinus.
  Dijkhof is de man die de realiteit voor ogen ziet.

 • agratax.1

  Als de aarde ons lief is, zouden we eerst moeten onderzoeken waar de investering van de Euro's het meeste rendement oplevert. Dat zou wel eens niet in het dure en overbevolkte Nederland kunnen zijn, maar in een sprokkelhout stokend arm Afrikaans land. Zij stoten dan wel volgens de kringloop geen CO2 uit met het stoken van hout, maar zij slopen wel de bossen en daarmee activeren ze de erosie van het gebied vele malen Nederland. Helaas economisch denken is niet de sterkste kant van de politiek en zijn vriendjes. De hele klimaat lobby doet niet anders dan ons ANGST aan praten al dan niet terecht. Door de eeuwen heen hebben de leiders van het volk altijd geschermd met onheil dat de bevolking zou treffen als deze brave borst niet op zijn knieen ging voor de machthebber.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.