Redactieblog

9 reacties

‘Winst komt buiten boerenerf terecht’

A-ware, Ausnutria en Nestlé hadden aanzienlijke hogere winsten dan FrieslandCampina.

De winstcijfers over het eerste halfjaar van 2018 vliegen ons om de oren. Ook de cijfers van de bedrijven die verbonden zijn met het boerenerf. Zo liet ForFarmers puike halfjaarresultaten zien. En A-ware. Ook de Rabo maakte weer een veel hogere winst bekend. FrieslandCampina is een uitzondering. De winst was veel lager en dat merken we aan de interim-nabetaling. Nu een schamele 41 cent. Vorig jaar € 1,17.

Arla toont begrip voor de leden. Dat voel je bij FrieslandCampina niet meer

Droogte

FrieslandCampina verkeert in zwaar weer. Zuivelondernemingen als A-ware, Ausnutria en Nestlé hadden aanzienlijke hogere winsten. Onze coöperatie kan die niet volgen en doet dus iets grondig verkeerd. Vooral bij kaas en poeder. Kennelijk kunnen ze dat niet goed maken en verkopen. Van die winst houden ze ook nog een groot gedeelte in eigen huis. Anders dan Arla, die heeft aangekondigd dat ze dit jaar de hele winst uitkeren. Omdat boeren het door de droogte moeilijk hebben. Begrip voor de leden dus. Dat voel je bij FrieslandCampina niet meer. Een gemis.

Verder wordt duidelijk gepreekt voor de aandeelhouder. Niet voor de boer

Cijfers publiceren

“Coöperaties praten tegenwoordig ook vooral over winst”, zegt Hanna een beetje zuur. ”Van de particuliere bedrijven verwacht ik niet anders. Wat overblijft gaat naar de eigenaren. Zoals Anker van A-ware. Van coöperaties wil ik graag nadrukkelijker horen wat de boer krijgt van die winst. Ik zie daar te weinig van in de publiciteit. Alleen FrieslandCampina moet wel publiceren, omdat de boer direct geraakt wordt door de slechte resultaten. Verder wordt duidelijk gepreekt voor de aandeelhouder. Niet voor de boer. Dat was vroeger. Toen maakten de fabrieken hun melkprijs bekend. Je kon de prestaties vergelijken. Daardoor voelde je als boer je er bij betrokken.”

Prijsvergelijkingen

Hans haalt zijn schouders op: “Dat zijn vervlogen tijden, moedertje. En die zijn veranderd. Je moet mee veranderen. Door de winst te laten zien, weet je in ieder geval wat de coöperatie presteert. En je moet zorgen dat je daar je deel van krijgt.”

Natuurlijk. Maar er zouden meer prijsvergelijkingen van melk, voer, aardappelen, graan enzovoort moeten komen. Dan kunnen we de prestaties echt vergelijken.

Laatste reacties

 • RIEN65

  Arla heeft nog heel veel goed te maken bij haar leden.

 • luiten 66

  Dictator Keurntjes ,opstappen heeft meer kapot gemaakt dan goed gedaan.

 • Attie

  Bij de particulier weet je dat je niks te zeggen hebt, bij de Coop meen je het en hebt het niet, maakt niet veel uit dus .
  Inderdaad is prijsvergelijk heel belangrijk!

 • farmerbn

  Cooperaties moeten zorgen dat ze niet veel winst maken door bv de melkprijs hoog neer te zetten. Veel winst maken betekent ook veel belasting betalen en dat is jammer. Dus delen in de winst is niet gunstig. Boeren moeten vooraf goed betaalt worden. Boeren zijn eigenaar van FC dus kunnen gerust het bestuur de opdracht geven om bv 40 cent per liter uit te betalen (en elk jaar daarna één cent extra). Doet het management maar wat zuiniger met de bestelling van nieuwe vrachtwagens en op het hoofdkantoor.

 • koestal

  Meer medewerkers dan leveranciers. Moeten allemaal betaald worden.

 • agratax(1)

  Geen bedrijf publiceert naast de bruto winst ook het aandeel rente op eigen vermogen. Dit bedrag zit duidelijk verwerkt inde WINST. Doorgaans is bij co-operaties het eigen vermogen minder hoog dan bij Bv's en NV's zij halen hun geld van de beurs en niet bij de bank. Verder hebben particuliere fabrieken geen afname plicht van niet gecontracteerde melk zoals bij co-ops wel het geval is. Het lid produceert en de co-op moet verwerken ook als er geen winstgevende markt is. Iedere vergelijking gaat mank ook in dezen.

 • Bennie Stevelink

  Vergaderboer en verschillende reageerders maken zich druk om de winstuitkering versus reservering.
  De hoogte van de winst is echter veel belangrijker. Je kunt afspreken dat 100% van de winst uitgekeerd wordt en dus niets gereserveerd, maar als de winst dan na verloop van tijd nul is, beur je geen cent.
  Je kunt afspreken dat 75% wordt uitgekeerd: als men dan 1 cent winst maakt beur je 0,75.
  Je kunt afspreken dat 50% wordt uitgekeerd: als men dan 4 cent winst maakt beur je 2 cent.

  Veel belangrijker is de vraag hoe het komt dat particuliere ondernemingen zoveel winstgevender zijn dan coöperaties. Ook in andere landen blijken coöperaties vooral actief in de slecht renderende bulk. Het meest winstgevende deel van de markt weten particulieren zich toe te eigenen.

 • gerben5

  Echt goed bezig die lui van arla....

 • agratax(1)

  @Bennie. Ik denk dat het feit, dat de co-op alle leden melk moet afnemen en verwerken een van de redenen is en de andere is -de particuliere verwerkers collecteren in principe de melk van leveranciers die boven het productie gemiddelde liggen. Dus minder transport kosten per ltr. melk. Door deze beide redenen hebben de co-op's meer kosten / ltr. en door het feit alle melk verwerken zijn de opbrengsten / ltr. lager. Ze zullen altijd een surplus hebben die helaas in de bulk verdwijnt die de goede prijs van bv. toetjes of speciaal kaas te niet doen. Als ik het bij het goede eind heb, dan betekent dit dat de leden van de co-op's meer moeten denken aan ONS en minder aan IK. Niet eindeloos willen groeien en zo hun eigen glazen ingooien om de eventuele prijs+kwantum toeslag te halen en hun lagere marges te compenseren met nog meer productie voor de bulk. De wel bekende neerwaardse spiraal.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.