Commentaar

2 reacties

‘Perfecte gesprekspartner’

Aftrap verkiezing Agrarisch Ondernemer 2019.

De blik op de toekomst. Bewust van de omgeving. Hier onderscheidt zich een goede ondernemer, stelt Peter van der Avoird. Hij is Agrarisch Ondernemer van 2018, en geeft in dit nummer de aftrap voor de verkiezing van editie 2019. Volgens hem moet een boer zijn krachten en zwaktes kennen. En belangrijk ook: hij moet verantwoordelijkheid nemen.

Van der Avoird’s woorden zullen minister Carola Schouten van landbouw als muziek in de oren klinken. Zij passen in de toonzetting van haar toekomstvisie.

Kringlooplandbouw

Voor elke ondernemer staat continuïteit voorop. Hij wil zijn financiën op orde hebben. De moderne boer is bevlogen, innovatief en strategisch. Hij is ook integer; boert maatschappelijk verantwoord. De bewindsvrouw zou de criteria voor de uitverkiezing tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar eens langs haar meetlat van kringlooplandbouw moeten leggen. Op het eerste oog klinken deze vanzelfsprekend, maar zo simpel is het niet. Om een boterham te verdienen, werkt de boer zich een slag in de rondte. Schouten ziet dat. In haar woorden: ‘Hij moet halsbrekende toeren uithalen om tegen een minimumprijs te produceren’.

Opgestoken vingertjes krijgen de boeren genoeg

Waardering voor boeren in troonrede

Erkenning is er ook in de troonrede. Voor het eerst in 4 jaar noemt koning Willem-Alexander de boeren weer. Hij spreekt waardering uit voor ‘onze boeren, tuinders en vissers, die onder soms moeilijke omstandigheden zorgen voor ons voedsel’. Het is een mentale opsteker. Opgestoken vingertjes krijgen de boeren genoeg.

Houvast voor boer

Schouten vindt dat zij in haar visie richting geeft voor de toekomst. Jawel, maar dat punt aan de horizon ligt nog wel behoorlijk ver. De doelen, het programma, de route; zij moeten allemaal nog invulling krijgen. Voor de ondernemer in zijn dagelijkse praktijk biedt alleen de term kringlooplandbouw nu geen houvast. Sterker: links en rechts wordt al selectief gewinkeld in het pallet vergezichten. Een wildgroei dreigt als de invulling te lang duurt. De boer heeft dat houvast wel nodig. Houvast aan wat overheid, banken en maatschappij van hem verlangen. De markt biedt al uitdagingen genoeg.

Agrarisch Ondernemer van het Jaar is perfecte gesprekspartner voor Schouten

Ambassadeurs van de sector

Schouten wil met boeren, burgers en buitenlui de visie invullen. In dit licht is het wellicht een optie om de Agrarisch Ondernemers van de afgelopen 23 jaar uit te nodigen. Deze ambassadeurs van de sector zouden een perfecte gesprekspartner voor haar zijn.

Laatste reacties

  • koestal

    Ik hoop niet dat iemand zich aanmeld als agrarisch ondernemer van het jaar, met dit wanbeleid van de overheid.

  • jeannettedekker1

    Er is maar 1 agrarisch ondernemer,de overheid,,,de boeren voeren de hele dag uit wat de baas opdraagt.

Of registreer je om te kunnen reageren.