Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

Boer Spierings is Agrarisch Ondernemer van het Jaar

Jasper Spierings en Afke Baukje Spierings uit Oss zijn vanavond verkozen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2024.

De beide ondernemers ontvingen de prestigieuze prijs uit handen van Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Aan de prijs is een cheque verbonden van €12.500. De Time Travelling Milkman is verkozen tot de Beste Food & Agri Start-up 2024.

Het is de 28e keer dat de prijs is uitgereikt. Jasper en Afke Baukje Spierings volgen melkveehouder Erik Back uit Lutten (Ov.) op.

Boer Spierings, zo heet het bedrijf van Jasper en Afke Baukje, is veel meer dan een melkveebedrijf. Het bedrijf kent een eigen kaasmakerij, slagerij, winkel en doet aan natuurbeheer en kinderopvang.

Keuze uit 5 genomineerden

De jury – onder leiding van Lely-topman Alexander van der Lely – koos Boer Spierings uit vijf genomineerden. De jurybezoeken vonden in februari plaats. ‘Vijf topondernemers’, zo kwalificeert Van der Lely de kandidaten.

‘Ieder bedrijf heeft een eigen verhaal. De ambitie, passie en ook volharding spatten ervanaf. Ieder is op zijn manier ambassadeur van ondernemerschap in de land- en tuinbouw. Dat maakt het mooi, en tegelijkertijd moeilijk om een winnaar te kiezen.’

Publieksprijs

De vier andere genomineerden voor de prijs waren:

Bijna 8.000 mensen stemden voor de publieksprijs. Ondernemers Roy en Maud Tomesen kregen de meeste stemmen. Zij ontvingen de Publieksprijs met een cheque van €2.500.

Food&Agri Start-up

De sector telt talrijke initiatieven en innovaties. Time Travelling Milkman is verkozen tot de Beste Food&Agri Start-up 2024. De start-up van Saskia Versteeg, Dimitris Karefyllakis en Costas Nikiforidis haalt met innovatieve technieken basisingrediënten voor zuivel uit plantaardige pitten en zaden.

Time Travelling Milkman ontvangt €2.500.

De twee andere genomineerden waren Health Food Wall en Trabotyx.

Over de Verkiezing

De verkiezing is een initiatief van Boerderij, Food & Agribusiness, Groenten & Fruit en Pluimveehouderij. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de partners Rabobank, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Hardeman. Rabobank en Topsector Agri & Food zijn partners in de Beste Food & Agri Start-up.


De live-uitzending van de avond van de prijsuitreiking kijk je hier terug.


Meer informatie over de prijs, de genomineerden en de winnaars vind je op de website van Agrarisch Ondernemer van het Jaar.

Boerderij, Food&Agribusiness, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij gaan in de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het jaar op zoek naar de beste agrarisch ondernemer: de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector.

Reacties

  1. Mooi bedrijf. Hoe gaat het met de 27 eerdere winnaars? Boeren die nog? Het gevaar van boer spierings is dat alles winstgevender is dan koeien melken. Als je afzet hebt is het aantrekkelijk om de melk en de slachtdieren elders in te kopen en een paar geitjes te houden bij de kinderopvang. Een ander nadeel is de opvolging. Wie wil zo’n bedrijf overnemen? Een boer met een megastal die zorgt voor goed en goedkoop voedsel zal nooit winnen. En elk jaar de prijs geven aan een bioboer is ook niet goed.
    Het doel van deze prijs is om voorbeelden te geven hoe de maatschappij naar de landbouw kijkt.

Beheer
WP Admin