Boer Spierings - Afke Baukje en Jasper Spierings - is Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2024. Minister Piet Adema reikte de prijs uit. Sabine Uitslag presenteerde de avond. - Foto's: Koos Groenewold AlgemeenVideo

Mens, dier en natuur centraal bij Agrarisch Ondernemer van het Jaar: Boer Spierings

Boer Spierings uit Oss won gisteravond de prijs voor Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2024. Minister Piet Adema van Landbouw reikte de prijs van €12.500 woensdagavond uit aan Jasper en Afke Baukje Spierings. Van de vijf genomineerden kwamen zij als beste uit de bus.

De winnaars reageerden verbouwereerd op de uitverkiezing. “Heel onwerkelijk”, zei Afke Baukje Spierings. Haar partner Jasper bedankte iedereen die op welke manier dan ook heeft bijgedragen – en nog steeds bijdraagt – aan hun bedrijf.

Gelijkwaardige deelnemers in competitief speelveld

Boer Spierings zet mens, dier en natuur centraal. Al deze aspecten komen bij de winnaar samen en kenmerken in verschillende gradaties ook de andere genomineerden. De genomineerden kiezen allemaal een andere aanpak: zorg voor de omgeving, contact met de mensen en oog voor de natuur zijn bij elk van hen terug te vinden.

Voor minister Adema was de prijsuitreiking een aangename en feestelijke afwisseling van de dagelijkse beslommeringen. En die stemmen hem somber, zo liet hij weten. Hij vertelde dat het hem zwaar te moede wordt, als hij merkt dat de Europese Commissie op geen enkele manier oog heeft voor de desastreuze gevolgen van het wegvallen van de derogatie. “Juist daarom is het mooi om hier te zien dat bedrijven werken aan verbreding, aan natuurbeheer doen, biologisch zijn en duurzame energie produceren. Jullie zijn de ambassadeurs voor de duurzame agrarische sector, een sector van wereldklasse.”

De genomineerden voor de jaarlijkse prijs voor de beste Agrarisch Ondernemer waren dit jaar stuk voor stuk bedrijven die werken aan verduurzaming. Alle ondernemers maakten duidelijk dat economische duurzaamheid een voorwaarde is om op andere terreinen duurzaam te zijn.

Van generatie op generatie

Op het bedrijf van de familie Spierings in Oss begon dat al bij de vorige generatie. Vader Cor en moeder Tilly Spierings besloten in 1984 een eigen koers te gaan varen. Ze hebben geen gulden of euro geïnvesteerd in extra quotum, maar ze zochten wel naar andere mogelijkheden om omzet te genereren. Dat pad ging niet altijd over rozen, zo blijkt uit de verhalen van vader Cor. Hij kreeg ooit van de wethouder te horen dat hij een vergunning niet kreeg, omdat de bestuurder vond “dat hij al genoeg had.”

Zoon Jasper en zijn partner Afke Baukje zetten in 2012 met hun eigen droomplan een stip op de horizon. Het vijftienjarenplan omvat de ontwikkeling van een eigen boerderijwinkel, gecombineerd met een kinderopvang waar dagelijks 80 kinderen kunnen komen. Ze houden brandrode runderen, waarvan ze het vlees zelf verkopen. De eigen kaasmakerij produceert bijzondere zachte kazen. Het bedrijf heeft de ruimte en een vergunning voor daghoreca, maar dat is een deel van het droomplan uit 2012 dat nog niet helemaal is gerealiseerd.

Spierings meldde zichzelf aan voor de prijs voor Agrarisch Ondernemer, omdat hij vindt dat de extra aandacht goed is voor zijn bedrijf en ook een extra motivatie voor de medewerkers. De jury oordeelde dat Boer Spierings past in de toekomst van het agrarisch landschap. “Het melkveebedrijf is de basis voor verbreding. De landwinkel is het visitekaartje van het bedrijf.”


Niet het aantal koeien of de productierechten uitbreiden, maar juist verbreden. Daar kozen ze voor bij Boer Spierings in Oss. Inmiddels is Boer Spierings niet alleen een melkveehouderij meer, maar hebben ze ook een boerderijwinkel, slagerij, kinderdagverblijf en een kaasmakerij. Meer videoreportages over de landbouw vind je in het YouTube-kanaal van Boerderij.


Publieksprijs

De publieksprijs werd opgeëist door pluimveebedrijf Tomesen. De Doetinchemse pluimveehouder kreeg ongeveer 3000 van de 8000 uitgebrachte stemmen. Roy Tomesen noemde de prijs “de echte prijs, want drieduizend stemmen is toch meer dan de stem van zeven juryleden.” Tomesen verdiende met de publieksprijs een geldbedrag van €2.500.

De prijs voor de beste Food & Agri Startup ging naar Time Traveling Milkman, een bedrijf dat een plantaardig zuivelalternatief produceert op basis van pitten en zaden. Het bedrijf speelt volgens de jury goed in op de behoefte en maakt daarbij gebruik van een innovatieve techniek.


Met legkippen als basis heeft de familie Tomesen het bedrijf uitgebreid met een goedlopende automatenwinkel met lokale en eigen producten. Ze voeren de kippen met overgebleven brood uit de industrie. Ze zitten er warmpjes bij door de zelf opgewekte zonne-energie. Meer videoreportages over de landbouw vind je in het YouTube-kanaal van Boerderij.


Jonge Agrarisch Ondernemer van het Jaar

Minister Piet Adema kondigde aan dat er vanaf volgend jaar ook een prijs komt voor jonge agrarisch ondernemers. “Want dat zijn de ondernemers van de toekomst.”


De prijsuitreiking van de beste Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2024 kijk je hier terug. Meer videoreportages over de landbouw vind je in het YouTube-kanaal van Boerderij.


Boerderij, Food&Agribusiness, Groenten&Fruit en Pluimveehouderij gaan in de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het jaar op zoek naar de beste agrarisch ondernemer: de meest prestigieuze ondernemersprijs in de agrarische sector.

Boer Spierings - Afke Baukje en Jasper Spierings - is Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2024. Minister Piet Adema reikte de prijs uit. Sabine Uitslag presenteerde de avond. - Foto's: Koos Groenewold

Reacties

  1. Dit is uiteraard een felicitatie waard aan de winnaar. Ik persoonlijk zou liever een winnaar zien, die een bedrijf runt dat een voorbeeld voor de sector kan zijn en dat voor alle collega’s als voorbeeld kan dienen en nagevolgd kan worden. Helaas de winnaar heeft iets prachtigs neer gezet, maar als alle boeren dit navolgen is het net zo gewon als de standaard van nu en zal het inkomen net zo gaan uitpakken wegens te grote concurrentie.

  2. De winst van de komende jonge agrarische ondernemers prijs gaat waarschijnlijk naar een jonge boer in het buitenland.

Beheer
WP Admin