6 reactieslaatste update:10 sep 2018

‘Boeren verspillen geen dieren’

Actiegroepen voor dierenwelzijn ageren tegen vermeende verspilling van dieren in de veehouderij. Volgens Ingrid Jansen wordt er niks verspild in de sector.

In de tijd van onze grootouders slachtten veel boeren ieder jaar een van hun dieren voor eigen gebruik. De ene boer slachtte een rund, de buurman een varken en onderling werd vlees geruild. Bij voorkeur werd een jong, goed bevleesd dier uitgekozen, dat gaf het lekkerste en meest malse vlees. Maar ook de oude haan, die jarenlang had rondgescharreld op het boerenerf, stierf geen natuurlijke dood. In zijn nadagen belandde ook hij in de stoofpot. Na een halve dag pruttelen op het vuur was het beestje echter nog zo taai als wat. Het vlees viel niet gaar te krijgen en ook de smaak viel tegen. Een dier van ouderdom laten sterven of het vlees weggooien was geen optie. Vlees verspil je niet, onder geen enkele voorwaarde.

Dieren worden bij voorkeur jong geslacht

Deze zomer voerde dierenorganisatie Wakker Dier campagne tegen het jong slachten van 81 miljoen dieren en wijst op kippen, koeien en moedervarkens die naar de slacht gaan zodra ze minder eieren, melk of biggen geven. Volgens ons gaat het om heel veel meer dieren. Dieren worden namelijk bij voorkeur jong geslacht. Dieren de tijd geven hun pensioen te halen, is geen optie. Want welke consument zit te wachten op een karbonade van een ‘pensionado’ die weliswaar een lang leven had, maar in de pan niet gaar te krijgen valt?

Op de boerderij is het nog net als vroeger: er wordt geen enkel dier weggegooid

Wat is verspilling?

Wakker Dier beoordeelt te vroeg slachten als dierenverspilling. Maar wat is verspilling? Op de boerderij is het nog net als vroeger: er wordt geen enkel dier weggegooid. Koeien die ongeschikt zijn geworden voor de melk, worden geslacht voor het vlees. Dat geldt ook voor zeugen en leghennen die hun vruchtbaarheid verliezen. Het vlees van deze dieren is van een lagere kwaliteit, maar uitstekend geschikt voor consumptie.

Dieren worden namelijk bij voorkeur jong geslacht, zegt Ingrid Jansen. Dieren de tijd geven hun pensioen te halen, is geen optie. Want welke consument zit te wachten op een karbonade van een ‘pensionado’ die weliswaar een lang leven had, maar in de pan niet gaar te krijgen valt? - Foto: Bert Jansen
Dieren worden namelijk bij voorkeur jong geslacht, zegt Ingrid Jansen. Dieren de tijd geven hun pensioen te halen, is geen optie. Want welke consument zit te wachten op een karbonade van een ‘pensionado’ die weliswaar een lang leven had, maar in de pan niet gaar te krijgen valt? - Foto: Bert Jansen

Een derde van het vlees naar gezelschapsdieren

De mens blieft echter geen lagere kwaliteit en schuift het vlees in dat geval liever door naar zijn huisgenoten: kat en hond. Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat ongeveer een derde van de vleesconsumptie (de mindere delen en kwaliteit) aldaar op het conto komt van gezelschapsdieren. Als dit onderzoek ook opgaat voor Nederland, zijn onze 3,2 miljoen katten en 1,8 miljoen honden goed voor ongeveer een kwart van de vleesconsumptie. Deze groep consumenten mogen we niet vergeten en maak je niet blij met een vegetarisch dieet.

Alleen als consumenten en supermarkten meer willen betalen, kunnen we nog meer slagen maken

Meer betalen

Jarenlang heeft Wakker Dier actiegevoerd omdat het Nederlandse vee geen dierwaardig leven zou hebben. Hier is veel verbeterd. Wakker Dier wil nu dat varkens, kippen en koeien zo lang mogelijk leven. De POV vindt het veel belangrijker dat we ons druk maken om het verder verbeteren van de omstandigheden van het korte leven van onze dieren. Met de huidige, lage kiloprijs blijft het resultaat sub-optimaal. Alleen als consumenten en supermarkten meer willen betalen, kunnen we nog meer slagen maken. Wij die met de dieren werken, kunnen niet wachten.

Deze opinie verscheen eerder in het AD.

Laatste reacties

 • Bolder01

  VOEDSEL VERSPILLING,,geen buffeten meer. Hoeveel gaat daar in het weekend al niet naar de knoppen

 • Alco

  Bolder01
  Van voedsel verspilling kun je niet spreken als het bij het GFT compost komt.
  Dan wordt het weer gewoon voedsel voor een nieuwe plant.
  Maar daar schort het aan.
  Veel nutriënten verdwijnen in de wc of op de belt.

 • Alco

  Eerlijkheidshalve denk ik niet dat een hogere prijs lijdt tot grote 'slagen' maken.
  Ten eerste zou ik niet weten hoe? Want het is al goed.
  En het verleden liet zien dat er dan 'belasting technisch uitgebreid werd.

 • koestal

  Die lui van wakker zitten elke week een paar keer te barbecuen

 • wienbemelmans

  wat een domme praat van die actiegroepen voor dieren welzijn. gewoon niet op reageren .

 • Gat

  @alco van weg gegooid voedsel beland meestal in de afvalbak. En daar zit een plastic afvalzak in. Dus weinig gft kun je daar van maken

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.