Redactieblog

4 reacties

‘En de boer moet maar wachten’

“Horendol moeten de boeren wel worden van al dat wachten op instanties”, foetert Hanna.

“Neem nu de zaak van de renteswaps. De banken, waaronder Rabobank, gingen in 2016 akkoord met een compensatieregeling. Veel boeren wachten nu nog op de afhandeling. Rabobank heeft samen met ABN Amro de meeste klanten met derivaten. Logisch dat er veel boeren bijzitten. Die wachten nu al 2 jaar op hun geld. Dat kan zo’n bank zich permitteren blijkbaar. Want ze maken nu bekend dat de afwikkeling verder vertraagd is. Ze hebben een tekort aan deskundige mensen.”

‘Het lijkt er op dat Rabobank meer haast heeft met het innen van geld, dan met het teruggeven’

“Dat hebben ze niet als een boer achterblijft met het betalen van zijn verplichtingen”, schampert Hans.”Dan heb je zomaar een schrijven of staat er een adviseur op de stoep. Het lijkt er op dat Rabobank meer haast heeft met het innen van geld, dan met het teruggeven. Terwijl de getroffen boeren er gewoon recht op hebben. Ze wachten nu 2 jaar. Stel dat ze eens 2 jaar geen rente zouden betalen. Onbestaanbaar.”

Boer is gemakkelijke prooi

De boer is inderdaad een gemakkelijke prooi. En de bank is hoog gezeten om zoiets zonder gevolgen te kunnen doen. Wij hebben geen enkele macht om er tegenover te stellen. Het ergste is het gebrek aan respect voor de boer.

Als de procedures worden verloren, heeft de boer geen tijd meer om op het bedrijf bij te sturen. Die onzekerheid knaagt

“Deze onzekerheid komt de boer niet alleen tegen bij de banken”, gaat Hanna verder. “Je ziet het ook bij de fosfaatregelgeving. Wat leven daar veel boeren in een tergende onzekerheid. Ze voelen zich een knelgeval, maar de politiek geeft niet thuis. Dus moet de rechter uitsluitsel geven. De uitspraak van de rechter is pas op 31 oktober. Als de procedures worden verloren, heeft de boer geen tijd meer om op het bedrijf bij te sturen. Die onzekerheid knaagt. Voor de rechter is het gewoon een zaak, voor de boer van levensbelang. Daar wordt geen rekening mee gehouden.”

Dat zijn de feiten. Het is toch van de gekke dat zowel Rabobank als de rechterlijke macht zelf kunnen bepalen wanneer het hun belieft hun werk te doen. Met de positie en gevolgen voor de boer wordt geen rekening gehouden.

Treurig.

Laatste reacties

 • Wordt het niet eens tijd dat wij boeren de RABO in bijzonder beheer gaan doen ?

 • deB.


  Boeren zijn er klaar mee, komen gigantisch veel stoppers bij komende jaren!

 • piet p

  Gewoon niet te veel lenen dan heb je schijt aan de Rabobank en aan onze overheid ! Zorg dat je baas blijft op eigen erf.
  Ben je ook niet zo afhankelijk van alle controleerbare premies en toeslagen.

 • farmerbn

  Ik zou me diep schamen als (boer) bestuurder bij de Rabobank.

Of registreer je om te kunnen reageren.