Commentaar

26 reacties

‘Gegevens boer openbaar maken bloedlink plan van NVWA’

Rob van Lint, inspecteur-generaal van de NVWA, wil de werkwijze van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de komende jaren op verschillende terreinen aanpassen.

Een daarvan is alle controlerapporten openbaar maken. Ook die van individuele boeren. Dat is geen vaag voornemen. De werkwijze waarbij met naam en toenaam wordt vermeld of boeren wel of niet volgens de regels werken, is al in gang gezet. Die rapporten worden nu alleen nog anoniem gepubliceerd.

Volgens Van Lint zijn er geen privacybezwaren om resultaten van controles van individuele boeren openbaar te maken. In zijn visie zijn boerenbedrijven dan ook niet anders dan restaurants of scholen, waarvan de controlerapporten ook openbaar zijn.

‘Voor het publiekelijk maken van knoeiende boeren die zich niet aan wettelijke regels houden, is best wat te zeggen’

Het publiekelijk maken van knoeiende boeren die zich niet aan de wettelijke regels houden bij de productie van voedsel, daar is op zich best wat voor te zeggen. Het voert de druk op bij boeren die het niet zo nauw nemen met bijvoorbeeld dierenwelzijn en zo het imago van een hele sector kunnen verpesten.

‘Naming and shaming’

Maar voor ‘naming and shaming’ moet je wel heel erg zeker van je zaak zijn. Op zijn zachtst gezegd heeft de NVWA in deze geen geweldige reputatie. Wat als de namen van al die aanvankelijk duizenden zogenaamd frauderende I&R-melkveehouders openbaar waren gemaakt? In veel gevallen is er helemaal geen sprake van opzet, maar van administratieve fouten door complexe regelgeving en gecompliceerde systemen rondom boerenbedrijven.

‘NVWA moet werken aan eigen betrouwbaarheid alvorens ook maar een boer aan de schandpaal te nagelen’

De NVWA zegt uit te gaan van vertrouwen. Dan moet de NVWA ook zelf in de spiegel kijken en werken aan haar eigen betrouwbaarheid, alvorens ook maar een boer aan de schandpaal te hangen. Is de NVWA zich eigenlijk wel bewust van wat de gevolgen kunnen zijn voor de veiligheid van boeren?

Laatste reacties

 • blaksmark

  Wat een rat.

 • Frederiqe

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/huisregels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Hoe zit dat met de privacywet die op 25 mei ingaat?

 • buitenok

  ieder argument om boeren in een kwaad daglicht te zetten word aangegrepen door deze club.
  Erg

 • frl

  Vroeger op school geplaagd zeker.

 • 8911077012

  is NVWA zich ook bewust voor haar eigen veiligheid als er een keer een........ bij een controle een door het lint gaat
  maar ja als het kalf verdronken is dempt men de put SUCSES

 • ghsmale

  Oude tijden herleven
  De schandpaal in het centrum van de stad.
  Dan moet de nvwa deze behandeling ook maar ondergaan.

 • jfvanbruchem1

  is tie vandaag nie geworde

 • Firma Vellenga

  Toch wen je aan dit soort uitspraken... Ze laten het even bezinken en vanaf 2019 wordt het gewoon doorgedrukt. De nieuwe generatie weet niet beter en past zich er op aan. wij ouderen kunnen dit niet veranderen. Wij kunnen alleen maar vertellen hoe het vroeger was...

 • Tinus1

  Probleem is niet de uitspraak, maar dat er straks allemaal 'eigen' rechtertjes zijn met eigen wetten die je wel even zullen leren. Zoals aangegeven is dit bloedlink!!

 • ????

  Slecht

 • ????

  Slecht volkje die Nvwa allemaal verraad en aanbrengen en in kwaad daglicht zetten Het Lijkt dat ze er op kikken hoe heten die mensen die vroeger Joden verrieden ? .....

 • agratax(1)

  Kan iedere Nederlander die iets onrechtmatigs ontdekt bij de NVWA ook de ambtenaar die dezer (administratieve) fout heeft gemaakt met naam en toenaam in de pers zetten? Dit zou mogelijk moeten zijn en dan moet we eerst denken aan de hoofdverantwoordelijke, de directeur, die aan de schandpaal gaat. Hij is per slot verantwoordelijk voor het doen en laten van zijn mensen. Helaas zo zal het niet gaan, de gecontroleerde mensen gaan aan de schandpaal en de ambtelijke sector hoeft en zal ook niet, zijn excuus maken voor begane missers. Ook de onvolkomenheden van hun beleid zullen ze nooit toegeven, hoeven ze ook niet, want de politiek is te bang om als eindverantwoordelijke zich te moeten verantwoorden.

 • wrb

  Daan1, inderdaad. Het gebeurt niet zelden dat nvwa ernaast zit. Dit klinkt wel riskant. Toch maar nog een hond erbij nemen denk ik... En proactief aan t werk met imago.

 • Maas1

  Hebben wij dan helemaal geen privacy meer?Dit zijn uitwassen van een regime welke zich boven elke fatsoensnormen en democratische grondbeginselen verheven acht.

 • gradje1966@

  Hangen we dan ook alle steuntrekkers die onterecht een uitkering krijgen met naam en adres aan de schandpaal ??? zou een goede zaak zijn . en alle werk weigeraars .

 • Jan-Zonderland

  Ach ja, wat wil je ook met de huidige linkse stromingen. Illegaal in Amsterdam verblijvende, uitgeprocedeerde asielzoekers kijgen als het aan de Amsterdamse gemeenteraad ligt, 24 uur per dag verzorging. Heeft wel niks met dit onderwerp te maken maar het geeft wel aan hoe de zaken lopen in Nederland.

  Wat betreft dit onzalige plan van van Lint, een jaar of 75 geleden had je ook van dat soort mensen rondlopen.

 • Frederiqe

  NSB,ers allemaal opsluiten en enkele reis Siberie

 • Fredrika

  Lijkt me een prima plan. Maar dan niet met twee maten meten en niet alleen alle landbouwbedrijven online. Dan ook de vergaderverslagen en verslagen van beoordelingsgesprekken van alle Nederlandse ambtenaren online. Want elke belastingbetaler betaald een deel van hun salaris en als een ambtenaar een fout maakt, dan kost ons dat allemaal veel geld en narigheid. Privacy is een groot goed, maar ik zie niet het verschil tussen alle controle gegevens van een gezinsbedrijf, dus vaak van een privé persoon en het werk van een ambtenaar die de regels maakt, uitvoert en/of controleert. Dus online prima, maar dan wel van iedereen die z'n salaris kan verdienen dankzij de belastingbetaler.

 • Maas1

  Als privacy er niet toe doet en rapporten met naam en toe naam online gezet worden, kunnen ook tapes en foto's online gezet worden!

 • info36

  Door dit soort uitspraken worden boeren gewoon als crimineel beschouwd door de overheid. Zeer smerig!

 • 344412

  Top idee, functioneringsgesprekken openbaar van alle NVWA’ers👍

 • hollandagri

  Als de nvwa de uitspraak van het college van beroeps voor bedrijfsleven heeft gelezen mogen ze geen wob en dus ook geen andere info verspreiden ivm gevaar dierenactivisten. die zijn al jaren op de korrel bij de aivd en de recherche.

 • Laten we dan ook de adressen van de Nvwa medewerkers openbaar maken , de ervaring leerd dat ze dan erg verondwaardige zijn en aangifte gaan doen ,want zij vinden dat hun privé meer privé is dan die van boeren , ik heb een actuele lijst klaarliggen

 • hollandagri

  Ben benieuwd of de NVWA dan ook met man en paard meldt van welke bedrijven de NVWA er naast zat, dwz die gewonnen hebben in bezwaar en beroep.

 • QFrederiqe. In Rusland sturen ze juist alle land onerende figuren het land uit of kop eraf. Dus, waarom denk dat dit soort figuren hier in NL zitten? Juist omdat ze in andere landen niet gewenst zijn.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.