Boerenblog

14 reacties

‘Startersboerderij helpt bij opzetten bedrijf’

Burger als opvolger van boer. Het is een mogelijkheid als er binnen de familie niemand is die je bedrijf kan of wil overnemen.

Volgens het CBS is de helft van de Nederlandse boeren ouder dan 55 jaar en heeft deze vaak geen opvolger. Ik behoor ook tot deze groep. Wat doe je dan? Je kunt je bedrijf natuurlijk te koop zetten, gebruikmaken van de rood-voor-roodregeling, je ruimte invullen met andere bedrijfsactiviteiten, leegstaande stallen verhuren voor opslag, de opties zijn legio. Of je zoekt een jonge agrarisch ondernemer en helpt die om te starten op jouw bedrijf.

De provincie Gelderland en LTO Noord zijn daarvoor het project Startersboerderij gestart om mogelijkheden te verkennen voor stoppende boeren om via niet-familiaire banden alsnog opvolging te vinden. Want laten we eerlijk zijn: er zijn mooie boerderijen genoeg die het waard zijn om in stand te worden gehouden voor volgende generaties.

‘Burgerboer’ heeft hulp nodig bij overnametraject, en daarna

Startersboerderij beoogt het traject van burger tot boer in kaart te brengen, met de – financiële – opties in beeld. Oftewel: duidelijkheid scheppen over de mogelijkheden voor een startende boer om tot een succesvolle agrarische onderneming te komen. Want het is nogal wat voor pakweg een ‘stadse’ om boer te worden, wetende dat je dan de rest van je leven ieder weekend moet werken. Het is een totaal ander leven. Toch lijkt de groep die dit wil vrij groot. En als er mensen zijn die aangeven het te willen, dan verdienen ze ook die kans. Net zo goed als iemand die wel is opgegroeid op een boerderij.

Veel startende boeren blijken vindingrijk in het vinden van goede mensen

Wat heeft een startende ‘burgerboer’ nu eigenlijk nodig? Inkoppertje, zou je zeggen. Geld en een boerderij. Maar hoe kom je hieraan, en zijn dat wel de enige problemen? Waar kunnen startende boeren met hun vragen terecht? Als intreder van buiten de sector kan het best lastig zijn om in het netwerk van ervaren boeren en hun erfbetreders de waardevolle informatie te vinden.

Hoe passen nieuwe ideeën van starters in een businessplan?

Veel startende boeren blijken vindingrijk in het vinden van goede mensen. Zij laten zich door hun achtergrond bijvoorbeeld inspireren door mensen die juist niet uit de agrarische wereld komen. Daardoor kunnen starters ook een frisse kijk op de sector hebben en met creatieve ideeën komen. Vaak heel mooie ideeën en dromen, die nog moeten worden omgezet in een concreet businessplan.

Er komt veel kijken bij zo’n traject. Hoe vind je iemand die bij je past? Je moet als bestaande boer en startende boer elkaar kunnen vinden in een gezamenlijk doel. Een klik hebben met elkaar en een grote gunfactor zijn vereist om uiteindelijk tot een goed businessplan te komen. En daarvoor is het project Startersboerderij opgestart, om die puzzelstukjes bij elkaar te voegen.

Ik hoop dat een aantal van mijn collega’s, die ook in de categorie ‘55plus zonder opvolger’ vallen, dit als mogelijkheid gaat onderzoeken. Wellicht is dit een manier om hun boerderij in stand kunnen houden voor de toekomst.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ten eerste weten stadsen niet wat het is om elk weekend te moeten werken. Velen menen dat ze het kunnen maar dat weten ze dus echt niet. Zelfs boeren die een poos gestopt zijn door verhuur melkquotum gaan niet meer elk weekend aan de gang omdat ze aan vrije weekends gewend zijn geraakt. Daarnaast denken stadsen dat ze kunnen leven van een ot en sien boerderij. Ik ken niet geen stadsen die boer zijn. Dat zegt genoeg denk ik.

 • agratax.1

  Ik lees GUN factor. Waarom zou ik als boer een vreemde een deel van het familie kapitaal gunnen, terwijl mijn kinderen volgens familie traditie recht op hebben?
  Ik vrees dat we de gezinsbedrijven in de toekomst vaarwel kunnen zeggen en de grond in handen komt van groot grondbezitters (beleggers, verwerkers / handelaren van landbouwproducten) en die op deze wijze hun vermogen kunnen beleggen maar bovenal hun grondstoffen toevoer veilig stellen. Zij maken meer kans dan de gezinsbedrijven vanwege hun (economische) macht binnen de politiek.

 • hamminga

  laat mij nu zo'n zijinstromer zijn, niet van uit de stad, maar toch. ik run nu ruim 10 jaar een kalvermesterij, die niet echt in het ot&sien plaatje past. in die 10 jaar heb ik wel geteld 3 dagen niet kunnen voeren omdat ik op een bruiloft in het buitenland was. dus al aardig wat van het geleuter van hier boven haal ik onder uit. ook lees ik hier een behoorlijke vorm van hebberigheid. wrom zou je op een bult geld gaan zitten tot je dood en weten dat er daarna heel snel heel weinig van over is.
  verder is mijn ervaring dat handelaren en boeren om mij heen erg graag proberen je een hak te zetten, ook enkel weer uit hebberigheid. zij denken blijkbaar dat zij met wat grijpstuivers hier en daar subtantieel meer kunnen verdienen, ik laat ze maar in die gedachten en zoek verder naar wel betrouwbare relaties.
  ook een belangrijk punt: het is idioot dat eventuele subsidies verdeelt worden op historische gronden. wat is het nut dat een 68+ jarige boer inkomenssteun ontvangt, hij heeft immers AOW. het liefste pleit ik voor een volledig subsidieloze landbouw, maar als dat er niet in zit, zorg dan dat het daar komt waar het nodig is.....

 • hamminga

  om nog maar even op de subsidie door te gaan....

  als je als 'ondernemer' al 10-20 jaar structureel €30000 of meer beurt aan 'steun' en het zit eens een jaar een beetje tegen, ga dan niet jammeren, je bent gewoon verwend. zorg er maar voor dat je 'bedrijf' rendeert. zit dat er niet in zonder 'steun' noemt het dan ook geen bedrijf, want dat is het dan ook niet

 • farmer135

  Nou hamminga, die steun zoals jij dat noemt zien veel boeren als compensatie voor de vele regels, die ons het ondernemen belemmeren.

 • hamminga

  @farmer135 en de rest van de subsidieverslaafden, je bent zelf in deze fuik gezwommen. door het 'makkelijke' geld te nemen heb je nu met een woud van regels te maken. dus niet zeuren en geniet maar weer van je 'gratis' geld.

 • kleine boer

  Hamminga je kan zelf toch gewoon betaal rechten kopen doe je gewoon mee hoor.

 • Attie

  hamminga, wel spijtig dat afbouwen van subsidie naar ha steun begrijp ik?
  Wel mooi dat kalverhouders nog vrij kunnen uitbreiden...

 • varken23

  Je kunt ook varkens gaan houden, dan krijg je geen inkomenssteun.

 • agratax.1

  Als we de subsidie nu eens zien als compensatie voor het giga verschil in kosten binnen de mondiale landbouw. Toch kunnen we de mensheid niet voeden als we alleen maar voedsel produceren in deze goedkope landen. Om toch de voedselzekerheid te garanderen was ondersteuning voor de boeren in dure gebieden noodzakelijk. Hier komt bij dat landbouw aan het begin van de economie staat, landbouw produceert primair voedsel, neemt CO2 op maar bovenal verschaft het economisch leven aan onnoemelijk veel mensen via voedselproductie, landbouwwerktuigen industrie en handel, transport en niet te vergeten de enorme massa controleurs en onderzoekers. Gezien tegen deze activiteiten krijgen boeren maar een fooi voor hun inspanning en valt de subsidie in het niet.

 • agratax.1

  Als we de subsidie nu eens zien als compensatie voor het giga verschil in kosten binnen de mondiale landbouw. Toch kunnen we de mensheid niet voeden als we alleen maar voedsel produceren in deze goedkope landen. Om toch de voedselzekerheid te garanderen was ondersteuning voor de boeren in dure gebieden noodzakelijk. Hier komt bij dat landbouw aan het begin van de economie staat, landbouw produceert primair voedsel, neemt CO2 op maar bovenal verschaft het economisch leven aan onnoemelijk veel mensen via voedselproductie, landbouwwerktuigen industrie en handel, transport en niet te vergeten de enorme massa controleurs en onderzoekers. Gezien tegen deze activiteiten krijgen boeren maar een fooi voor hun inspanning en valt de subsidie in het niet.

 • agratax.1

  Als we de subsidie nu eens zien als compensatie voor het giga verschil in kosten binnen de mondiale landbouw. Toch kunnen we de mensheid niet voeden als we alleen maar voedsel produceren in deze goedkope landen. Om toch de voedselzekerheid te garanderen was ondersteuning voor de boeren in dure gebieden noodzakelijk. Hier komt bij dat landbouw aan het begin van de economie staat, landbouw produceert primair voedsel, neemt CO2 op maar bovenal verschaft het economisch leven aan onnoemelijk veel mensen via voedselproductie, landbouwwerktuigen industrie en handel, transport en niet te vergeten de enorme massa controleurs en onderzoekers. Gezien tegen deze activiteiten krijgen boeren maar een fooi voor hun inspanning en valt de subsidie in het niet.

 • varken23

 • varken23

  Idd wet en regelgeving worden gecreëerd om investeringen en werkgelegenheid te forceren. Als je subsidie ziet als compensatie dan komt dat geld (en vaak nog meer) zoals agratax1 stelt. Idd weer terecht in de agrosector. Bovendien zullen boeren die net geïnvesteerd hebben niet zo snel hun bedrijf beëindigen het garandeerd dus ook nog een productie volume waar via de voor en achterkant van de boerderij weer aan verdient kan worden. De overheid wil namelijk echt niet van de boeren af maar wil dat die zoveel mogelijk bijdrage aan de economie. Wanneer je bijvoorbeeld moet investeren en je beleend geld op je grond. Wordt het geld dat vastzat in die grond vloeibaar gemaakt en komt beschikbaar voor de economie. Onroerend goed waar bijvoorbeeld geen hypotheek opzit verdiend een bank niks aan. En het geld dat beschikbaar komt bij het aangaan van de hypotheek wordt weer geïnvesteerd binnen de agrosector. Zo Wordt wat vast was vloeibaar..

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.