Redactieblog

1 reactie

‘Boerinnen zijn minder Vrouwen van nu’

Even een vrouwenonderwerp deze keer. Hanna kwam thuis met het bericht dat ze geen nieuwe bestuursleden meer kunnen vinden voor Vrouwen van nu.

Het grijzehaargehalte van de vrouwen is groot. Die zeggen dat jongeren het stokje van besturen nu maar eens moeten overnemen.
“Maar die zijn er niet”, verzucht Hanna. “Ik ben net 60 en een van de jongste leden. Er zijn er bij die over de 80 zijn. En jonge boerinnen willen kennelijk geen lid meer worden.”

Onze schoondochter denkt er niet over met Hanna naar dezelfde club te gaan

Kan ik mij wel voorstellen. Hoe zouden jonge boerinnen samen met oudere dames, die hun moeder of oma zijn of kunnen zijn, naar dezelfde vergadering willen gaan? We zien het aan onze schoondochter. Die denkt er niet over met Hanna naar dezelfde club te gaan.

Toch vreemd. Want er is wel interesse van jonge boerinnen om elkaar te ontmoeten. Zo is in Raalte een nieuw seizoen van ’Boer in ontwikkeling’ van start gegaan. Op initiatief van een boerinnengroep die geen binding heeft met Vrouwen van nu.

“Dan hebben we het niet goed gedaan,” constateert Hanna. “Ik dacht altijd dat het lag aan gebrek aan tijd. Ook boerinnen werken buitenshuis en dan is er geen tijd voor verenigingen als Vrouwen van nu. Maar het ligt dus genuanceerder. De boerinnen willen wel samen naar een cursus, maar die vinden ze kennelijk niet bij Vrouwen van nu.”
Lees verder onder de foto

Archieffoto uit 2009, gemaakt tijdens een agrarische excursie van de Drentse plattelandsvrouwen. - Foto: Koos Groenewold
Archieffoto uit 2009, gemaakt tijdens een agrarische excursie van de Drentse plattelandsvrouwen. - Foto: Koos Groenewold

Bond van Plattelandsvrouwen

“Dat is foute boel”, vervolgt ze. “Vroeger was het de Bond van Plattelandsvrouwen. Een van de belangrijkste doelstellingen was het geven van cursussen aan boerinnen. Dat is door de jaren heen verwaterd toen de bond veranderde in Vrouwen van nu. De binding met het platteland verdween in de naam en later ook feitelijk.”

“Anderen springen nu in het gat dat Vrouwen van nu heeft laten vallen. Een Boerinnengroep uit het Oosten is initiatiefnemer van de cursussen en doet dat in samenwerking met de Landbouw Hogeschool in Dronten. Het schijnt een succes te zijn.”

Het belangrijkste is natuurlijk dat ze er zijn. Maar ik heb wel tegen Hanna gezegd dat ze met haar Vrouwen de vogel over het net hebben laten vliegen.

Daar had ze geen verweer op.

Eén reactie

  • Attie

    Sjonge, Hanna ook al 60..

Of registreer je om te kunnen reageren.