Eveline had nog nooit buitenaf gewoond. Ze moest wennen aan de stilte en aan het feit dat haar man een afspraak plots af kan zeggen omdat er iets op het bedrijf is. - Foto's Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Boerin Eveline: ‘Ik wist van niks, hij legde me uit wat het boerenleven inhield’

Eveline had nog nooit buitenaf gewoond. Ze moest wennen aan de stilte en aan het feit dat haar man een afspraak plots af kan zeggen, omdat er iets op het bedrijf is.

Eveline en Pieter ontmoetten elkaar in 2017. “We waren allebei vrijgezel na een lange relatie. Ik woonde in het centrum van Bergen op Zoom. Pieter had in 2014 het familiebedrijf overgenomen van zijn vader en woonde op de boerderij. De keuze om boer te worden nam hij op latere leeftijd, na zijn studie. Voordat we een relatie kregen, heeft hij me uitgelegd wat het boerenleven inhield. Ik had er geen voorstelling van.

Hij pakte het stapsgewijs aan en ik kwam steeds vaker op de boerderij. Hij zei dat hij bij goed weer, als iedereen naar het strand gaat, niet mee kon, omdat hij dan moet beregenen of spuiten. Het is goed dat hij het heeft gezegd, het doet ook iets met je verwachting. Het ging daardoor heel natuurlijk tussen hem en mij.”

Op eigen benen staan

“In 2018, toen het serieus was tussen ons, ben ik op de boerderij komen wonen. Ik had nog nooit buitenaf gewoond, maar daar raakte ik snel aan gewend. Ik geniet van de ruimte en het feit dat ik de auto overal kan parkeren. De stilte, daar moest ik aan wennen, maar die vind ik nu fijn. Ik ben blij dat ik heb kunnen proefdraaien op de boerderij. Zo wist ik dat Pieter tien minuten voor het vertrek naar een verjaardag of festival af kan zeggen, omdat hij het werk toch niet af heeft. Het zijn relatief kleine dingen waar ik even aan moest wennen. Ik heb wel mijn eigen leven en kan mijn eigen plan trekken. Zodra het kan, haakt hij weer aan.”

Ik had nog nooit buitenaf gewoond. Nu geniet ik van de ruimte en het feit dat ik de auto overal kan parkeren

Toen Eveline Pieter leerde kennen had ze een baan en een eigen huis in het centrum van Bergen op Zoom. Toen ze op de boerderij ging wonen, verhuurde ze de woning. Die is inmiddels verkocht. “Ik was trots op mijn leuke baan, mijn eigen huis en mijn sociale netwerk. Ik voel de emancipatie en wil op eigen benen kunnen staan. Daarom hebben Pieter en ik ook alles vastgelegd.”

Eveline werkt tegenwoordig na meerdere beleidsfuncties in de zorg als projectleider bij Groenhuysen in Roosendaal. “Ik ben wel betrokken bij het akkerbouwbedrijf en denk mee waar ik kan. Toen ik hier kwam wonen, ben ik al snel Klasseboeren gaan doen, met mijn schoonvader en mijn vader. Juist omdat ik geen boerenachtergrond heb en zelf stomme vragen stelde, zoals ‘Waarom is een aardappelrug zo hoog?’, vind ik het leuk om kinderen te laten zien waar je eten vandaan komt. Mede door Klasseboeren raak ik steeds dieper thuis in de materie.”

Ouderschap niet vanzelfsprekend

Ze kookt ook wel voor de rooi- en pootploeg, maar nu ze twee kleintjes hebben is dat lastiger. Dochter Hanna is 2 en zoontje Guus is 1 jaar. “Ze hebben allebei nog zorg nodig. Pieter en ik doen de kinderen ’s ochtends meestal samen, dat is fijn. Ik ben degene die ze naar de opvang brengt en ze weer ophaalt. Ik kom er toch langs als ik naar mijn werk ga. Pieter kookt ’s avonds.

Wij zijn ouders geworden toen we al 37 en 41 waren. Het ouderschap was voor ons niet vanzelfsprekend. We zijn dankbaar voor onze kinderen en willen veel tijd met ze doorbrengen. We delen de zorg bewust en vormen daarin een team. Ik werk nu 24 uur en neem ouderschapsverlof op. Fulltime moeder wil ik ook niet zijn. Ik wil graag zinvol bezig zijn voor de maatschappij. De afwisseling tussen moederschap en werk vind ik prettig.”

Af en toe avondje Netflix

Vroeger sportte Eveline vijf keer per week. “Ik reed paard, fietste, zwom, liep hard, bootcampte en deed mee aan de roparun. Ik had een sociaal leven en zat in een vastenavondband. Nu ik moeder ben, merk ik dat de motivatie om álles te willen weg is. Ik ben blij met één avond in de week bootcamp. Mijn schoonouders wonen om de hoek, mijn ouders wonen in Bergen op Zoom en mijn sociale leven is daar ook. Vanaf de boerderij is dat fietsafstand.”

Haar sociale leven probeert ze wel te onderhouden door af en toe met vriendinnen af te spreken. “Dat moet ik wel afstemmen met Pieter, die voorzitter is van ZLTO Steenbergen.” Naast het bedrijf, gezin en werk buiten de deur, lukt het Pieter en Eveline wel om af en toe een avondje gezellig naar Netflix te kijken. Op vakantie gaan ze ook. “Ruim van tevoren een vakantie plannen zoals ik gewend was, dat zit er natuurlijk niet in. Of het moet in de winterperiode zijn. De voorpret is daardoor anders. We proberen ook uitjes te plannen, met en zonder kinderen. We hebben tijd voor elkaar. Laatst waren we twee dagen en een nacht naar Amsterdam. Je moet elkaar blijven vinden, ook als je een boerderij hebt. Dat lukt ons.”

Dit is een artikel in de Boerenleven-rubriek 'Boerin'. Meer verhalen uit deze rubriek vind je hier.

Beheer
WP Admin