Commentaar

1 reactie

‘Ondernemers die een eigen koers kiezen’

Maak kennis met 10 ondernemende boeren en tuinders die strijden om de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2018.

De cijfers zijn weer mooier dan het jaar ervoor. De Nederlandse export van landbouwgoederen steeg in 2017 naar het recordbedrag van € 92 miljard. Minister Carola Schouten van landbouw ziet in de exportgroei een bevestiging van de kracht van de Nederlandse land- en tuinbouw.

De basis voor dit Nederlands succes ligt op het erf. Ondernemende boeren en tuinders hebben met hun vakkennis, passie en innovatiekracht deze sterke positie bedongen.

Het lijkt soms allemaal gemakkelijk. Dat is het niet. De consument stelt steeds hogere eisen aan product en productiewijze. Kleur, smaak, vorm, voedingswaarde, veiligheid spelen een hoofdrol. Het product moet liefst duurzaam en welzijnsvriendelijk zijn geproduceerd. En bovenal tegen een redelijke prijs! Ofwel, produceer wat de klant vraagt. Maar wie is de klant, en wie spreekt namens hem? Het is een interessant krachtenveld.

‘De basis voor het succes van de Nederlandse land- en tuinbouw ligt op het erf’

Maak kennis met 10 agrarische ondernemers die in dit krachtenveld elk een eigen koers hebben gekozen. Heel bewust, de een voor het kostprijsmodel, een ander voor maatwerk. De tien kandidaten strijden om de prestigieuze titel Agrarisch Ondernemer van het jaar 2018. Wie volgt Novifarm, het akkerbouwcollectief van vijf families, op? Novifarm won in 2017 de titel. De winnaar van de 2018, de 23ste editie van de uitverkiezing tot Agrarische Ondernemer, wordt op 29 maart bekendgemaakt.

10 topondernemers met bewezen diensten

De weg naar de verkiezing is lang. De partners in deze verkiezing – ABN Amro, ForFarmers, Nederlandse Vereniging van Makelaars NVM en VanDrie Group – selecteerden uit de aanmeldingen 10 kandidaten. Het zijn stuk voor stuk topondernemers met bewezen diensten. Alleen een concept is niet voldoende. In deze eerste selectie zit een mooie mix aan type ondernemers en sectoren.

Onafhankelijke jury kiest 5 genomineerden

Een onafhankelijk jury onder leiding van LTO-voorzitter Marc Calon kiest uit deze 10 kandidaten 5 genomineerden. De jury kent met Rens Buchwaldt, lid van de raad van bestuur Wageningen UR, en Dik Kruijthoff, vennoot van Novifarm, twee nieuwkomers. De jury bezoekt straks de 5 genomineerden en kiest de uiteindelijke winnaar. De persoonlijke noot gaf in het verleden al vaker de doorslag in de uiteindelijke keuze. Passie laat zich niet altijd in woorden uitdrukken. Het is ook gevoel.

Eén reactie

  • koestal

    Als je een eigen koers kiest ,is het meestal ook niet goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.