Commentaar

9 reacties

‘Na fosfaat volgt methaan?’

Fosfaat dwingt nu tot minder koeien. Boerderij staat al bijna drie jaar bijna dagelijks vol met de ontwikkelingen in dat dossier. Ondertussen draait de wereld verder.

Politieke partijen aan de linkerzijde geven onverbloemd aan dat ze minder koeien, varkens en kippen willen in Nederland. En ze zullen niet rusten voor ze forse krimp zien.

Uit voorzorg begrenzen

De PvdD hakt daarom al enige tijd op de uitstoot van broeikasgas methaan. Die komt voor een flink deel uit de rundveehouderij. PvdD‘er Esther Ouwehand stelde er Kamervragen over: kloppen de modellen en worden die wel tijdig geüpdatet? En direct erna: is het niet tijd de belangrijkste sectoren, de rundveehouderij en de geitenhouderij, uit voorzorg te begrenzen?

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu gaat in haar beantwoording van die vragen alleen in op de methodiek. Die klopt natuurlijk en wordt tijdig aangepast. Gevaar over? Nee, want er ligt al beleid en Dijksma stelde destijds in de Kamer: “De (benodigde, red.) stappen zijn veel groter dan heel veel mensen zich op dit moment realiseren. Dus dat zal een enorme inspanning vragen van de veehouderij.”

Methaanuitstoot per kilo maakt geen indruk

Maak dus de borst maar nat. De agenda luidt immers: minder dieren. Dan maakt een rationeel argument als ‘de methaanuitstoot per kilo melk is het laagst in Nederland’ geen indruk. Dat argument, hoe juist ook, doet namelijk niets af aan de omvang van de (piek-)uitstoot in Nederland en de verplichting op grond van het klimaatakkoord om de methaanuitstoot, evenals de CO2-uitstoot en lachgasuitstoot te verminderen.

Laatste reacties

 • alco1

  Eeuwenoud is er al methaangas, wat als het niet door de koe gaat gewoon als verrotting methaangas oplevert. Veenuitstoot.
  Het hoort gewoon bij de kringloopnatuur.
  We besmeuren nu de wereld met allerlei luxe en om dat te verdoezelen wordt er maar weer naar de landbouw gewezen.

 • pinkeltje

  Uit voorzorg de omvang van de populatie Homo Sapiens beperken is het enige dat gaat helpen.

 • John*

  minder werken, meer mensen honger, meer verdienen? dat is toch de sociale gedachte?

 • Bennie Stevelink

  Het artikel van Robert Bodde bevestigd mijn overtuiging dat bij verlies van derogatie en het niet doorgaan van fosfaatrechten het hek niet van de dam gaat en boeren onbegrensd koeien kunnen houden.
  De column van Dirk Strijker waarin werd uitgelegd dat het platteland niet meer alleen een productieruimte is voor de landbouw maar ook steeds meer wordt opgeëiste als leefruimte voor de burger heeft mij tevens in deze overtuiging gesterkt.

  En dan is er nog de wet veedichte gebieden of hoe deze wet ook mag heten, die onlangs is aangenomen en provincies de mogelijkheid geeft om het aantal stuks vee per bedrijf, het aantal stuks vee in een regio en het aantal bedrijven in een regio te beperken ZONDER dat daar redenen van milieu of volksgezondheid voor zijn.

 • alphons1

  groen reduceerd co2. en maar wege en bebouwing aan leggen. dus minder groen. terwijl auto,s en vliegtuigen uitbreiden. en de boeren de schuld geve

 • farmer135

  haha schiphol groeit het hardst van alle luchthavens in europa, en dat mag zomaar

 • alco1

  Ze kunnen bij het verdwijnen van derogatie, daar in ieder geval daar dan niet meer mee chanteren @Bennie!

 • Koen123

  Meeste uitstoot methaan komt uit rottend planten materiaal, snoeihout en afgedankte kerstbomen mogen niet meer worden verbrand maar moeten worden verhakseld , dit rottende materiaal plus de uitstoot van de hakkelaar geeft twee keer zoveel schadelijke uitstoot van broeikasgas als bij verbranding , dit is al jaren bekend bij de wetenschap, dat verbranden slechter is voor ons milieu is bedacht door de Groenen , lekker verder dromen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.